Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Heinrich Ferdinand Scherk

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Oct 1798

Poznan, Poland

4 Oct 1885

Bremen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Heinrich Scherk, bir i një përgjegjës, ka lindur në Poznan, ku jetoi derisa ai ishte njëmbëdhjetë vjeç. Në këtë kohë familja e tij lëvizi në Breslau Heinrich ku ndoqi shkollën fillore, pastaj përfunduar arsimin e tij të shkollës në Shkollën e Lartë Magdalenen. Ajo ishte në Shkollën e Lartë që ai u bë i interesuar në matematikë dhe astronomi, tema të cilat ai ka punuar për gjatë gjithë jetës së tij. Siç është aq shpesh rasti, ai ishte një mësues i shkëlqyer në shkollë që qëlloi entuziazmin e tij për këto lëndë.

Scherk përfunduar studimet e tij shkollore në 1818 dhe hyri Universitetit të Breslau. Megjithë interesin e tij në matematikë dhe astronomi në shkollë, ai e parë studiuar filologji, filozofi dhe histori, kur ai hyri në universitet. Megjithatë ai shpejt u ndryshua kurset e tij për të studiuar temat ai kishte ardhur në dashuri në shkollë. Ishte HW Brandes i cili mësoi atij matematikë dhe astronomi në Universitetin e Breslau, dhe e kuptuan shpejt se Scherk kishte një nxënës të pazgjidhura. Scherk familjes së ishte e varfër dhe nuk kanë fonde për të mbështetur atë në universitet, edhe pse ai kishte një xhaxhai dhe një mik i babait të tij, që të dy kanë kontribuar në shpenzimet e tij. Me fondet e pamjaftueshme, ai ka për të shpenzuar shumë orë mësimi duke private në mënyrë për të mbështetur veten e tij. Brandes pa se nxenesi i tij i talentuar ishte duke luftuar financiarisht, dhe ishte në gjendje të rekomandojë atë për një bursa të Universitetit. Kjo bëri Scherk financiarisht të sigurt për dy vitet e kohëzgjatjes së saj, dhe lejoi atë t'i përkushtohej plotësisht për studimet e tij.

Në vitin 1820, ende mban bursa, ai shkoi në Königsberg për të studiuar me Bessel. Ai ishte në këshilla Brandes 'që ai shkoi për të studiuar me astronomi i famshëm dhe ajo me siguri paguar që nga ai i shkroi letër e tij të parë Parabolische Elemente des Kometen nga 1818 nën Bessel' s udhëzim. Ajo u botua në vjetar astronomike Bode së. Edhe pse bursë e tij ishte për shkak të kandidojë në 1821, ishte i suksesshëm në Bessel duke argumentuar për një zgjerim në një vit të tretë. Studimet e doktoratës Scherk, në të cilën ai ishte këshilluar nga Bessel dhe Brandes, çuan në atë paraqitjen e tij tezën e doktoraturës evolvenda De functione .... disquisitiones nonnullae analyticae në Universitetin e Berlinit në 1823, duke marrë shkallën më 27 gusht.

Pas marrjes së doktoraturës së tij në Berlin, Scherk u kthye në Königsberg ku ai u martua me Johanne Rosalie Karo, ata kishin të paktën katër vajza dhe katër djem. Ai vazhdoi duke punuar për habilitation tij, i cili u zhvillua në Königsberg në 1824. Ai pastaj u bë një Privatdozent në Königsberg dhe ka punuar në gazeta matematikore të cilat ai përfundoi në prill 1825. Këto janë botuar nga G Reimer-in në Berlin në një vëllim të vetëm i cili përmbante: numerischen Von den Coefficienten der Secantenreihe, Zusammenhange ihrem, und Ihrer Analogie mit den Zahlen Bernoullischen; Allgemeine Gleichungen der Auflösung des ersten klasave, beliebigen mit jeder Anzahl unbekannten von Grössen, und einige dahin gehörige analytische Untersuchungen; Die Anzahl der Combinationen mit eingeschränkten Wiederholungen zu einer gegebenen Classe zu bestimmen dhe i ri Beweis des Taylorschen Satzes. Pas dy vjet si një Privatdozent në Königsberg, Scherk u emërua si profesor i jashtëzakonshëm në Halle. Bessel e kishin mbështetur fuqimisht këtë takim i cili filloi më 4 mars 1826.

Scherk mësim në Halle për shtatë vitet e 1826-1833. Ndoshta më e rëndësishme e detyrave të shumta që ai kishte kryer gjatë kësaj kohe ishte në mbikëqyrjen studimet e doktoraturës e Kummer i cili mori doktoratën e tij më 10 shtator 1831 për cosinuum De tij tezën et cosinus potestatibus sinuum secundum et evolvendis sinus multiplicium arcuum. Mrekullueshëm mbi 11.000 Matematikanë mund gjurmë prejardhje e tyre akademike tek Scherk përmes Kummer. Në Halle, Scherk mësohet një gamë të gjerë të kurseve të tilla si: Gjeometria analitike e linjave dhe seksionet konik, Gjeometria analitike e vijave dhe sipërfaqeve të shkallës të parë dhe të dytë, algjebër dhe gjeometri algjebrike; aeroplan dhe trigonometri sferike; gur integrale dhe diferenciale gur dhe zbatimi i saj në algjebër, analiza dhe gjeometri. Hulumtimi i tij ishte fituar atë lavdërim dhe, në vitin 1831, ai u dha një çmim nga Shoqëria Jablonowsky në Leipzig për eassy e tij De proprietatibus superficiei quae hac continetur aequatione (1 + 2 q) r - 2 pqs + (1 + p 2 t) = 0 disquisitiones analyticae.

Më 5 korrik 1831 Scherk u emërua në karrige e matematikës në Halle e cila kishte mbetur bosh që nga vdekja e Johann Friedrich Pfaff në 1825. Më 13 shtator 1833 Scherk ishte emëruar si një pasues të NT Reimer si profesor i zakonshëm për matematikë dhe astronomi në Universitetin e Kiel. Në vitet 1841, 1842 dhe 1848 Scherk u zgjodh si rektor i Universitetit të Kiel. Ai përfaqësoi Universitetin në një numër rastesh të rëndësishme të tilla si festimet Reformat në Kopenhagen në 1836 shënon 300 vjet që nga triumfi përfundimtar e Reformimit në Danimarkë në 1536, kurorëzim i krishterë VIII në 1840 kur ai hipi nė fron, si mbret i Danimarkës, dhe festimin vjetorin e Universitetit të Königsberg në 1844 për të festuar themelimin e saj nga Albert, duke e parë të Prusisë, në 1544.

Në vitin 1840 Scherk u bërë një kalorës i Rendit të Dannebrog, nderi i dytë më i lartë në Danimarkë (Dannebrog është emri për flamurin danez). Bessel vdiq mars 1846 dhe më vonë atë vit, në takimin vjetor të Shoqatës së gjermane Shkencëtarët natyrore dhe mjekët në Kiel, Scherk dha një fjalim të mirë në kujtesën e tij.

Kiel është kryeqyteti i Schleswig-Holstein dhe kjo ka qenë një rajon i cili kishte qenë shkaku i shumë konflikteve në një periudhë të gjatë, në shekullin e 19-të ky ishte i njohur si pyetje Schleswig-Holstein. Holstein u bë pjesë e Federatës Gjermane në 1815, ndërsa Schleswig u shoqërua me Danimarkën. Dy rajone kishte lidhje historike, dhe Schleswig kishte një pakicë të madhe gjermane të folur, gjithashtu Holstein kishte një pakicë të vogël daneze duke folur. Në 1848 ka qenë një kryengritje nga pakicat gjermane folur në Schleswig-Holstein duke kërkuar pavarësi nga Danimarka. Prusia ndërhyri për të përkrahur kryengritjen e cila çoi në një luftë që zgjati 1848-1850. Scherk, megjithatë, ishte një patriot gjerman dhe një nga tre mbikëqyrësit e detit të parë gjerman-shkollë kadet në Kiel vendosur deri në 1848, ku ai ishte kreu i trajnimit matematikës. Kjo, megjithatë, ishte që të çojë në probleme për Scherk kur traktat politik për t'i dhënë fund luftës, u ra dakord. Fuqitë e mëdha presion Prusia në pranimin e Konventës në Londër e 1852 e cila kërkonte të Federatës Gjermane të dhënë Schleswig-Holstein në Danimarkë. Më 4 qershor 1852 Scherk, së bashku me shtatë kolegë të tjerë, u hodhën poshtë nga Universitetin e Kiel për arsye politike. Megjithatë, ai është bërë:

... pa tregues i një arsye të konsiderueshme, dhe pa gjykim të drejtë, dhe pa një hetim paraprak.

Është e qartë, megjithatë, se atdhetarizmi gjerman Scherk ishte e papranueshme në Schleswig-Holstein tani danez. Fakulteti i Filozofisë në Universitetin e Halle u përpoq pa sukses të reappoint Scherk, dhe përpjekje në Kiel të kanë rikthyer atë në postin e tij ish-ishin njëlloj të pasuksesshme. Në vjeshtë të 1852 Scherk majtë Kiel dhe shkoi në Dresden ku ai dha mesim privat në Institutin Blochmann.

Më 12 dhjetor 1854 Scherk ishte emëruar si drejtor i Gewerbeschule Höheren në Bremen. Shkolla ishte atëherë vetëm rihapja pas një periudhe të mbylljes dhe, në 1857, ai u detyrua të mbyllej përsëri. Në vitin Scherk pas u emërua si mësues në Handelsschule (pjesë e Shkollës së Mesme) në Bremen. Në fillim kjo ishte vetëm një emërim i përkohshëm, por ai u bë një i përhershëm më 22 maj 1863. Ai kaloi dhjetë vitet e fundit të karrierës së tij në këtë pozitë, në pension në vitin 1874. Gjatë viteve të tij në Bremen ai i dha popullaritet shumë ligjërata të Shoqatës Shkencore. Këto përfshinin bisedimet për astronomi më tema të tilla si: meteorë dhe kometat, lëvizjet e nebulas, distancën midis diellit dhe tokës; sunspots, përcaktimin e paralaks e diellit me kalimin tranzit të Venus më 16 mars 1874, dhe një për të përkujtuar 400 vjetorin e Nikolaus Kopernikus në shkurt 1873.

Ne gjithashtu duhet të theksohet se Scherk zbuluar jo e tretë-shembuj vogël e një sipërfaqe minimale e cila u shfaq ne shkrimin e tij Bemerkungen über die kleinste gegebener Fläche Çfarëdo kohe Ditën e Grenzen botuar në Fletoren Crelle së. Parë dy shembuj, catenoid dhe helicoid (i quajtur edhe vidhos sipërfaqe), ishte gjetur nga Meusnier francez Zhan Mari Baptiste në vitin 1776. Catenoid lind nga e rradhës kurbë catenary në lidhje me një vijë horizontale. Rezultat Scherk ishte pa dyshim si një zbulim i madh i madh dhe i solli atij famë të konsiderueshme, dy sipërfaqet, Surface Scherk parë dhe e dytë Scherk sipërfaqësore, si ato janë quajtur sot, janë studiuar në letër. Sipërfaqe dyfish periodik Scherk është shembull i parë i një sipërfaqe të plotë, të ngulitura, dyfish periodik minimale. Sipërfaqet minimale e tij kohët e fundit kanë qenë bazë e skulptura nga artisti amerikan Brent Collins i cili e ka bazuar shumë prej veprave të tij në sipërfaqe të dytë minimale Scherk's.

Një tjetër kontribut nga Scherk është ende sot e rëndësishme, domethënë punën e tij në shpërndarjen e numrave kryeministrit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland