Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Stefan Schwarz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 May 1914

Nové Mesto nad Váhom, Austria-Hungarian Empire (now Slovakia)

1996

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stefan Shvarc u lind në Nové Mesto nad Váhom, do të thotë qytet i ri në Váh lumin në Sllovaki qendrore. Ai ndoqi shkollën e mesme në qytetin e lindjes së tij dhe tashmë në këtë fazë talentin e tij për matematikën ishte e qartë për të gjithë mësuesit e tij të cilët ishin të impresionuar nga thellësi të interesave të tij në subjekt. Në vitin 1932 ai hyri në Universitetin Charles në Pragë, Karlova Università e cila ishte themeluar në 1348 nga perandori romak, Charles IV e Shenjtë. Shvarc qëndruar në Universitetin Charles pas studimet e tij universitare për të punuar për doktoraturë e tij nën mbikqyrjen e Karel Petr. Shvarc parashtruar tezën e doktoratës Në reducibility e polynomials mbi fushat e fundme në 1937.

Megjithatë 1937 ishte viti në të cilin situatën në Çekosllovaki u bë serioze. Në shtator 1937 Hitleri filloi programin e tij për zgjerimin në lindje. Në nëntor 1937 ai e rrethi i tij ushtarak e informoi për qëllimin e tij për të pushtuar Austrisë dhe Çekosllovakisë. Pas aneksimit të Austrisë mars 1938 Czechoslovaks e dinte se ata ishin tjetër në linjë. Hitleri, Musolini, Chamberlain, dhe Daladier u takuan në Mynih më 29-30 shtator. Ata ranë dakord traktatit Mynihut kërkon qeverisë të heqë dorë nga Praga në Gjermani të gjithë Bohemi dhe Moravia me popullsi që ishin më shumë se gjysma gjermanisht. Më 15 mars 1939 Bohemi dhe Moravia ishin pushtuar nga ushtritë e Hitlerit dhe shpalli një protektorat i Reich i tretë. Shvarc e dinte se si një çifut jeta e tij do të jetë në rrezik në qoftë se ai mbeti në Pragë deri nazistët arritën kështu, menjëherë pas Bohemi dhe Moravia u pushtuan, Shvarc majtë Pragë dhe u kthye në Sllovaki, ku ai ndjehet më i sigurt.

Ai ishte në gjendje të gjej një post të ri në Universitetin Teknik sllovak në Bratislavë dhe ai mësoi deri 1944 ka botuar një 64 faqe punë Teoria e Semigroups në 1943. Megjithatë gjermanët kishin marrë gjatë gjithë vendin pas majit 1942 dhe ekzekutime masive pas. Shumë u dërguan në kampet e përqendrimit dhe, në nëntor 1944, Shvarc ishte tradhëtuar për të SS nga disa informatorëve lokale. Ai u arrestua dhe e dërgoi atë në Oranienburg-kampin e përqendrimit Sachsenhausen veri-perëndim të Berlinit.

Nga gjithsej prej rreth 200 000 të burgosur që u dërguan për të Sachsenhausen, rreth 100 000 vdiq atje. Shumë e mbetur ishin transferuar në kampe të tjera dhe me të vërtetë Shvarc u transferua në Buchenwald, një kamp i cili plotësohet kamp përqendrimi Sachsenhausen. Nuk pati dhomat e gazit në Buchenwald por ende qindra vdiq atje deri të sëmundja, uria, sulmet dhe ekzekutime. Në prill 1945, kur Shvarc ishte afër vdekjes, në kamp Buchenwald u çlirua dhe jeta e tij u shpëtua. Motrat dy Shvarc nuk ka mbijetuar luftës megjithatë, njëra vdes në kampin e përqëndrimit në Aushvic dhe të tjerë në kampin e Bergen-Belsen.

Pavarësisht nga përvojat e tij të tmerrshme gjatë luftës, Shvarc shpejt filloi t'i kushtojë energjitë e tij për rindërtimin e sistemit arsimor në vendin e tij. Në 1946 ai u emërua në Universitetin Comenius në Bratislavë, atëherë vitin e ardhshëm ai u emërua profesor në Universitetin Teknik sllovak në Bratislavë. Ai vazhdoi të japë mësim atje derisa në pension në vitin 1982. Ai ishte shef i Institutit matematik i Akademisë së Shkencave Sllovake nga 1966 deri në vitin 1987.

Në drejtimin e kërkimit Shvarc ndaj teori semigroup është përshkruar:

... në Shvarc e tij konsiderohen si disertacion reducibility e polynomials mbi fushat e fundme. Vazhdimi i hulumtimit të tij, ai studioi aritmetike në rrjet e integers në fushanumrit algjebrike. Kjo solli atë në një domosdoshmëri e hetimit sistemeve të mbyllura në një operacion associative dhe teori abstrakte e idealeve të sistemeve të tilla. Me pak fjalë, interesin e tij në algjebër dhe teoria klasike numrin e çuan në semigroups abstrakte.

Përveç punës së tij në semigroups, teoria e numrit dhe fushat e fundme, Shvarc kontribuar në teorinë e jo-negativ dhe matricat Boolean.

Shvarc organizuar Konferenca e parë ndërkombëtare mbi Semigroups në vitin 1968. Në këtë konferencë ngritjen e revistës Semigroup Forumi Shvarc u diskutua dhe u bë një redaktor nga Vëllimi 1 i cili u shfaq në vitin 1970, duke vazhduar si redaktor deri më 1982. Kjo nuk ishte roli i parë i tij editoriale që ai kishte qenë një redaktor i Journal Çekosllovake matematike nga viti 1945 dhe vazhdoi për të redaktuar këtë gazetë derisa ai ishte gati 80 vjeç. Ai gjithashtu themeloi Mathematico-fizike Gazeta e Akademisë Sllovake e Shkencave në vitin 1950 dhe vazhdoi si një redaktor i pjesë matematika e revistës kur ndarë nga ana fizike për t'u bërë Mathematica Slovaca deri 1990.

Në mesin e nderon shumë që ishin dhënë për të Shvarc ka qenë anëtarësimi i Akademisë Çekosllovake e Shkencave në 1952 dhe Akademia e Shkencave sllovak në vitin 1953. Ai shërbeu si Kryetar i Akademisë së Shkencave Sllovake 1965-1970 dhe zëvendës-kryetar i Akademisë Çekosllovake e Shkencave 1965-1970. Shvarc ishte dhënë 1980 Çmimin Kombëtar të Republikës Sllovake Socialiste.

Shvarc kishte një reputacion të mirë si mësues ishte shumë i mirë dhe i pëlqente me studentët e tij i cili vlerësoi ndihmën dhe udhëzimet që u dha atyre. Autorë të shkruani:

Çdokush që ka dëgjuar për të ligjëratave nga Shvarc nuk mund të dështojnë të konstatoj se ai është një expositor jashtëzakonisht të qarta. Kjo është arsyeja pse leksionet e tij ishin aq të popullarizuara në mesin e studentëve dhe inxhinierëve të diplomuar. Studenti pas duke thënë se është i njohur edhe në mesin e nisur "Në qoftë se ju nuk e kuptoni Shvarc, shkoni dhe studim diçka larg nga matematika ..." ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland