Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abraham Seidenberg

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 June 1916

Washington, D.C., USA

3 May 1988

Milan, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ibrahimi Seidenberg studiuar në Universitetin e Maryland dhe u dha BA e tij në 1937. Studimet e tij e doktoraturës në algjebër ishin në Johns Hopkins University ku studimin e tij ishte e mbikqyrur nga Oskar Zariski. Pas paraqitjes Ph.D. e tij Idealet Vlerësimi teza në unaza e Polynomials në dy variablat ai u dha doktoraturës së tij në 1943. Në 1945 Seidenberg ishte emëruar si një mësuesi në matematikë në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Ai u gradua me shpejtësi dhe në 1958 ka arritur rangun e profesorit të plotë. Ai në pension në vitin 1987 dhe u bë Profesor, Emeritus në atë kohë.

Seidenberg martuar shkrimtari Ebe Cagli. Ajo ka lindur në Ankonë, Itali, më 23 shkurt 1915 në një familje të origjinës hebreje. Ajo ka lënë Italinë me anëtarët e tjerë të familjes së saj në 1938 pas persekutimit racor dhe ata emigruar në Shtetet e Bashkuara. Pas qëndrimit në Nju Jork u martua me Seidenberg. Ebe ishte autor i romaneve në mërgim e hebrenjve gjatë fashizmit. Corrado Cagli vëllai i saj ishte i njohur si një piktor. Seidenberg dhe gruaja e tij e vizitoi shpesh Itali. Ai mbajti një rang profesori vizitues në Universitetin e Milanos dhe ai dha disa seri leksionesh atje. Në fakt ai ishte në Milano në mes të dhënë një seri leksion në kohën e vdekjes së tij. Ebe Seidenberg vdiq në një klinikë në Romë në moshën 87 vjeç.

MA Rosenlicht, GP Hochschild, dhe P Lieber në një nekrologji, përshkruajnë karakteristikat e tjera të karrierës së tyre Seidenberg koleg së në Berkeley:

Karriera e tij përfshinin një Guggenheim Fellowship [dhënë 1953], duke vizituar Professorships në Harvard dhe në Universitetin e Milanos, dhe adresat e shumta të ftuar, duke përfshirë disa seri leksionesh në Universitetin e Milanos, Universiteti Kombëtar i Meksikës, dhe në Accademia dei Lincei në Romë. Në kohën e vdekjes së tij, ai ishte në mes të një seri leksionesh në Universitetin e Milanos.

Seidenberg kontribuar hulumtim të rëndësishme për commutative algjebër, gjeometri algjebrike, algjebër diferenciale, dhe historinë e matematikës. Në vitin 1945 ai botoi idealet e Vlerësimit në unaza polinom që përfshinte rrjedh nga teza e tij e doktoraturës. Në vitin e ardhshëm ai botoi idealet e Kryeministrit dhe varësinë integrale shkruar së bashku me ËSHTË Cohen që e thjeshtuar shumë argumente ekzistuese do-lart dhe sipër-poshtë Teorema e teorisë ideale. Një shembull i një prej letrave të tij më gjeometria algjebrike është pjesë hyperplane e varieteteve normale (1950), i cili ka provuar themelore në përparime më vonë. Ai gjithashtu shkroi një libër Elemente të teorisë së kthesa algjebrike (1968). NE Fulton, në një përmbledhje, e përshkruan atë si:

... një tekst i shkruar në teorinë e kthesa algjebrike. ... [T] ai stil pa ngut, me shumë të diskutimit motivues, e bën atë veçanërisht të dobishme për një hyrje në temë. Koncepte të tilla si avioni kurbë, shumëllojshmëri ndërprerje, degë, gjini, dhe seri linear janë futur në një mënyrë konkrete, kompjuterike, algjebër e nevojshme abstrakt është mbajtur në një pozicion të mesëm kur është e mundur. Karakteristika Novel janë një kapitull në fushat bazë e karakteristike pozitive dhe një në "pafundësisht pranë pikë".

Gazeta Seidenberg për algjebër diferencial përfshin disa teorema themelore në algjebër p diferenciale (karakteristike, arbitrar) (1952) dhe disa teorema themelore në algjebër diferencial pjesor (1958). Kolchin shkruan e mëposhtme në një rishikim të këtij dokumenti:

[Seidenberg] reexamines disa teorema të njohur. Në pjesën e parë ai tregon se përkufizimi të zakonshëm "(differentially) algjebrike" është ekuivalent me një vënie në përdorimin e numrit të operatorëve rrjedhje. Disa dëshiruar pronat më lehtë të ndjekin nga përkufizimi i parë, dhe të tjerët nga të dytë. Duke përfshirë të gjitha këto prona dhe ekuivalenca në një argument induktiv, ai efektet e një ekonomie të caktuara. Në pjesët e mëvonshme ai dëshmon se, në një shtrirje fushë ndashëm diferenciale, çdo bazë diferencial epërsi është ndarë, një rezultat më parë doli prej tij, në rast të fushave të diferenciale të zakonshme, dhe ai gjithashtu diskuton lidhje mes kusht që çdo generated finitely extension e një diferencial F fushë të prodhuar thjesht dhe 0 kusht që të jetë polinom vetëm diferencial mbi F konvergjence e vijave paralele identike të F.

Gjatë karrierës së tij Seidenberg botuar gazeta e rëndësishme në historinë e matematikës. Për shembull Peg dhe kabllo në gjeometrinë e lashta greke (1959) në të cilën ai argumenton se gjithë gjeometrinë greke kishte një origjinë ritual. Në praktikat e shpërndarjes së numërimit (1960) argumenton se Seidenberg numërimit ishte shpërndarë nga një qendër dhe nuk ishte zbuluar përsëri dhe përsëri siç besohet zakonisht. Historia e matematikës botuar gazeta pasi ai në pension të përfshijë zero në simbol Mayan numerike (1986) dhevëllimin e një sfere (1988). Në këtë letër të fundit Seidenberg krahason metodat për llogaritjen e vëllimit të një sfere: në matematikë greke, pra që nga Arkimedi, në matematikë kineze, respektivisht në Nëntë kapituj më Arti matematike; Babylonian në matematikë dhe në matematikë egjiptian. Ai argumenton, siç ai e bën në dokumente të tjera, që ka qenë dy traditat në matematikë antik, shih ku kjo është diskutuar plotësisht. Njëri ishte një gjeometrik-traditat konstruktiv dhe të tjera një traditë algjebrike-kompjuterike. Këto, ai pretendon, origjinën nga një burim i përbashkët para në greqisht, Babylonian, kineze, dhe matematikë Vedic. Ai gjithashtu thotë se metodat e përdorimit të llojit Cavalieri për të përcaktuar vëllimin kthehem në këtë burim të përbashkët. Në Algjebra dhe Gjeometria e lashtë Qytetërimeve Waerden Van der parashtron pikëpamjet e ngjashme për të cilat ai i jep kredi për Seidenberg, duke thënë se Seidenberg bërë atë vështrim në historinë e matematikës një mënyrë të re.

Ne nuk duhet të supozojmë se Seidenberg neglizhuar kërkimin e tij algjebrike në gjysmën e dytë të karrierës së tij. Ai vazhdoi të botojë dokumente të tilla si Lasker - teorema Noether dekompozimi (1984), që pyet:

Kur nuk Lasker - teorema Noether dekompozim, e cila thotë se një ideal në një rrjet commutative Noetherian është kryqëzimin e një numër i caktuar i idealeve fillore, të mbajë në një kuptim konstruktive?

Në letër ai i jep kushte R rrjet në mënyrë që të gjeneratorëve të dhënë për një ideal në një R [x 1, ... , X n] atëherë nuk është një algoritmi të llogaritin gjeneruesit e idealet e tyre fillore dhe të idealeve të lidhur kryeministër.

MA Rosenlicht, GP Hochschild, dhe P Lieber fund nekrologji e tyre me këto fjalë:

Ata që e njihnin Seidenberg mirë, duke përfshirë nxënës të shumtë, mos harroni ngrohtësi e tij, dhembshurinë dhe integritetit. Ai kishte një numër shumë i dashur miq.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland