Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Erhard Schmidt

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Jan 1876

Dorpat, Germany (now Tartu, Estonia)

6 Dec 1959

Berlin, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Erhard Schmidt 's ati ishte një biolog mjekësore quhet Aleksandër Schmidt. Karriera Erhard e universitetit pasoi një model i cili ishte e zakonshme në Gjermani në këtë kohë, pra që nxënësit të studiuar në universitete të ndryshme si në rrugën e tyre përparuar. Ai mori pjesë në universitetin e tij lokale në Dorpat para se të shkojnë në Berlin, ku ai studioi me Shvarc.

Doktoraturës e tij ishte marrë nga Universiteti Göttingen në vitin 1905 nën Hilbertit 's mbikëqyrje. Disertacioni i tij kishte të drejtë doktorit Entwickelung willkürlicher Funktionen nach vorgeschriebener Systemen dhe ishte një punë në ekuacionet integrale. Idetë kryesore të kësaj teze u shfaq në letër 1907 Schmidt, të cilin ne e përshkruaj më poshtë. Pas marrjes së doktoraturës së tij ai shkoi në Bon, ku ai ishte dhënë habilitation e tij në vitin 1906. Pas largimit të Bonit, Schmidt poste në Zyrih, Erlangen dhe Breslau para se ai ishte emëruar në një rang profesori në Universitetin e Berlinit në vitin 1917. Emërimi ishte për të mbushur karrige lënë vakant nga Shvarc 's daljes në pension.

Schmidt mbërriti në Universitetin e Berlinit menjëherë pas vdekjes së Frobenius, i cili i kishte çuar në bashkëpunim me departamentin Shvarc. Profesori tjetër të plotë ishte Schottky. Carathéodory u caktua në 1918 për të mbushur Frobenius 's karrige dhe për të së bashku kokë matematikës në Berlin me Schmidt. Megjithatë Carathéodory ishte të kalonte vetëm një vit në Berlin, para se të nisej. Schmidt tani ka përgjegjësinë kryesore për mbushjen karrige bosh. Kjo doli një detyrë e vështirë. Schmidt hartoi një listë impresive e kandidatëve: Brouwer, Weyl, dhe Herglotz në atë mënyrë. Rang profesori ishte ofruar për secilin nga këto nga ana e tij, me çdo kthyer atë. Personi tjetër që do të ofrohen karrige Hecke i cili gjithashtu ishte kthyer atë. Pozitë nuk ishte i mbushur deri në 1921 kur u ofrua Bieberbach post dhe pranuar atë. Në këtë vit Schottky pension dhe Schur, i cili tashmë ishte një profesor i jashtëzakonshëm në Berlin, u graduar profesor të plotë.

Emërimet e kemi diskutuar ishin në anën e matematikë të pastër. Schmidt Kur arriti në Berlin nuk kishte matematikë aplikuar atje, subjekt që konsiderohen më të përshtatshme për kolegjet teknike. Megjithatë Schmidt ishte personi kryesor që bënin thirrje për themelimin e Institutit të Aplikuara Matematikë në Berlin. Pas Instituti u krijua Schmidt kishte të mbushur Kryesuesi i ri i matematikës aplikuar dhe postin e Drejtorit të Institutit të Aplikuara Matematikë. Ai ishte në gjendje të Inxhinjer një takim të shkëlqyer në vitin 1920 kur nga Përditësime pranuar dy poste. Ostrowski shkroi në 1965:

Vetëm me emërimin e Riçard von & Përditësime për Universitetin e Berlinit ka shkolla e parë matematikisht serioze gjermane e matematikës aplikuar me një sferë të gjerë të ndikimit të vijë në ekzistencë.

Kredia për sjelljen e Berlinit në këtë rol udhëheqës në matematikë aplikuar kryesisht duhet të shkojnë në Schmidt. Është e qartë se aftësitë e tij janë të njohura jashtë matematikës, sepse ai u emërua dekan për vitin akademik 1921-22 dhe zëvendës-kancelari i Universitetit të Berlinit gjatë viteve 1929-30. Pavarësisht nga natyra e universitetit të gjerë këtë post dëshira e tij për të vazhduar për të nxitur nga matematika është parë inauguruese adresa ai dha gjatë marrjes deri postin e zëvendës-kancelari: ajo kishte të drejtë Me siguri në matematikë.

Vitet 1930 ishin vite të vështira për Schmidt. Me rritjen nazist në pushtet në vitin 1933 u bë gjithnjë e më shumë jetën e vështirë për kolegët hebrenj Schmidt dhe Schur, von & Përditësime dhe disa të tjerë u detyruan të largohen nga postet e tyre. Në 1951 një takim u mbajt në Berlin për të festuar ditëlindjen e 75-të Schmidt së. Hans Freudenthal, edhe vetë një hebre i cili kishte mbijetuar vitet naziste, foli për vështirësitë Schmidt nëpërmjet 1930 (shih për shembull):

Kjo është aq e lehtë për të praktikuar ndershmërinë se kërkesat e matematikës në matematikë vetë. Nëse ju nuk bëni, ju do të ndëshkohen shpejt dhe me hidhërim. Kjo është aq shumë më e vështirë që të rrinë në këtë virtyt, provuar me numra dhe shifra, ndaj njerëzit dhe miqtë. Se ne jashtë, të përjashtuara vite nga një Gjermani armik, e dinë këtë, dhe kurrë nuk dyshuan për ju, kjo është e qartë nga numri i madh i kontributeve nga jashtë vendit që kanë arritur redaktorët e Festschrift.

Në përgjigjen e tij për të Freudenthal 's adresa Schmidt foli për dashurinë e tij të Universitetit të Berlinit (shih për shembull):

Unë thjesht e donte nxënësit e mi. Dhe pikërisht njëjta gjë është e vërtetë i universitetit si një e tërë. I love Universitetin e Berlinit, nëse ai ndodh të jetë në kushte të lumtur apo jo - kjo nuk do të ndryshojë asgjë. Unë kam dashur që nga koha që kam qenë në Berlin dhe unë do të mbeten besnik të tij.

Në 1936, kur problemet kanë qenë shumë të vështira, Schmidt u bë kreu i delegacionit gjerman në Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve në Oslo. Schmidt mbajtur pozitat e autoritetit në Universitetin e Berlinit përmes këtyre viteve të vështira të sundimit nazist. Ai kishte për të kryer nëpërmjet rezolutave kundër hebrenjve, por një nga ndihmësit s Bieberbach 'raportoi në 1938:

Unë mendoj se nuk Schmidt në të gjitha kuptoni pyetje hebre.

Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore Schmidt u emëruar si Drejtor i Institutit të Kërkimeve Matematika e Akademisë së Shkencave Gjermane. Ai mbeti në atë rol deri 1958. Deri në atë kohë ai kishte në pension nga kryetari i tij, që ai e bëri në vitin 1950, dhe ai ka pushuar të përbashkët si kreu i departamentit të matematikës, e cila ka ndodhur në 1952. Një rol që ai mori pas përfundimit të luftës ishte si redaktor i parë i Mathematische Nachrichten. Ai ishte bashkë-themeluar në 1948 ditar.

Interesi kryesor Schmidt ishte në ekuacionet integrale dhe hapësirë Hilbertit. Ai mori idetë e ndryshme të Hilbertit mbi ekuacioneve integrale dhe e kombinuar këto në konceptin e një hapësire Hilbertiane rreth 1905. Hilbertit kishte studiuar ekuacionet integrale me kernel simetrike në vitin 1904. Ai tregoi se në këtë rast ekuacioni integrale kishte Eigenvalues vërtetë, Hilbert 's fjalë, dhe zgjidhjet përkatëse për këto Eigenvalues ai e quajti eigenfunctions. Ai gjithashtu zgjeruar funksionet lidhur me integrale e funksionit kernel si një seri të pafund në një sërë eigenfunctions orthonormal.

Schmidt botuar një letër dy pjesë në ekuacionet integrale në 1907 në të cilën ai qortua Hilbertit 's rezulton në një mënyrë të thjeshtë, dhe me pak kufizime. Në këtë letër ai i dha atë që tani quhet Gram-Schmidt orthonormalisation procesin për ndërtimin e një sërë orthonormal e funksioneve nga një grup i pavarur linear. Ai pastaj vazhdoi të marrë në shqyrtim rastin kur kernel nuk është simetrike dhe tregoi se në këtë rast eigenfunctions lidhur me një eigenvalue dhënë ndodhur në çifte adjoint.

Ne duhet të theksohet, megjithatë, se Laplace paraqiti Gram-Schmidt procesin e para ose Gram ose Schmidt.

Në 1908 Schmidt botoi një letër të rëndësishëm në pafundësisht shumë në ekuacionet e panjohura pafundësisht shumë, duke futur notations të ndryshme gjeometrike dhe kushtet të cilat janë ende në përdorim për të përshkruar hapësirat e funksioneve dhe edhe në hapësirat e brendshme produkt. Ide Schmidt ishin të çojë në gjeometrinë e hapësirave Hilbertit dhe ai me siguri duhet të konsiderohet si një prej themeluesve të analize funksionale moderne abstrakte.

Schmidt përcaktuar një hapësirë H elementet e të cilëve janë sekuenca summable katrore të numrave komplekse. Nëse w = w) (n dhe z = z (n) janë dy elemente të H, Schmidt përcaktuar një produkt i brendshëm nga

(W, z) = z w n n.

Ai përcaktuar norma | | z | | z i elementit të jetë rrënja katrore e produktit e brendshme të z me konjuguar tij komplekse. Ai përcaktuar elementet Puna tregon se një grup të përbërë nga elementët e urtë palë Puna ishte linear pavarur. Përsëri ai dha Gram-Schmidt orthonormalisation proces në këtë vend. Ai gjithashtu studioi parashikimet dhe rezolutat fantazme. Cilat janë sot quhet Hilbertit-operatorët Schmidt edhe paraqiten në këtë letër 1908. Bernkopf shkruan në:

Punë Schmidt-së në hapësirat Hilbertit përfaqëson një hap të gjatë në drejtim të matematika moderne. Ai ishte një nga matematikanët më të hershme për të treguar se përvoja e zakonshme të koncepteve Euklidiane mund të zgjatet përtej menyren gjeometria në ndërtimet e idealizuar e më komplekse matematike abstrakte.

Pas Schmidt u zhvendos në Berlin interesat e tij u kthye drejt topologji. Ai gjeti një dëshmi e re e teorema kurbë Jordan cila u bë shpejt një klasik. Interes Schmidt në topologji Hopf ndikuar dhe, në vitin 1929, ai ishte një pedagog i Hopf 's teza e doktoraturës. Më vonë akoma Schmidt u bë i interesuar në pabarazitë isoperimetric, duke botuar një dokument i rëndësishëm për këtë temë në vitin 1949.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland