Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ludwig Schlesinger

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Nov 1864

Nagyszombat, Hungary (Trnvava, Tyrnau), now Slovakia

16 Dec 1933

Giessen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ludwig Schlesinger filluar shkollën fillore në Trnava dhe, duke shkuar në shkollë të lartë, ai mori pjesë reale në Presburg, tani Bratislavë (Sllovaki). Ai pastaj studioi matematikë dhe fizikë në universitetet e Heidelberg dhe Berlin në mes 1896 dhe 1887, dhe ai mori një doktoraturë nga Universiteti i Berlinit në 1887 për një tezë mbi ekuacionet diferenciale me titull: homogene Über lineare Differentialgleichungen vierter Ordnung, Zwischen deren Integralen homogene Relationen höheren als ersten Notat bestehen. këshilltarët e tij ishin teza Llazari Emanuel Fuchs dhe Leopold Kronecker.

Schlesinger Në 1889 u bë profesor i asociuar në Universitetin e Berlinit, në 1897, profesor i ftuar në Universitetin e Bonit, dhe në të njëjtin vit ai u caktua profesor i matematikës në Universitetin e Kolozsvár, Hungaria (tani Kluzh, Rumani). Ai shërbeu si kreu i departamentit të matematikës të lartë dhe, në 1906-07, ai ishte dekan i Fakultetit të matematikës dhe shkencave. Në 1911 ai u largua Kolozsvár dhe kaloi në Universitetin e Giessen, Gjermani, ku ai vazhdoi të mësojë derisa ka dalë në pension në vitin 1930.

Në 1902 Schlesinger u zgjodh si anëtar përkatës i Akademisë Hungareze të Shkencave, dhe në 1909 ai u nderua me çmimin e Çmimit Lobachevsky.

Ludwig Schlesinger ka shkruajtur shumë gazeta e revista shkencore dhe revista. Gazetat si Sur vendosmërinë e la des fonctions algébriques uniformes sipërfaqe sur une de donnée Riemann (1903), Über isoliertwertige Funktionen (1905), Über asymptotische Darstellungen der Lösungen linearer als Differentialsysteme Funktionen eines Parametrat (1907) janë shembuj të publikimeve të tij në dekadën e frst të shekullit të 20-të. Afër fundit të karrierës së tij ka botuar artikuj të tillë si Parallelverschiebung Krümmungstensor und (1928), Über die hypergeometrischen Differentialsysteme (1928), Neue einen Infinitesimalkalkul der Grundlagen für Matrizen (1931), dhe zum Infinitesimalkalkul Weitere Beiträge der Matrizen (1932). Punën e tij ndoshta më e rëndësishme, sa i përket hulumtimit aktual matematikore është e shqetësuar, u Über eine Klasse von Differentialsystemen beliebiger Ordnung mit Punkten festën kritischen që ai i botuar në Fletoren Crelle në 1912. Në këtë letër Schlesinger formuluar problemin e deformations isomonodromy për një ekuacion të caktuar matricë Fuchsian. Problem i cili ai ishte trajtimin ishte një rast i veçantë i Hilbertit 's 23 e problemit, domethënë:

Provojnë ekzistencën e ekuacioneve diferenciale lineare të paturit e një grup i caktuar monodromic.

Schlesinger zgjidhet një rast të veçantë të problemit duke përdorur Poincare 's teoria e Zetës Fuchsian-funksioneve. Gazeta paraqet atë që sot janë të njohura si transformimet Schlesinger dhe ekuacione Schlesinger të cilat kanë një rol të rëndësishëm në Gjeometria diferenciale.

Schlesinger është autor i Differentialgleichungen Handbuch der Theorie der Linearen (BG Teubner, Leipzig, Vol 1, 1895; Vol 2 Part 1, 1897, Vol. II, Pjesa 2, 1898). Kjo u ribotuan nga Korporata Reprint Xhonson, Nju Jork-Londër, në vitin 1968. Ai botoi gjithashtu Einführung in die Theorie der gewöhnlichen Differentialgleichungen auf funktionentheoretischer Grundlage (botimi i tretë, Leipzig, 1922). Në 1920 ai botoi Raum, und zeit relativitätstheorie; vorträge gemeinverständliche dhe katër vjet më vonë ai publised monografi të rëndësishëm në funksionet automorphic Automorphe Funktionen (W de Gruyter & Co, Berlin, 1924). Në 1926 Schlesinger publikuar një libër mbi integrimin Lebesgue dhe seri Furierit në bashkëpunim me Abrahamin Plessner. Studimet e punës seri trigonometrike dhe sjelljen kufirin e funksioneve analitike.

Një tjetër e interesave Schlesinger ishte historia e matematikës dhe ai bërë një numër i kontributeve të rëndësishme për këtë temë. Ai përkthyer Geometrie Descartes 'në gjermanisht dhe kjo është publikuar nga Mayer dhe Müller, Berlin, në vitin 1894. Një botim i dytë u botua në vitin 1923 dhe ribotuan nga Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt, 1969. Ai ishte një admirues i Gausit dhe ai shkroi lidhur ese, si zur Arbeiten Über Gauss 'Funktionentheorie Berlin 222 S, J Springer (CF Gausit. Werke Bd. X, 2). botuar në 1933 ose CF Gausit: Fragmente zur Theorie des arithmetisch-geometrischen Mittels Jahren aus den 1797-1799 në Göttinger Lajme të botuar në 1912.

Pas leximit Zoárd Geöcze 's gazetat gjatë qëndrimit të tij në Universitetin e Kolozsvár, Ludwig Schlesinger i sugjeroi atij se ai shkruajnë idetë e tij dhe t'ia paraqesë ato Comptes Rendus për botim.

Në Universitetin Franc Jozefi ai ishte një nga organizatorët më të dedikuar të festimet njëqindvjeçar kushtuar përvjetorit të njëqindtë e János Bolyai. Ai identifikoi shtëpi në të cilën János Bolyai ishte lindur dhe ai mbajti një konferencë të shkëlqyer në gosti njëqindvjeçar: Libellus post quam saeculum Ioannes Boljait de Bolya anno MDCCCII ad XVIII kalendas Ianuarias Claudiopoli NatUS est celebrandam kujtim ad immortalem eius ex consilio ordinis mathematicorum et scrutatorum naturae Regiae LitterarumUniversitatis Hungaricae Francisko-Josephinae editus Claudiopolitanae / [red. Ludovicus Schlesinger]

Ai e mbledhura, në tre vëllime, puna më e rëndësishme e këshilltar të tij, Llazari Fuchs, i cili ishte edhe babai i tij në ligj. Gjatë qëndrimit të tij në Kolozsvár (Cluj), Schlesinger kontribuar dukshëm në avancimin e matematikës në qytet. Ai, Gyula dhe Farkas Gyula Vályi, kishte një rol vendimtar në krijimin e një biblioteke matematikë shkëlqyer brenda universitetit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland