Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Karl Johannes Herbert Seifert

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 May 1907

Bernstadt, Saxony

1 Oct 1996

Heidelberg, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Herbert Seifert 's ati ishte një zyrtar i rangut të mesëm në gjykatë. Ai u zhvendos me familjen e tij nga Bernstadt, ku Herbert ka lindur, për të Bautzen e cila është një tjetër qytet në Saksoni. Herbert ndoqi Knabenbürgerschule, shkollën fillore lokale, në Bautzen. Ai më pas ndoqi shkollën e mesme, Oberrealschule, në Bautzen por nuk kishte prova pak e karrierës së shkëlqyer matematikore se ai do të arrijë. se nuk do të thotë se ai kishte bërë keq në shkollë, vetëm se ai dukej thjesht të jetë një nxënës i mirë të të ngushtë krye të klasës.

Seifert mori Abitur e tij në fillim të vitit 1926 në moshën tetëmbëdhjetë dhe, duke lënë shkollën, ai hyri Technische Hochschule në Dresden për të studiuar matematikë dhe fizikë .. ajo ishte në vitin 1927 që tërë jetën e tij mori një kthesë të re, kur ai ndoqi një kurs topologji nga William Threlfall i cili ishte një Privatdozent në universitet teknike. Jo vetëm që Threlfall kthyer Seifert në një studenti entuziast i topologji, por shumë më tepër se kaq, ata u bënë miq të vendosur dhe bashkëpunëtorët e matematike. Ne duhet të shënojë në miratimin e ndryshim të konsiderueshëm midis moshës dy me Seifert që njëzet vjet më të rinj se shoku i tij dhe mësues. Kjo ishte praktikë e zakonshme për studentët gjermanë të kalojnë kohë në një numër të universiteteve të ndryshme dhe kaloi Seifert pjesë e seancës 1928-29 në Göttingen University.

Në këtë kohë Göttingen u shqua matematikë të gjithë botën kështu që ishte një zgjedhje e mirë për Seifert. Më shumë se kjo, megjithatë, si edhe udhëheqësit e botës në matematikë si Hilbert, ajo kishte disa topologists udhëheqëse në botë. Hopf ishte një Privatdozent në Göttingen dhe ai ishte kthyer nga një vit emocionuese në Princeton me Aleksandrov. Gjatë kohës së Seifert në Göttingen, Aleksandrov ishte përsëri një vizitor dhe vizitë Seifert të rritur njohuritë e tij të vetëm, dhe pasioni për të, topologji. Ai u kthye në Dresden për afat të verës 1929 dhe miqësinë e tij me Threlfall tani ishte aq afër se ai jetonte në shtëpi shumë të mirë Threlfall në Dresden. Seifert mori provimet e tij për t'u bërë një mësuesi i shkollës ku ai kaloi më 17 korrik 1930. Ai kishte shkruar tashmë një tezë mbi 3-dimensionale manifolds të mbyllura dhe që ka dorëzuar këtë ai u dha një doktoraturë një muaj më vonë.

Në këtë fazë Seifert ishte dhënë një bursë nga Technische Hochschule në Dresden për të lejuar atë që të vazhdojnë të studiojnë për një doktoraturë të filozofisë. Ai zgjodhi të përdorni bursë për të lejuar atë për të shkuar në Leipzig Universiteti ku ai ishte mbikqyrur nga van der Waerden. Edhe pse kjo ishte pozicioni zyrtar, në fakt Seifert u kthye në Dresden çdo fundjavë dhe ai ka punuar me Threlfall, kështu që sigurisht ishte një supervizor Threlfall jozyrtare. Seifert dhe Threlfall kaloi edhe pushimet duke punuar së bashku në matematikë, por sigurisht që ishte në Leipzig se Seifert dorëzuar disertacionin e tij Topologji e 3-dimensionale hapësira të holla më 1 shkurt 1932 dhe u shpërblye me doktoratë e tij të filozofisë, pas provimit me gojë të tij më 3 mars. Në këtë letër Seifert futur Termi "fibra hapësirë" për herë të parë, edhe pse definicioni i saj nuk ishte mjaft i njëjtë si sot e përdorur.

Pjesa më e madhe e Seifert dhe bashkëpunimin Threlfall e në këtë kohë ishte duke punuar në një tekst nga shënime të Threlfall leksion mbi topologji. Ligjeratat libër mbi topologji u botua në vitin 1934. Threlfall shkroi një parathënie e cila lexon (shih për shembull):

Ky libër mësimi u ngrit nga një kurs i cili prej nesh i dha të tjera në Technische Hochschule në Dresden. Por shpejt studenti ide të reja për të kontribuar në një masë të tillë dhe u ndryshua aq rrënjësisht prezantim që ai do të ishte më e justifikueshme që të lë në ballinë emrin e autori origjinal se tij.

Ka pak dyshim se Threlfall e kishte përshkruar me ndershmëri kontribut të madh Seifert por Seifert ishte larg shumë modeste për të lejuar një parathënie të tillë. Pas disa diskutimeve, dy miqtë u vendos në kompromis e mëposhtme që shfaqet në parathënie të punës të botuar:

Hapi i parë në drejtim të shkruar këtë libër mësimi ishte një kurs i cili prej nesh (Threlfall) mësohen në Technische Hochschule në Dresden. Por vetëm një pjesë të kursi ishte përfshirë në libër. Pjesa kryesore e përmbajtjes së saj më vonë origjinën nga diskutimet e përditshme në mes të dy autorët.

Puppe përshkruan meritat e tekstit në:

Libri jep një llogari të shkëlqyer të asaj që është njohur në topologji në atë kohë. Ajo ishte superiore në përmbajtje dhe në mënyra e prezantimit të librave të tjerë në fushë jo vetëm kur ai u shfaq por për një kohë të gjatë për të ardhur. ai është përkthyer në disa gjuhë, dhe gjenerimin e topologists në të gjitha vendet e botës studiuar atë. Lexim Edhe tani, më shumë se 60 vjet më vonë, ia vlen për shkak të stilit të tij i kulluar dhe për shkak se, për disa probleme të veçanta, ai është ende burim të mirë të informacionit ...

Për Seifert tij habilitation parashtruar fushat e vazhdueshëm të tij letër vektor dhe nga fillimi i 1934 ai ishte gati për t'u bërë një mësues universitet. Duke hedhur poshtë një ofertë për një post nga Universiteti i Greifswald, ai u bë profesor i jashtëzakonshëm në Technische Hochschule në Drezden para në fund të 1934. Kjo është sigurisht një kohë të vështirë në universitetet gjermane.

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Edhe pse ai nuk e kuptojnë se çfarë po ndodhte në fillim, kjo ka punuar në një mënyrë të caktuar për të përfituar Seifert së. Dy profesorë të matematikës, dhe Artur Heinrich Liebmann Rosenthal, në Universitetin e Heidelberg ishin dy hebraike dhe u hodhën poshtë sipas ligjeve nazist. Kjo, edhe pse në mënyrë efektive e saktë, nuk është saktësisht e vërtetë që Liebmann zgjodhi për të marrë shëndetin e keq të daljes në pension, duke e ditur se çfarë po vinte.

Seifert ishte ofruar Liebmann në nëntor 1935 (përsëri sipas Threlfall kjo nuk është saktësisht i vërtetë, si ai pretendon se Seifert ishte urdhëruar për të marrë karrige). Sigurisht Seifert nuk ishte përkrahës i nazistët dhe se ishte një situatë me të cilën ai ishte shumë i trishtuar. Në fakt autoritetet, duke e ditur se ai nuk ishte mbështetës të shkaktojë në mënyrë që ata kërkonin, i shtyrë konfirmuar emërimin e tij edhe pse ai ishte në Heidelberg kryerjen e punës. Në gusht 1936 mori pjesë Seifert matematike Kongresi ndërkombëtar në Oslo. Ndërsa ai ka kontraktuar poliomielitit dhe u dërgua në spital në Oslo. Ndërsa në spital ai ka marrë ofertën zyrtare e Heidelberg karrige e tij. Cuditerisht edhe pse, me kohë ai u kthye në Heidelberg karrige ishte transferuar nga matematika në një tjetër temë dhe Seifert kaloi vitet e luftës si një profesor i jashtëzakonshëm, edhe pse ai ishte dhënë të drejtat e një profesori të zakonshëm.

Nga koha që Seifert mori detyrat e tij në Heidelberg deri fillimin e Luftës së Dytë Botërore në 1939, ai vazhdoi bashkëpunimin e tij ishte Threlfall. ata shkëmbyen letra dhe, si në vitet e mëparshme, duke punuar së bashku kaluan pushimet në matematikë. ata shkruan e botuan librin e dytë e tyre të përbashkët në 1938 e cila u monografi Variational në gur i madh që ishte një tekst në teorinë Morse. Libri u pranua nga Blaschke për seri monografi Hamburg por dy autorët u përplas me probleme me një epigraf latinisht që ata dëshirojnë të vënë në fillim. Kjo ishte një citim nga Keplerit i cili thotë në përkthim:

Sot është shumë e vështirë për të shkruar libra matematike.

Blaschke, të cilët shkuan së bashku me idetë naziste, e kundërshtoi në baza se ai dukej si një deklaratë politike, dhe sigurisht kështu që ishte menduar të jetë. Është shquar që Threlfall dhe Seifert rrezikuar pozitat e tyre duke insistuar që shënim mbeten. ata fituan rastin e tyre, shënim u shfaq në librin e kur botuar, dhe Blaschke shkroi një letër për të shprehur Seifert furinë që japin kuotën e tyre nuk ishin fshirë.

Kur lufta Seifert vullnetarë për punën e luftës me Institut für Gasdynamik që ishte një qendër kërkimore bashkangjitur forcave ajrore gjermane. Ky ishte një veprim i mençur që do të thoshte se ai shmanget pothuajse me siguri se çfarë do të qenë shumë më keq dhe ai ishte në gjendje të vazhdojë me kërkime në matematikë gjatë luftës. Seifert, me leje nga Heidelberg University, u bë shef i një departamenti në Institut für Gasdynamik. Ai ishte i suksesshëm në marrjen e Threlfall caktuar në departamentin e tij.

Seifert, ende në gjendje për të bërë kërkime matematikore, punoi në ekuacione diferenciale dhe shkroi një seri të letrave në temë përmes viteve të luftës. Në fund të luftës Universitetin e Heidelberg u mbyll ndërsa aleatët siguroi se nazistet ishin larguar nga stafi. Seifert ishte një nga vetëm një profesorë shumë pak pranuar nga aleatët dhe ai u kthye në universitet, kur ajo u rihap në vitin 1946. Ai tani u përpoq që të vazhdojë bashkëpunimin e tij me Threlfall duke shtypur që ai të jetë emëruar në Heidelberg. Vërtet, ai arriti qëllimin e tij dhe pas pranimit të një ftesë nga Marston Morse të kalojë afatin e dimrit 1948-49 në Princeton ai synon të kthehet në Heidelberg dhe të vazhdojë bashkëpunimin e tij me Threlfall. Mjerisht Threlfall vdiq në moshën 60 para se ata mund të rifilluar punën e tyre të përbashkët.

Jo shumë kohë pasi ai u kthye në Heidelberg në vitin 1949, u martua me Seifert Katharina Korn. Për tre vjet ai ishte vetëm profesor zakonshme të matematikës në Heidelberg 1952, por nga departamenti i zgjeruar me shpejtësi. Seifert në pension në vitin 1975 dhe ka gëzuar kopshtarisë dhe zbavitëse ish-kolegët e tij dhe studentët.

Ne kemi përmendur tashmë disa të punës Seifert së. punë të tjera të rëndësishme që lidhen me invariants nyjë. Në veçanti, në vitin 1934 ai botoi rezultatet, duke shfrytëzuar sipërfaqet sot quhet Seifert sipërfaqe, të cilat i përdori për të llogaritur invariants homological nyjë. Një tjetër temë e cila ka punuar në Seifert ishte problem homeomorphism për 3-dimensional manifolds mbyllura. Në një letër për këtë problem që ai të botuar në 1932, rezultatet e të cilave shfaqen edhe në vitin 1934 librin e tij me Threlfall, ai shkruan:

... në vend të hetuar një sistem të plotë të invariants topological e 3-dimensionale manifolds, ne kërkim për një sistem të invariants për harta fibra ruajtjen e fije-fije 3-manifolds. Ky problem është zgjidhur plotësisht në këtë letër.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland