Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Henry Scheffé

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 April 1907

New York, USA

5 July 1977

Berkeley, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Scheffé 's prindërit ishin gjermane, por nuk kishte emigruar në Shtetet e Bashkuara dhe ka jetuar në Nju Jork. Henri babai ishte një bukëpjekës nga tregtia por humbi punën e tij gjatë depresionit dhe ai ishte i detyruar për të shitur mollë në qoshe rruge për të shpëtuar familjen nga uria. Kjo ishte një kohë e vuajtje të mëdha dhe:

... kujtim të kësaj padrejtësie dhe e vuajtjeve të babait të tij mbeti me Scheffé gjatë gjithë jetës së tij.

Matematika nuk ishte zona e parë të Scheffé interes dhe ai filloi të punojë si inxhinier. Megjithatë, ai vendosi të shkojë së shpejti në universitet për të studiuar matematikë dhe mori një kurs në matematikë të pastër në Universitetin e Wisconsin, duke marrë BA e tij në 1931. Ai shkroi një tezë e doktoraturës në ekuacione diferenciale dhe u dha doktoraturës e tij në 1935. Para përfundimit të studimeve të tij e doktoraturës Miriam Knott ai u martua në vitin 1934. Ata do të kishin një vajzë dhe një djalë.

Disertacioni i doktoraturës Scheffé Zgjidhje Asymptotic e Ekuacione lineare Disa e diferencuar në Cila Koeficienti i maj Parametri Have a zero ishte e mbikqyrur nga Rudolph E Langer. Menjëherë pas përfundimit të doktoraturës së tij, Scheffé filloi një karrierë si mësues universitet dhe, duke trajnuar si një matematikan i pastër, ai ishte natyrisht subjekt të cilin ai mësoi. Ai ishte në fakultetin në Universitetin e Wisconsin 1935-1937, pastaj kaloi tre nga katër vitet e ardhshme në Oregon State University me vitin 1939-40 kaloi në Reed College.

Në interes 1941 Scheffé të lëvizur nga matematikë të pastër për të statistikave, dhe ai u bashkua me Wilks në Princeton, ku një ekip statistikat e kishte rritur. Duke retrained si statisticien, ai filloi një karrierë të dytë si një mësues universitet, por këtë herë ai mësoi statistikat se sa matematikë. Ai ishte në Fakultetin në Sirakuzë në seancën e 1944-45, dhe në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos nga 1946 deri 1948. Menjëherë pas largimit në Los Angeles ai u emërua në Universitetin e Kolumbias, ku u bë kryesues i departamentit të statistikave.

Pas pesë vitesh në Kolumbi, Scheffé shkoi në Berkeley si profesor i statistikave në vitin 1953. Ai u të mbetet në Berkeley për pjesën tjetër të jetës së tij, nga kryetari i tij në pension në vitin 1974. Ai ishte kryetar i departamentit në Berkeley si ai kishte qenë në Columbia University.

Scheffé, ndoshta nuk është dhënë për çudi rruga e tij në statistika, ishte i interesuar në fusha të tjera matematikore e statistikave. Ai ishte i interesuar veçanërisht në pronat optimale dhe ai zgjeruar Neyman - Teoria Pearson provë më të mirë të ngjashme.

Hulumtimi i tij është i ndikuar nga qëndrimet e ka mbajtur disa këshilla, të tilla si një nga Zyra për Hulumtime Shkencore dhe Zhvillim 1943-1946. Më vonë takime konsulence ishin me Bashkimin Konsumatorit dhe me Standard Oil.

Pas hulumtimit 1950 Scheffé ishte i shqetësuar me aspektet e modele lineare, veçanërisht analiza e grindje. Një nga gazetat më të rëndësishme të tij u shfaq në vitin 1953 në S-metodën e intervale të besimit të njëjtën kohë për funksionet e denjë për në një hapësirë të subspace parametër. Edhe pse ai nuk ka treguar optimality e S-metodë, kjo u provua nga RA Wijsman në fund të viteve 1970.

Ai gjithashtu studioi aspekte të tjera të analizës së grindje të tilla si krahasime çiftëzohet që ai ka studiuar në vitin 1952, pastaj modele të përziera studiuar dy vjet më vonë. Në 1958 dhe përsëri në vitin 1963 ai botoi në eksperimentet në përzierjet dhe në 1973 ai shkroi mbi metodat kalibrim. Harton përzierje e tij kishin rëndësi themelore dhe çoi në një teori e madhe e Përzierje të ndërtuar më vonë në punë Scheffé.

Një listë e plotë e botimeve Scheffé është dhënë në. Puna e tij më të rëndësishme ishte një shqyrtim gjithëpërfshirës të statistikave nonparametric në vitin 1943 dhe librin e tij "Analiza e grindje (1959). Lehmann, i cili ka punuar së bashku me Scheffé në një teori të përgjithshme e testeve të ngjashme, e përshkruan librin Analiza e grindje në:

Ekspozitë e saj të kujdesshëm e modeleve të ndryshme kryesore, analizat e tyre dhe kryerjen e procedurave kur supozimet model nuk do të mbajë është shembullor, dhe libër vazhdon të jetë një tekst standard dhe referimit.

Scheffé ishte në mes të rishikuar këtë libër për një botim të ri, kur ai vdiq. Ai kishte në pension nga Berkeley dhe, pas daljes në pension, kaloi tre vjet në Universitetin e Indianës vazhduar punën e tij kërkimore. Pastaj, vetëm disa javë pasi posti i tij në Universitetin e Indianës ka përfunduar dhe ai ishte kthyer në Berkeley, ai ishte i përfshirë në një aksident me biçikletë që rezultoi në vdekjen e tij.

Scheffé u zgjodh në shumë shoqëri statistikore. Ai u bë një shoku të Institutit të Statistikave matematike në 1944, Statistikore e Shoqatës Amerikane në vitin 1952 dhe Statistikave Instituti Ndërkombëtar në vitin 1964. Ai arritur zyra të larta në këto organizata, u zgjodh si president i Institutit të Statistikave Ndërkombëtare dhe zëvendës president i Shoqatës Statistikore amerikan.

Në interes Scheffé jashtë matematikës dhe statistika janë përshkruar:

Gjatë gjithë jetës së tij Scheffé gëzuar lexim, muzikë (si një i rritur ai mësoi të luajë regjistrues) dhe udhëtime. Ai ishte gjithashtu aktiv fizikisht. Në Wisconsin ai ishte një mundësi ndëruniversitar, dhe ai i pëlqente të ciklit, duke notuar, dhe shpinës me familjen e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland