Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Juliusz Pawel Schauder

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 Sept 1899

Lvov, Galicia, Austria-Hungary (now Ukraine)

Sept 1943

Lvov, Galicia, Austria-Hungary (now Ukraine)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Julius Schauder ka lindur në një familje hebreje. Babai i tij, Samuel Schauder, ishte një avokat dhe Julius frekuentuar shkollën e mesme në Lvov. Në këtë kohë ishte në Lvov Galicia, pjesë e Polonisë e ndarë e cila ishte nën kontroll austriak. Schauder ishte ende në shkollë kur filloi Lufta e Parë Botërore, por kur ai u diplomua nga shkolla në vitin 1917 ai u hartua në ushtrinë austro-hungareze. Ai ishte me të ushtrisë në veri të Italisë, kur ai u marrë prisioner nga italianët.

Pas rënies së Austrisë, Schauder u bashkua me një ushtri të ri polak i cili ishte duke u organizuar në Francë. Ai u kthye në Poloni me këtë të ushtrisë në 1919, nga kjo kohë vendin e Polonisë ka qenë reestablished dhe ajo ishte një Lvov polonisht që Schauder shkoi. Ai hyri në Universitetin Kazimierz Janar Lvov dhe punoi për doktoraturë e tij nën Steinhaus.

Pas marrjes së doktoraturës së tij në vitin 1923 me një tezë Teoria e masës sipërfaqësore, ai mësohet të dy në një shkollë të mesme dhe ka punuar për një firmë të sigurimit. Në 1927 ai shkroi letër Kontributet për teorinë e mappings të vazhdueshme në funksionin e hapësirave dhe u lejohet të mësojnë në universitet në fuqinë e kësaj pune. Kurse i tij i parë u dha në Universitetin në Lvov gjatë 1928-29, por ai vazhdoi edhe me pozitën e tij si mësues në një shkollë të mesme. Si Ulam shkruan në:

Edhe pse Lvov ishte një qendër e shquar për matematikën, numri i të dy profesorëve të Institutit dhe të Universitetit ishte tepër i kufizuar dhe pagat e tyre ishin shumë të vogla. ... Schauder kishte për të mësuar në shkollë të mesme në mënyrë që të plotësojë një i varfër të ardhura si lektor ...

Schauder martuar Emilia Löwenthal në vitin 1929. Ajo gjithashtu erdhi nga një familje çifute, edhe pse gjyshi i saj kishte qenë përjashtuar nga komuniteti hebre në baza se ai ishte një ateist. Ata do të ketë një vajzë Eva Schauder.

Brouwer botuar Teorema pikë fikse e tij në 1911 për hapësirat e fundme dimensionale. Schauder botuar fikse Teorema pikë për hapësirat Banach në vitin 1930. Në 1932 ai u dha një bursë Rockefeller i cili ia ka mundësuar të shpenzojnë një pjesë e 1.932-33 Leipzig. Financohen ende nga bursë maj 1933 ai shkoi në Paris për të punuar me Hadamard.

Ndërsa Schauder ishte në Paris, ai bashkëpunoi me J Leray dhe punën e tyre të përbashkët për të çuar një letër ekuacionet Topologie et fonctionelles botuar në scientifiques Annales de l'Ecole normale Supérieure. Kjo letër më 1934 topologji dhe ekuacione pjesore diferenciale është i një rëndësie të madhe:

Në këtë letër se çfarë është e njohur tani si Leray-shkallë Schauder (a invariant homotopy) është përcaktuar. Kjo shkallë është përdorur pastaj në një metodë zgjuar për të provuar ekzistencën e zgjidhjeve te ekuacioneve diferenciale pjesore të komplikuara.

Puna e tij e fundit ishte që të generalise rezultatet e Courant, Friedrichs dhe Lewy në ekuacione diferenciale hiperbolik të pjesshme. Në 1938 ai mori Internationaux Grand Prix de Mathématiques Malaxa (së bashku me Leray) për punën e gazetës 1934. Në fakt nga koha Schauder marrë këtë çmim publikim e tij të fundit (1937) i ishte shfaqur në shtyp. Karriera e tij e shkurtër ishte për të ardhur në një fund me fillimin e Luftës së Dytë Botërore, por, pavarësisht nga botimet e tij që përfshin vetëm 10 vjet, ai kishte shkruar 33 vepra. Kuratowski, në, shuma e kontributeve deri Schauder kryesore matematikore:

Arritja kryesore Schauder së konsiston në transferimin e disa nocione topological dhe teorema në hapësirat Banach (teorema pikë fikse, invariance e domain, konceptin e indeksit). Në veçanti, Schauder formulimin e një teoremë pikë të caktuar origjinën një metodë të re, shumë të frytshme në teorinë e ekuacioneve diferenciale, i njohur si metodë Schauder e ...

Forster, në, shkruan:

Teorema e Schauder pika fikse dhe përdorimin e tij të aftë të teknikave të hapësirës për të analizuar funksion eliptik dhe hiperbolik ekuacione pjesore diferenciale janë kontributet e cilësisë të qëndrueshme. Provat për ekzistencën e problemeve të komplikuara jolinear duke përdorur pika fikse Teorema e tij janë bërë standard. Metoda topological zhvilluar në Leray 1934-gazeta Schauder ... tani nuk është përdorur vetëm për të arritur rezultate cilësore por edhe për të zgjidhur problemet numerikisht në kompjuter.

Në 1939, në fillim të Luftës së Dytë Botërore, trupat sovjetike pushtuan Lvov. Schauder u trajtua mirë nga administrata e re sovjetike. Ai u emërua profesor në universitet, tani u quajt Ivan Franko University. Në qershor 1941 ushtria gjermane hyri në Lvov dhe shfarosjen sistematike të hebrenjve filloi. Schauder lutjeve dërguar për ndihmë për të Hopf Heisenberg dhe duke thënë se ai kishte rezultate shumë të rëndësishme, por nuk ka letër për të shkruar me to.

Ka dy versione të asaj se si ai vdiq dhe kjo është e pamundur për të të treguar që është e saktë. Një version deklaron se ai ishte tradhtuar të Gestapos i cili më pas e arrestuan atë dhe, si shumë hebrenj, ai nuk është parë përsëri. Versioni i dytë i vdekjes së tij (mendohet me Forster autor i më shumë të ngjarë të) është se ai u qëllua nga Gestapos në shtator 1943 në një nga kërkimet e tyre të rregullta për çifutët.

Gruaja Schauder i Emilia ishte fshehur në Lvov nga rezistenca polake për disa kohë pas vdekjes së burrit të saj. Ajo ishte fshehur në ujërat e Eva Lvov me vajzën e saj. Megjithatë, në fund ajo u dorëzua për gjermanët dhe u dërgua në kampin e përqëndrimit Lublin ku ajo vdiq. Eva, e bija e Schauder, mbijetoi deri në fund të luftës, kur ajo shkoi në Itali për të jetuar me vëllain Schauder, që jetonin atje.

Ne duhet të komentojë mbi foto e Schauder. Ulam shpjegon se Leray, matematikan frëngjisht me të cilin bashkëpunoi Schauder, i shkroi atij disa vite pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore:

Leray donte të kishte një fotografi të [Schauder] për vete dhe për vajzën Schauder të cilët i shpëtuan luftës dhe jeton në Itali. Por ai nuk mund të gjejnë ndonjë në Poloni apo kudo dhe ai i shkroi tek unë pyetur se a do ta maght kanë një fotografi. Disa muaj pas Johnny von Neumann 's vdekjes isha duke kërkuar në disa libra në bibliotekën e tij dhe një foto grup i pjesëmarrësve në 1935 [] konferencë ra nga Moska. Schauder ishte aty, si ishin Aleksandrov, Lefschetz, Borsuk, dhe disa dhjetëra topologists tjera. I dërguar këtë fotografi të Leray.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland