Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jan Arnoldus Schouten

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Aug 1883

Nieuweramstel (now part of Amsterdam), Netherlands

20 Jan 1971

Epe, Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jan Një Schouten studiuar inxhinieri elektrike në Hogeschool Technische në Delft dhe pastaj për disa vjet ai ishte një inxhinier elektrik. Megjithatë ai erdhi nga një familje me shuma të konsiderueshme parash dhe kur ai të trashëguara para ai hoqi dorë inxhinieri elektrike punë e tij dhe shkoi në Leiden University për të studiuar matematikë.

Teza e doktoratës Schouten së, të paraqitur në 1914, ishte në analizë tensori, një temë ai ka punuar në të gjithë jetën e tij. Në të njëjtin vit ai u bë profesor i matematikës në Delft dhe mbajtur post për gati 30 vjet. Megjithatë, një Nijenhuis një nga bashkë-punëtorëve të tij, ka shkruar:

1943 Schouten dha dorëheqjen pas, divorcuar gruan e tij dhe remarried. Prej atëherë, ai ka jetuar në semiseclusion në Epe.

Nijenhuis përmbledh jetën Schouten në fjalët e mëposhtme:

Një pasardhës i një familje të shquar të ndërtuesit e anijeve, Schouten u rrit në një mjedis të rehatshëm. Ai u bë jo vetëm për të themeluesve të "gur Ricci", por edhe një organizator efikas (ai ishte themelues i Qendrës matematike në Amsterdam në vitin 1946) dhe një investitor i zgjuar. Një lektor pedant dhe dhimbje të sakta autor, ai ushqeu njëjtat standarde në nxënësit e tij.

Nga 1948 deri 1953 Schouten ishte profesor i matematikës në Universitetin e Amsterdamit, por ai nuk ka mësuar. Ai ishte drejtor i Qendrës për Kërkime matematike në Amsterdam për pesë vjet.

Schouten prodhuar 180 letra dhe 6 libra në analizën tensori. Ai aplikoi atë të grupeve të gënjej, relativitetit, teoria e unifikuar në terren dhe sistemet e ekuacioneve diferenciale. Në 1919 ai ka bërë zbulimin e lidhjeve të pavarur në Riemannian manifolds zbuluar nga Levi-Civita më parë.

Ndikuar nga Weyl dhe Eddington, Schouten hetohen affine, projektive dhe conformal mappings. Klein 's Erlanger Programm të shikuar 1872 në gjeometrinë si prona invariant nën veprimin e një grupi. Kjo qasje ka një ndikim të madh në qasjen ndaj Schouten teme e tij.

Një figurë e rëndësishme në zhvillimin e gur tensori, Schouten ishte president i Kongresit ndërkombëtar të matematikanëve 1954 në Amsterdam. Të gjitha Obituaries shënuara më poshtë janë shkruar të gjitha nga bashkë-punëtorë të Schouten të cilët ishin ndikuar fuqimisht nga ai.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland