Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Takakazu Seki Kowa

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

March 1642

Fujioka, Kozuke, Japan

24 Oct 1708

Edo (now Tokyo), Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Takakazu Seki ka lindur në një familje luftëtar samurai. Megjithatë në një moshë të re ai u miratua nga një familje fisnike me emrin Seki Gorozayemon. Emri me të cilin ai është i njohur tani, Seki, rrjedh nga familje që miratuar atë më tepër se sa nga prindërit e tij natyrore.

Seki ishte një ogur i mitur në matematikë. Ai ishte autodidakt në matematikë që janë futur në temë nga një shërbëtor në shtëpi të cilët, kur Seki ishte nëntë vjet e vjetër, e kuptuan talentin e djalit të ri.

Seki shpejt ndërtuar një bibliotekë librash japoneze dhe kineze në matematikë dhe u bë i njohur si një ekspert. Ai ishte i njohur si "Sage aritmetike ', në një afat që është i gdhendur në gur varri i tij, dhe së shpejti kishte shumë nxënës. Pozicionin e tij në jetë është përshkruar si më poshtë:

Në kohën e duhur ai, si një pasardhës i klasës samurai, shërbeu në rolin e publik, zyra e tij është ajo e pedagog të llogarive të Zotit të Koshu, ashtu si Njutoni u bë mjeshtër i nenexhik nën Queen Anne. Kur zotëria e tij u bë trashëgimtar i Shogun, samurai Seki u bë Shogunate dhe në 1704 ishte dhënë një pozitë e nderit si mjeshtër ceremonive në shtëpi Shogun's.

Në 1674 botoi Seki Hatsubi Sampo në të cilën ai zgjidhur problemet e pesëmbëdhjetë e cila kishte qenë paraqitur katër vjet më parë. Punës është e shquar për analizë të kujdesshme të problemeve me të cilat Seki bërë dhe ky sigurisht ishte një nga arsyet për suksesin e tij të madh si një mësues.

Seki parashikuar shumë nga zbulimet e matematika perëndimore.
Seki ishte personi i parë për të studiuar përcaktues në vitin 1683. Dhjetë vjet më vonë Leibniz, në mënyrë të pavarur, të përdorura përcaktues për të zgjidhur ekuacione të njëkohshme edhe pse versioni Seki ishte shumë e përgjithshme.

Seki gjithashtu zbuloi numrat Bernoulli para Jacob Bernoulli. Ai ka studiuar ekuacionet e trajtimit të rrënjëve pozitive dhe negative, por nuk kishte asnjë koncept të numrave komplekse. Ai shkroi në sheshet magjike, përsëri në punën e tij të 1683, duke studiuar një punë kineze nga shkulje Hui më temë në 1661. Ky ishte trajtimi i parë të temës në Japoni.

Në 1685, ai zgjidhet ekuacioni kub 30 + 14 x - 5 x 2 - x 3 = 0 duke përdorur të njëjtën metodë si Horner njëqind vjet më vonë.

Ai zbuloi Njutoni apo Newton - Metoda Raphson për zgjidhjen e ekuacioneve dhe gjithashtu kishte një version të formulës interpolation Newton.

Midis problemeve të tjera të studiuara nga Seki ishin ekuacionet Diophantine. Për shembull, në vitin 1683, ai konsiderohet si numër i plotë zgjidhjet e hanxhar - nga ku = 1 a, b janë integers.

Fshehtësia e rrethuar shkollat në Japoni kështu që është e vështirë për të përcaktuar kontributet e bëra nga Seki, por ai ka meritën edhe me zbulimet e mëdha në gur të cilin ai kaloi më të nxënësve të tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland