Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Johann Andreas von Segner

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Oct 1704

Pozsony, Hungary (now Bratislava, Slovakia)

5 Oct 1777

Halle, Prussia (now Germany)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Versioni Hungarez të Segner 's emrit është Andrej Janar Segner ose János András Segner, ndërsa në gjuhën gjermane ai është i njohur shpesh si Segner Johann Andreas von. Mënyrë të ngjashme, qytet në të cilin ai u kishte lindur emrin gjerman të Pressburg dhe emrin hungarez Pozsony. Sot është e Bratislavës, kryeqyteti i Sllovakisë. Nuk është arsye e vërtetë për të dyja versionet gjerman dhe hungarez, për Segner ishte nga një familje prej origjinë gjermane, dhe edhe pse ai kaloi mbi 25 vjet të jetës së tij në Hungari ai kaloi më të madhe të karrierës së tij në Gjermani.

Segner frekuentuar shkollën në Liceut Pozsony ku ai tregoi talente të veçantë për mjekësi dhe matematikë. Ai ishte gjithashtu i pranishëm në Gyor shkollë dhe, ndërkohë që nuk është krejtësisht e sigurtë, kjo nuk duket shumë e mundshme që ai kaloi vitin 1724 në Kolegjin në Debrecen. Në 1725 ai shkoi në Gjermani dhe ka hyrë Universiteti i Jena, ka studiuar mjekësi. Ndërsa ai ishte një universitare ai botoi ese në një shumëllojshmëri të gjerë të temave duke përfshirë matematikën, filozofi, fizikë, astronomi, kimi, dhe mjekësi. Ai e kualifikuar si një mjek në 1729 dhe në vitin e ardhshëm, ai ka qenë i punësuar si një mjek nga autoritetet në Debrecen, duke marrë postin e tij të re në nëntor 1730. Ai nuk ka gjetur qenë një doktor i medicinës në simpati e tij dhe, pasi kishte kaluar tetëmbëdhjetë muaj në punë në Debrecen, ai u kthye për të botës akademike që kthehen në Universitetin e Jena për të marrë një diplomë Master's. Edhe pse ai do të shpenzojnë pjesën tjetër të jetës së tij në Gjermani, Szénássy vëren se:

... kur ai ka jetuar në Gjermani interesin e tij në çështjet e hungarez kurrë zvogëluar, dhe hungarezët Gjermani vizitues janë gjithmonë të mirëpritura në [shtëpinë] e tij.

Studimet e tij në Jena ishin aq të suksesshëm se ai i është ofruar një post të shpejt në universitet. Ai kishte dallim të madh për t'u bërë profesor i parë i matematikës në Göttingen marrë karrige deri në 1735. Segner ishte prandaj e parë për të mbushur atë që është për t'u bërë një nga krerët kryesor të matematikës në botë. Në 1743 Segner u vënë në krye të ndërtimin e universitetit observatori që u përfundua në 1751.

Ndërsa në Göttingen Segner zbuluar se çdo organ të ngurta ka tre akset e simetrie. Ai përdori Daniel Bernoulli 's punë teorike mbi "reagimin e fuqi për të prodhuar një rrotë hidraulike horizontale duke përdorur parimin e njëjtë e cila drejton një spërkatës moderne lëndinë. Segner punës, i cili ndikoi Ojler për të punuar në turbina, është përshkruar në:

Rrota Segner e vendosur parimet themelore mbi të cilat turbinë avioni u zhvilluar dekada më vonë. Ai punon në parimin e një rrymë e ujit që vjen nga një cilindër i cili në pjesën e saj më të ulët horizontal ka disa prirje paddles në një drejtim. Ujë me kullim përmes paddles prodhon një kundër-presion në gjendje për ta kthyer cilindër në drejtim të kundërt.

Në 1751 Segner futur konceptin e tensionit siperfaqe e lëngjeve dhe bëri një përpjekje të pasuksesshme për të dhënë një përshkrim matematikore të veprimit kapilar. Punë tjera që ai ndërmori përfshirë teorinë e majet tjerrje. Botimet e tij përfshijnë Elemente të Aritmetike dhe Gjeometria dhe Natyra e Shpërfaqet të lëngshme. Szénássy shkruan:

Segner kishte një kuptim të holla për të zbuluar vlerat e harruara të gjatë-në trashëgimisë së kaluarës dhe një aftësi për të përpunuar arritjet e moshës së tij, sistematikisht në mënyrë që të jenë të kuptuar nga një lexuesve gjerë. Këto karakteristika i teksteve të tij t'i bërë shumë popullor. Argumente e disa teorema algjebër dhe gjeometri janë miratuar nga tekstet e mëvonshme dhe disa terma latinisht dhe gjermanisht e tij teknike ... janë ende në përdorim në gjuhët më në përkthim fjalë për fjalë.

Ai u largua nga Göttingen në 1755 dhe, me Ojler 's ndihmë, u bë profesor në Halle, ku ai leksione në matematikë, fizikë dhe mjekësi. Ai vazhdoi të shkruajë libra të mirë dhe në Halle, si në Göttingen, ai krijoi një observator.

Segner pranuar nderon shumë për punën e tij, që disa nga Frederick II i Prusisë. Ai u bë anëtar i Akademisë së Shkencave Shën Petersburg, Berlin dhe Akademia e Shoqërisë Mbretërore në Londër. Kohët e fundit ai është nderuar me një krater në Hënë të quajtur me emrin e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland