Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ludwig Schläfli

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Jan 1814

Grasswil, Bern, Switzerland

20 March 1895

Bern, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ludwig Schläfli të parë ka studiuar teologji, u kthye pastaj të shkencës. Ai ka punuar për dhjetë vjet si mësues në një shkollë në Thun. Gjatë kësaj periudhe ai studioi matematikë të avancuar në kohën e tij të lirë.

Schläfli ishte një gjuhëtar ekspert që flet shumë gjuhë përfshirë Sanskrit dhe Rigveda. Në 1843 Shtajner, Jacobi dhe Dirichlet udhëtoi në Romë dhe mori Schläfli si një përkthyes. Ai fituar shumë nga diskutimet me këto Matematikanë.

Punës Schläfli ishte në gjeometri, aritmetikë dhe teoria funksion. Ai i dha përfaqësimin integrale e funksionit Bessel dhe funksionit gama. Ai gjithashtu ka punuar në funksione eliptik modulare.

Schläfli bërë një kontribut të rëndësishëm për të jo-Euklidiane (vezak) gjeometri kur ai propozoi që tre hapësirë sferike-dimensionale do të mund të konsiderohet si sipërfaqe e një hypersphere në hapësirë Euklidiane katër-dimensionale.

Në 1853 Schläfli u bë profesor i matematikës në Bern. Teoria e tij e madhe puna e vazhdueshme manifolds u botua në vitin 1901 pas vdekjes së tij dhe vetëm atëherë ka rëndësinë e tij të bëhet plotësisht appreciated.

Ai mori çmimin Shtajner nga Akademia Berlin për zbulimin e tij të 27 linjave dhe 36 të dyfishtë gjashtë në sipërfaqe të përgjithshme kub.

Schläfli gjithashtu dha kontribut të rëndësishëm në mekanikë qiellore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland