Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hans Herbert Schubert

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 May 1908

Weida, Thüringen Germany

24 Nov 1987

Halle, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hans Schubert ka lindur në Weida, e cila është rreth 35 km në jug lindje të Jena. Babai i tij ishte Gustav Franz Schubert, një sekretar me kompaninë e hekurudhave kombëtare, dhe nëna e tij ishte Klara Emma Götz. Familjes ishin anëtarë të kishës luterane Ungjillore. Në 1918, kur Hans ishte dhjetë vjeç, ai hyri Realgymnasium në qytetin e afërt të Crimmitschau. Ai ka studiuar deri 1927 kur ai u diplomua nga Shkolla e Lartë dhe hyri Universitetit të Leipzig. Interesat e tij në shkollë ka qenë në matematikë dhe fizikë dhe ishte këto subjekte se ai ka studiuar në universitet. Në fakt gjatë gjithë jetës së tij ai ka mbetur i interesuar në matematikë dhe fizikë aplikuar matematikore. Lektorë e tij në matematikë në Leipzig përfshirë Oto mbajtës, L Lihtenshein dhe Paul Koebe, ndërsa ai ishte mësuar fizikën teorike nga Heisenberg. Në fakt Heisenberg ishte emëruar në një karrige në Lajpcig dhe filloi mësimi atje në vitin në të cilin Schubert filloi karrierën e tij universitare. Ai kishte qenë më parë me Niels Bohr në Kopenhagë dhe ishte tashmë një lider botëror që ka botuar teorinë e tij të mekanikës kuantike dy vjet më parë, ai mori çmimin Nobel për këtë punë në vitin 1932.

Ishte matematikan aplikuar L Lihtenshein i cili u bë këshilltar Schubert's tezë në 1933 dhe nën drejtimin e tij Schubert shkroi një tezë Lichtensteinsche Hilfssätze Über einige der Potentialtheorie und ihre Anwendung auf die Hydrodynamik në teorinë e mundshme dhe kërkesat e saj për të hidrodinamikë. Teza ishte paraqitur për të Universitetit të Leipzig në 1935 dhe ai ishte i dhënë të doktoraturës e tij më 14 janar 1936. Më 1 prill të atij viti Schubert u emërua si asistent i H Schmidt në Köthen, një pozicion që ai e mbajti deri në tetor. Gjatë kësaj kohe, më 23 prill, ai mori provimet e shtetit që të kualifikohen për të mësuar në shkolla. Ese që ai ka dërguar për këtë provim ishte Mitwirkung Die Metaphysik mathematischer Begriffe im Aufbau von Leibniz "(Darstellung und kritik).

Viteve gjatë të cilave Schubert ishte ndërmarrje studimor u viteve gjatë të cilave ka pasur ndryshime të mëdha në Gjermani. Hitleri erdhi në pushtet në 1933 dhe brenda një viti e kishte shpallur veten Kancelari dhe Führer e perandori gjerman. Gjermania nuk kishte asnjë forcë ajrore pasi ishte e ndaluar sipas traktatit të Versajës 1919 e nënshkruar pas Luftës së Parë Botërore Hitleri tani urdhëroi krijimin e një force ajrore gjermane dhe filluan të zgjerohen shpejt ushtrisë dhe marinës. Në janar 1935 ai rifitoi rajon Saar, duke mbajtur një referendum, dhe mars 1936 trupat gjermane hynë në Rheinland. Në gusht 1936 dy rekrutimit vit ishte shpallur në Gjermani. Schubert, me ekspertizën e tij në hidrodinamikë, ishte pikërisht personi të drejtën për të punuar për kërkimin e aviacionit dhe nga 1 nëntor 1936 deri më 1 prill 1945 ai ndërmori kërkime në laborator aviacionit në Berlin-Adlershof.

Tani punon në Berlin. Schubert mori pjesë në aktivitetet matematikore që qyteti ofruar. Ai u bashkua gjermane matematike dhe matematike e Shoqërisë Berlin Shoqëria, të dyja në 1940. Në 1943 ai paraqiti tezën e tij habititation Zur Berechnung der Abwindkorrektur in der Strahlachse Gjuhësore Windkanals kreisförmigem bei Berücksichtigung von Querschnitt einer offenen Messtrecke për në Technische Hochschule Darmstadt. Schubert kishte publikuar tetë gazeta mes tezën e doktoratës dhe tezën e tij habititation. Këto dokumente përfshihet Über einige Eigenschaften elliptischer Tragflügel und nichtelliptischer (1938) dhe nichtelliptischer Zur Ermittlung der Auftriebsverteilung Tragflügel mit der Methode der sukzessiven Approximationen (1938), të cilat ishin të lidhura në mënyrë specifike për hulumtimet e tij të aviacionit. Dokumente të tjera të tilla si Ein potentialtheoretischer Hilfssatz (1940), botuar në Mathematische Zeitschrift, lidhur me punën që ai kishte bërë në teorinë e tij të mundshëm për doktoratë.

Pas Luftës së Dytë Botërore përfundoi, Schubert mësuar matematikës dhe fizikës në Oberrealschule në Crimmitschau nga 1 tetor 1945 në 31 janar 1947. Megjithatë gjatë pushimeve të verës në vitin 1946 ai ishte një mysafir lektor në Universitetin e Leipzig. Ai u emërua si profesor i jashtëzakonshëm i matematikës në Universitetin e Rostock dhe ishte për shkak të detyrave të tij deri në vjeshtë të 1946, por problemet me ngrohje në universitet të thoshte se ajo ishte e mbyllur deri në pranverën e vitit 1947. Schubert, prandaj, vazhdoi në pozitën e tij si mësues në një shkollë deri në fund të janarit, duke marrë detyrat e tij në Rostock në 1 mars 1947, dhe pedagog në matematikë aplikuar Pse? Gjatë semestrit të verës. Më 21 gusht ai u martua me Kate Falkenberg i cili ishte një mësues nga Crimmitschau.

Gjatë dy viteve të ardhshme Schubert hodhi poshtë oferta e posteve në Universitetin e Jena dhe në Bergakademie Freiberg. Ai u emërua profesor në Universitetin e Rostock më 1 prill 1950, por më 7 shtator Schmidt 1951 Herri, i cili mbajti kryetari i matematikës në Martin-Luther në Universitetin e Halle-Wittenberg, vdiq dhe Schubert pranuar oferta për postin, marrjen e detyrave të tij deri më 1 tetor 1952. Ai ka mbetur në Halle për pjesën tjetër të karrierës së tij, duke i quajtur të Aplikuara Profesor i Matematikës në 1960 dhe profesor i Analiza në vitin 1969. Për shkak të shëndetit të dobët, ai në fillim në pension më 1 janar 1970.

Le të shikojmë shkurtimisht në disa nga gazetat që Schubert botuar. Lineare Über eine Integrodifferentialgleichung mit Zusatzkern (1950) e shikoi disa probleme aerodynamical të cilat çojnë në ekuacione integrodifferential. Në ein gemischtes Über räumliches Randwertproblem der Potentialtheorie I (1951) ai konsiderohet rrjedhën uniformën e një lëngu ideal pangjeshshëm kaluar një pengesë të vogël në një kanal pafund cilindrik. Nën kushte të caktuara, ai merr zgjidhje në kuptimin e Bessel dhe funksionet Hankel dhe Llogarit formulat që rezulton për downwash. Ai vazhdoi këtë hetim në një letër të dytë. Në Über die der auf dem Potentiale buhari oxhaku eines einfachen Kreiszylinders ausgebreiteten und doppelten Belegung (1952) ai merr një përfaqësim Furierit përbërëse që përmban funksione Bessel për axially potencial simetrik i detyruar nga një thjeshtë dhe shtresa të dyfishtë mbi sipërfaqen e një cilindër rrethore. Ai shkruajti dy letra me Erich Schincke, e parë që Zum Konturproblem im der Hodographenmethode Unterschall (1959) në të cilën ata e konsiderojnë problemin e rrjedhjes subsonik qarkullim pa kaluar një organ i përshkruar formë dhe simetrike rreth dy akset pingul, letra e dytë që Die Berechnung einer zirkulationslosen Unterschallströmung um den Kreiszylinder mit der Hodographenmethode (1959) në të cilën ata përdorin një modifikim i metodës hodograph për të llogaritur një përafrim të rrjedhës së gazit ideal kaluar një cilindër rrethore. Në vitin 1970, vit ai në pension, Schubert botoi një studim i letërsisë për problemin vlerën Poincare kufirit.

Në Halle Schubert mësoi një shumëllojshmëri të kurseve të ndryshme të tilla si gur diferenciale dhe integrale, ekuacion diferencial pjesor, dhe ekuacionet integrale. Ai u nderua në disa mënyra. Ai ishte anëtar i Shoqërisë gjermane për Matematikë e zbatuar dhe Mekanikë (1948), dhe ka zgjedhur të Akademisë gjermane të Shkencëtarët Leopoldina (1959). Ai ishte bashkë-redaktor i Zeitschrift für Mathematik und angewandte Mechanik (ZAMM) nga 1959 deri në vdekjen e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland