Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sir Henry Savile

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 Nov 1549

Bradley (near Halifax), Yorkshire, England

19 Feb 1622

Eton, Berkshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Henri Savile hyrë Brasenose College Oxford në 1561 dhe ai u zgjodh anëtar i Merton College Oxford në 1565. Ai u diplomua me BA në 1566 dhe një MA në 1570.

Më 10 tetor 1570 ai filloi të ligjëratë në Oksford, të Ptolemeut 's Almagest dhe ne jemi me fat në atë shënimet e tij leksion për këtë kurs kanë mbijetuar. Ne tani do të përshkruaj përmbajtjen e këtyre ligjëratave më të plotë.

Leksione janë shumë më tepër se Ptolemeut 's tekst me shpjegim shtuar. Savile futur studentët e tij për ide të reja e Regiomontanus dhe Koperniku. Ai përmend dy autorë klasik e matematikës, duke i dhënë CV e tyre, dhe Matematikanë kryesor i ditës punët e të cilit ai kishte studiuar në mënyrë të qartë. Në hyrje të leksioneve Savile jep mendimet e tij mbi pse studentët duhet të studiuar matematikë. Studimi i matematikes, argumenton Savile, kthen një student në një të arsimuar, të civilizuar të njeriut. Si shembull ai citon tregimin klasik të Aristippus i cili, në të shipwrecked në Rodos, kuptuan se banorët ishin të qytetëruar, kur ai e pa një shifër matematikore të zhveshur në rërë. Vlen të përmendet, megjithatë, se njëzet vjet më vonë, kur Savile ishte duke u përpjekur për të siguruar lëndë e tij mori financim të duhur, ai pohoi për matematikën për shkak të përdor saj praktike.

Është interesante të lexoni komentet Savile në këto leksione mbi pse ai mendonte se matematikës në atë kohë nuk ishte e begatë. Studentët nuk e kuptojnë rëndësinë e subjektit, Savile shkroi, nuk pati mësues për të shpjeguar pikat e vështirë, tekste të shkruara nga matematikanet kryesor i ditës nuk janë studiuar, dhe nuk ka qasje të përgjithshme për mësimin e matematikës kishte qenë formuluar. Sigurisht, siç do ta shohim më poshtë, pesëdhjetë vjet më vonë Savile provuar për të ndrequr këto të meta duke krijuar dy karrige në Universitetin e Oksfordit.

Në 1578 Savile të paraqitura nga një turne të madh evropian. Së pari ai vizitoi Francë, dhe ai gjithashtu vizitoi Wroclaw dhe Roma dhe, përveç kësaj, shumë vende të tjera në udhëtimet e tij në mes këtyre qyteteve. Ai u takua dhe shkëmbyen idetë me Matematikanë kryesore evropiane të kohës. Në kthimin e tij në Oksford në 1582 ai u bë një mësues grek që të Mbretëreshës Elizabet. Në 1585 ai u bë kujdestar i Merton dhe, përveç kësaj, ai u bë Provost e kolegj Etoni në 1596:

Ai vazhdoi të mbajë Wardenship e Merton ndërkohë që banojnë në kolegj Etoni, dhe i qeverisur të dyja me pa kompromis shtrëngimit, nuk do të thotë arrogancën, ky, dhe mungesa e tij të vazhdueshme nga Merton, ka bërë atë mjaft jopopullore ndër Fellows.

Në 1592 Queen Elizabeth I vizituan Universitetin e Oksfordit dhe Savile ishte shumë e zënë duke u siguruar se Universiteti i impresionuar e saj kështu që ajo do të vazhdojë të marrë mbështetje financiare. Në fakt, si edhe duke i dhënë një fjalim të mirëpritur, ai përmblodhi një debat i cili mori pjesë Mbretëreshës Elizabet. Në përmbledhje të tij deri ai mbrojti Dobia e matematikës duke thënë se ajo ka aplikime të rëndësishme për përcaktimin e kalendarit (Platoni duke cituar si autoritetin e tij), dhe ishte me rëndësi jetike në punët ushtarake (këtë herë duke përdorur shembullin e Arkimedit për të bërë pikë e tij).

Megjithatë Savile është më i famshëm për themelimin dy karrige në Oksford në vitin 1619. Savile tha se ai krijoi Karrige për të korrigjuar faktin se:

... Gjeometria është pothuajse krejtësisht e panjohur dhe të braktisur në Angli.

Ai i dha leksion gjeometria e parë veten në një numër të madh të nxënësve me mbajtësit e parë e karrige në audiencë e tij, dhe përsëri ne do të kalojnë një moment të shikuar përmbajtjen e saj. Ky leksion është projektuar të jetë një hyrje në librin e parë të Euklidit 's Elemente. Ajo digressed në fusha të tjera, megjithatë, të tilla si matematika si duhet të mësohet. Ajo gjithashtu përmbante atë që Savile pa si kontributet e tij në temë, më e rëndësishme në të cilën ai konsiderohet i tij ishte demonstrimi se Euklidit, autori i Elementeve, u dalluar nga Euklidi i Megara. Kjo vërtetë është një kontribut i rëndësishëm në historinë e matematikës

Karrige Savilian i Gjeometri u pushtua fillimisht nga Briggs dhe Savile përfundoi leksionin e tij me fjalë (shih për shembull):

Unë dorë mbi llambë pasardhësit e mi, një njeri më i dijshmi, i cili do të çojë ju misteret më intim të gjeometrisë.

Matematikanë Shumë i famshëm kanë mbajtur këtë karrige, shihni listën e atyre që kanë zënë Kryetari Savilian e Gjeometria. Karrige e dytë ishte Kryetari i Savilian Astronomi, zënë parë nga John Bainbridge. Një prej njerëzve më të famshëm të emëruar në këtë karrige u Christopher Wren në 1661.

Savile nuk ka gjetur këto karrige në mënyrë që ata të caktuar mund të ndjekin idetë e tyre. Larg nga ajo. Ai vendosi kushte shumë të saktë mbi se si subjektet duhej të mësuar dhe kërkuar profesorëve që të ndërmarrë kërkime në disiplina e tyre. Profesor i gjeometrise ishte e nevojshme për të mësuar tërë e Euklidit 's Elements, Apollonius' s Conics dhe vepra e plotë e Arkimedit që ka dhënë të parë të gjitha sfond matematikore të nevojshme për një kuptim të teksteve. Shënimet e tij kurs desh të depozitohen në bibliotekën e Universitetit. Ai ka kërkuar gjithashtu që të tregojnë aplikimeve praktike të matematikës, mësojnë aritmetikën, mekanika dhe teori e muzikës. Ndoshta më e pazakontë, veçanërisht me ato të të menduarit në kuptimin e matematikës dhënë mësim në universitete sot, ishte kërkesa që puna në terren do të ishte ndërmarrë në vend, kur koha e lejuar veprimtari të tilla, si dhe studentët do të studiuar gjeometri nuk praktike.

Profesor i astronomisë ishte për të përmbushur kërkesat e të ngjashme, por në këtë rast ishte tekst të Ptolemeut 's Almagest por hollësitë e plotë të teorive të reja ka pasur edhe do të prezantohet si ato të Xhabir ibn Aflah në korrigjimin e tij Almagest dhe Kopernikus s heliocentrik pika e parë. Kërkesat e tjera për profesor i astronomisë ishte për të mësuar spherics, llogaritje me numra gjashtëdhjetë, optika, gjeografisë dhe të navigimit. Ndonëse kjo tingëllon një kurs shumë klasike, ky nuk ishte qëndrimi që u Savile. Në fakt ai kërkohet profesor i astronomisë për të kryer hulumtime dhe, edhe pse kjo nuk mund të tingëllojë e pazakontë nga standardet e sotme, në atë kohë profesorët nuk e bëri shumë më tepër se mësim. Profesori kishte për të instrumenteve të tij dhe për të kryer vëzhgimet e tij me ata që, si vë në dukje leksion, u desh të depozitohen në bibliotekë. Këto kushte janë dhënë për të siguruar që astronomi ishte të jetë një subjekt që do të zhvillohet dhe të mos jetë thjesht se caktuar nga shkrimtaret klasike. Një finale, por shumë i fuqishëm vënë, kusht ishte që mësimin e astrologjisë në ndonjë formë apo formë u ndalua.

Aubrey Savile pamjen e përshkroi me këto fjalë:

Ai ishte një njeri jashtëzakonisht i bukur, nuk ka grua kishte një çehre finer.

Jashtë fushën e matematikës Savile është i njohur mirë për kontributin e tij për përgatitjen e James Version Mbreti i Biblës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland