Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Frans van Schooten

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1615

Leiden, Netherlands

29 May 1660

Leiden, Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Frans van Schooten nuk duhet të ngatërrohet me babain e tij, Frans van Schooten (i madh), i cili ishte profesor në shkollën e inxhinierisë në Leiden. Ai u regjistrua në Universitetin e Leiden në vitin 1631 dhe ai ka studiuar matematikë.

Dekarti në vitin 1637 vizitoi dhe u takua van Leiden Schooten. Kjo doli e rëndësishme për van Schooten që Dekarti siguruar kontakte për van Schooten për t'u njohur me Mersenne 's rreth në Paris.

Disa kohë pas kësaj ai shkoi jashtë vendit, udhëtime të parë në Paris dhe më pas në Londër, ku ai qëndroi 1641-1643. Ai diskutoi matematikës në këto dy qendra dhe ai vazhdoi të korrespondojnë me Matematikanë ai u takua në këto qytete, pas kthimit të tij në Leiden, por për fat të keq kjo korrespodencë është i humbur tani. Ndërsa në Paris, ai mori dorëshkrimet Viète 's punë dhe ai më vonë publikoi në Leiden.

Në 1643 u bë asistent van Schooten babait të tij dhe kur i ati i tij vdiq dy vjet më vonë ai u emërua në funksionin e të atit.

Van Schooten ishte një nga njerëzit kryesor për të nxitur përhapjen e gjeometrisë Kartezian. Ai studioi Stifel 's në edicionin e Rudolff' s Coss dhe të shtypura versioni i parë latinisht e Descartes géométrie La në vitin 1649.

Vet librin e tij Geometria një Des Cartes Renato u shfaq në dy vëllime 1659-1661. Ajo përmbante shtojcat nga tre van dishepujt Schooten, Jan de WITT, Johan Hudde, dhe Hendrick van Heuraet. Ai botoi gjithashtu mathematicae Exercitationes në vitin 1657.

Van Schooten gjithashtu mësoi Huygens i cili u bë mik. Ajo ishte në Descartes 's rekomandim që van Schooten zëvendësoi Stampioen si mësues privat në Huygens dhe vëllai i tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland