Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Isaac Jacob Schoenberg

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 April 1903

Galatz, Romania

21 Feb 1990

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Isaku Schoenberg ishte i njohur si Iso me miqtë e tij. Babai i tij ishte një mjek, por ai ishte i hipnotizuar nga puzzles matematikore, një interes ai shpejt i dha Isakut. Schoenberg studiuar në Universitetin e Jassy (Iasi, Moldavia) dhe mori MA tij në 1922. Gjatë 1922-25 ai studioi në Berlin, ku ai erdhi nën Schur 's ndikim, dhe në Göttingen. Gjatë kësaj kohe ka qenë i angazhuar në kërkime në një temë në teori numër analitik sugjeruar nga Schur. Ai paraqiti tezën e tij në Universitetin e Jassy dhe ishte dhënë Ph.D. e tij në vitin 1926.

Në Göttingen Schoenberg u takua Edmund Landau dhe ishte Landau i cili organizohet një vizitë për Schoenberg në Universitetin Hebraike të Jerusalemit që ai bëri në vitin 1928. Ishte gjatë kësaj vizite se:

... Schoenberg u bë i interesuar të vlerësuar numrin e vërtetë të një zero dhe kështu polinom filloi punën e tij shumë ndikim në Totali positivity dhe Variation pakësuar transformimeve lineare ...

Landau, megjithatë, e kanë dëshmuar të rëndësishme në mënyra të tjera në jetën e Schoenberg. Në 1930, pas kthimit të tij nga Jeruzalemi, Schoenberg martuar Landau 's vajzën Charlotte në Berlin. Kjo nuk ishte e vetmja lidhje e tij matematikore nga martesa që motra e tij u martua me Hans Rademacher.

Në 1930 Schoenberg u dha një shoqëri Rockefeller i cili ia ka mundësuar të shkojë në Shtetet e Bashkuara. Atje ai ishte një punëtor Akademik në Çikago, ku ai bashkëpunoi me të begatshme, dhe pastaj në Harvard. Në 1933 ai u bë një anëtar i Institutit për Advanced Study at Princeton dhe ai qëndroi atje deri në 1935. Në Princeton ai filloi të punojë në gjeometri distanca, përkatësisht:

... imbedding isometric e hapësirave metrikë në hapësirë Hilbertiane dhe funksionet e caktuara pozitive.

Pas Princeton, Schoenberg mbanin poste në Swarthmore College dhe Colby College. Pastaj, në vitin 1941, ai u emërua në fakultetin në Universitetin e Pensilvanisë. Gjatë viteve 1943-45 ai u lirua nga Universiteti i Pensilvanisë për punën e luftës si një matematikan në Ballistic Laboratorin e Kërkimeve të Ushtrisë në Aberdeen, Maryland (Proving Aberdeen Ground). Ishte gjatë kësaj lufte të punës që ai filloi punën për të cilën ai është më i famshëm, teoria e splines. Karlin shkruan në:

... Schoenberg vihet re në mbarë botën për realizimin e tij për rëndësinë e funksioneve vizore për analizë të përgjithshme matematikore dhe teoria e përafrimit, rëndësinë e tyre kryesore në procedurat numerike për zgjidhjen e ekuacioneve diferenciale me fillestar dhe / ose kushtet kufitare, si dhe rolin e tyre në zgjidhjen e një mori e tërë e problemeve variational. Dokumentet themelore nga Schoenberg [dy letra në vitin 1946] formojnë një monument në historinë e subjektit, si dhe përurimin e saj.

Autorët e shtetit:

Për 15 vitet e ardhshme, Schoenberg kishte splines gjitha të veten. Kjo ndryshoi rreth 1960, kur u bë kompjutera më të përhapura dhe splines parë mori rolin e tyre si mjet për të dhënave Kryeministri i përshtatshëm dhe kompjuter-Aided Design gjeometrike. Schoenberg më shumë se 40 letra në splines pas 1960 u dha shtysë shumë për zhvillimin e shpejtë të fushës.

Schoenberg bërë më tej kontributin e shquar në serinë e letrave midis 1950 dhe 1959 mbi teorine e funksioneve të frekuencave Pólya. Puna e tij zgjatur këtu se nisur nga Pólya, Laguerre dhe Schur e përafrimit të funksioneve nga polynomials me zero vetëm të vërtetë. Kjo punë e udhëhequr Schoenberg për të zbuluar pronat e shquar të polynomials gjithë zero të cilëve janë negative dhe reale.

Në 1966 Schoenberg lëvizur nga Universiteti i Pensilvanisë për të Universitetit të Wisconsin ku ai u bë anëtar i Qendrës së Kërkimeve Matematikë. Ai ka mbetur në Wisconsin-Madison, derisa ka dalë në pension në vitin 1973. Megjithatë, ai vazhdoi të prodhojë vepra të rëndësishme, pasi ka dalë në pension dhe të 174 letrat dhe librat e tij, mbi 50 u shfaq pas daljes në pension të tij. Gjatë kohës së tij në Wisconsin, Schoenberg futur një koncept të një rëndësie të madhe, domethënë splines kardinal. Ai hetohen kërkesat e tyre të gjerë në teori përafrim në një seri prej tre dokumente në mes 1969 dhe 1973.

Schoenberg botuar gazeta të përbashkët me një numër të Matematikanë përfshirë edhe vëllain e tij në ligjin Rademacher. Ai gjithashtu bashkëpunoi me Besicovitch, Erdos, Curry, von Neumann dhe Szego. Edhe pse ai kurrë nuk prodhoi një botim të përbashkët me të atin e tij në ligjin Landau, ai ka kaluar një marrëveshje të madhe të kohës së tij të punës për problemet që kishin konsideruar Landau.

Në, shkruar në kohë ka dalë në pension në vitin 1973, interesat e tij u përshkruan:

Schoenberg është një njeri me kulturë të gjerë, që flet rrjedhshëm në gjuhë të ndryshme, addicted të artit, muzikës dhe letërsisë botërore, të ndjeshme, Zot dhe duke i dhënë në të gjitha rrugët. [Ai] shpesh ndërton modele fizike në lidhje me hetimet e tij matematikore. ... Tavolinë pune në shtëpinë e tij ku ai angazhohet në kërkime është në të vërtetë stol një piktor e plotë me T-katror, etj dhe një stol i gjatë. Mobiles, punime artistike, modelet e vendosi sipërfaqet, icosahedrons dhe objektet e tjera janë të shpërndara nëpër dhomë. Anglisht, frëngjisht dhe gjermanisht novela, piktura dhe objekte të shumta janë të shpërndara në të gjitha karrige pranë lehtë. Ai blen dhe mbledh të gjitha librat e vintages me pasion. Diskurset historike matematike sidomos magjeps atë dhe artikujt e tij shpesh reflektuar këtë interes.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland