Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Laurent Schwartz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 March 1915

Paris, France

4 July 2002

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Laurent Schwartz erdhi nga një sfond çifut. Babai i tij ishte një kirurg, por familjes së tij përmbante burra të tjerë të shkëlqyer, si xhaxhai i tij, Profesor Robert Debre, themelues i Unicef. Në shkollë Schwartz shkëlqeu në të dy matematika dhe latine. Ai hyri në Ecole Normale Supérieure në Paris në vitin 1934. Ai u diplomua me Mathématiques de Agrégation në 1937 dhe ka studiuar për doktoraturë e tij në Fakultetin e Shkencave në Strasburg të cilat ai u dha në 1943. Aktivitetet e tij politike në këtë kohë janë përshkruar në:

Tharm intelektual të këtyre viteve ishte paralleled nga angazhimi politik. Edhe pse tradicionalisht nga një sfond të krahut të djathtë, ai ishte një mbështetës i fortë i nxehtë Qeverisë Leon Blum-së Frontit deri sa ai mbeti i zhgënjyer me dështimin e saj për të mbështetur republikanët spanjoll. Në mënyrë të ngjashme, simpatitë e tij për komunizmin ishin shuar shpejt nga gjykimet e Stalinit tregojnë, ndonëse ai atëherë kaloi dhjetë vjet si një Trotskyite, deri në 1947. Ai nuk pretendoi për keqardhje këtë, edhe pse ajo pothuajse nuk lejoi që ai të udhëtojnë në Amerikë për të marrë Medaljen e Fields.

Gjatë luftës aktivitetet e tij politike dhe përkatësisë hebreje vënë atë në mënyrën e të gjitha situatat delikate.

Schwartz kaloi vitin 1944-45 pedagog në Fakultetin e Shkencave në Grenoble Nancy para se të vendosej në ku ai u bë profesor në Fakultetin e Shkencave. Ishte gjatë kësaj periudhe të karrierës së tij se ai i prodhuar veprën e tij të famshme mbi teorinë e shpërndarjeve të përshkruara më poshtë.

Schwartz në vitin 1953 u kthye në Paris, ku ai u bë profesor, duke mbajtur këtë pozicion deri në 1959. Ai mësoi në Ecole Polytechnique në Paris 1959-1980. Ai pastaj kaloi tre vite në Universitetin e Parisit VII para se ai në pension në vitin 1983. Ne themi pak më poshtë në lidhje me kontributet e tij matematikore të shquar, por para se të shohim në këto Ne i rradhisim disa nga aktiviteti politik ai mori pjesë në gjatë karrierës së tij në Paris.

Në vitin 1956 ai ishte një nga udhëheqësit e protestave në Francë kundër pushtimit rus të Hungarisë. Pastaj në vitin e ardhshëm, ai u bë i përfshirë në një ngjarje shumë më të ngushta të atij personalisht, "Audin Çështja" në Algjeri:

Audin, një matematikan dhe komunist i bazuar në Algjer, shkruante tezën e tij nën mbikëqyrjen e Schwartz-së. Por në qershor 1957-25-vjeçare i ati e vjetër të tre dhe kundërshtar i sundimit frëngjisht në Algjeri u rrëmbyen nga paratrupave, torturuar dhe vrarë. Schwartz ishte i palodhur në thirrjet e tij për drejtësi, dhe të organizuar një paraqitje të tezës riu në mungesë të tij.

Zëshëm në kundërshtimin e tij për fushatën e frëngjisht, ai nënshkroi famshëm "Deklaratën des 121" në favor të mosbindje ushtarake. Kundërpërgjigje e Pierre Messmer, Ministri i ushtrisë frëngjisht (dhe, me të njëjtën shenjë, të Ecole), ishte për të hequr atë për qëndrimin e tij në Polytechnique, për arsye të "sens të përbashkët dhe nderi". Të cilin e Schwartz tha se që nga ushtria e komanduara nga Messmer kanë sanksionuar tortura dhe torturuesit e promovuar, vërejtjet e tilla janë absurde.

Pas një mërgim të shkurtër në Nju Jork, ai rifitoi postin e tij dy vjet më vonë ...

Kontribut të shquar në matematikë që Schwartz e bërë në fund të 1940 ishte puna e tij në teorinë e shpërndarjeve. Publikimi i parë në të cilën ai i paraqiti këto ide u Généralisation de la nocion de fonction, de derivim, de transformimin Furierit et de mathématiques et zbatimet physiques i cili u shfaq në vitin 1948.

Teoria e shpërndarjes është një konsiderueshme zgjerimin e njehsim diferencial dhe integral. Heaviside dhe Dirakut kishte përgjithësuar gur me aplikacione specifike në mendje. Këto, dhe metoda të tjera të ngjashme të llogaritjes zyrtare, nuk janë, megjithatë, e ndërtuar mbi një themel abstrakt dhe rigoroze matematike. Schwartz zhvillimin e teorisë së shpërndarjeve vënë metodave të këtij lloji mbi një bazë të shëndoshë, dhe zgjeruar në masë të madhe varg e tyre të aplikimit, duke siguruar mjete të fuqishme për aplikimet në fusha të shumta.

Në artikull mbi Analiza në Encyclopaedia Britannica François Treves përshkruan punën e Schwartz si vijon:

... Ideja Schwartz (në 1947) ishte për të dhënë një interpretim të unifikuar të të gjitha funksionet e përgjithshme se kishte infiltruar analizë si (i vazhdueshëm) funksionale lineare në hapësirën e funksioneve ç pafundësisht differentiable konvergjence e vijave paralele jashtë vë kompakt. Ai dha një përshkrim sistematik dhe rigoroz, bazuar tërësisht në analizën abstrakte funksional dhe dual. Është i rëndësishëm se një qasje e tillë kishte një precedenti, në prezantim nga Andre Weil e integrimit të grupeve në vend kompakt ... Për shkak të kërkesave të differentiability në teori e shpërndarjes, hapësira e test-funksioneve dhe duals e tyre janë disi më të komplikuara. Kjo ka çuar në studime të gjera e hapësirave vektoriale topological përtej kategoritë e njohur e Hilbertit dhe hapësirat Banach, studime të cilat, nga ana tjetër, kanë ofruar njohuri të reja të dobishme në disa fusha të analizave të duhur, të tilla si ekuacionet diferenciale të pjesshëm apo të funksioneve të disa variablave komplekse. Idetë e Schwartz mund të aplikohet në shumë hapësira të tjera të test-funksioneve pranë ç, pasi ai vetë dhe të tjerët kanë treguar ...

Harald Bohr paraqiti një Medalje Fushat të Schwartz në Kongresin Ndërkombëtar të Harvardit, më 30 gusht 1950 për punën e tij në teorinë e shpërndarjeve. Harald Bohr letër Schwartz 1948 e përshkroi si një:

... cili me siguri do të qëndrojmë si një nga gazetat klasike matematikore të kohës sonë. ... Unë mendoj se çdo lexues të gazetës së tij përmendi, si veten time, do të ketë lënë një sasi e konsiderueshme e eksitim të këndshme, duke parë në harmoni e mrekullueshme e gjithë struktura e gur në të cilat teoria e çon dhe mbi të kuptuarit se si thelbësore më parë një kërkesë të tij mund të nënkuptojë në shumë pjesë të analizave të lartë, të tilla si teoria e fantazme, teoria e mundshme, dhe në të vërtetë tërë teorinë e ekuacioneve diferenciale lineare të pjesshme ...

Schwartz ka marrë një listë të gjatë çmime, medalje dhe nderon përveç Medaljen Fields. Ai ka marrë shpërblime nga Akademia e ShkencaveParis, 1955, 1964 dhe 1972. Në vitin 1972 ai u zgjodh anëtar i Akademisë. Ai ka qenë dhënë doctorates nderi nga shumë universitete duke përfshirë Humboldt (1960), Bruksel (1962), Lund (1981), Tel-Aviv (1981), Montreal (1985) dhe Athinë (1993).

Më vonë nga puna për njehsim diferencial Schwartz stochastic është përshkruar nga ai në artikull anketë, shih gjithashtu. Më pas fushatave politike janë ato kundër përfshirjes amerikane në Vietnam, pushtimin sovjetik të Afganistanit, dhe luftës ruse kundër Çeçeni.

Me përfshirjen e tilla në matematikë dhe një politikë mund të imagjinohet që Schwartz nuk do të kishte kohë për një hobi të madh. Kjo megjithatë do të jetë plotësisht e gabuar sepse ai ishte një koleksionist i pasionuar fluturat, me mbi 20.000 mostrave.

Le ne fund duke i dhënë dy kuota nga Schwartz, e parë në politikë dhe të dytë në matematikë:

Kam menduar gjithmonë se moralit në politikë është diçka thelbësore, ashtu si ndjenjat dhe affinities.

Për të zbuluar diçka në matematikë është për të kapërcyer një frenim dhe një traditë. Ju nuk mund të lëvizin përpara nëse ju nuk jeni subversive.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland