Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nicholas Saunderson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

Jan 1682

Thurlstone, Yorkshire, England

19 April 1739

Cambridge, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nikolas Saunderson 's ati ishte një nëpunës taksësh indirekte, do të thotë se ai ishte një oficer të qeverisë i cili mbledhur taksat e vendosura mbi mallrat. Nikolla, i biri e prindërve të tij i vjetër, ka lindur në fshatin e vogël e Thurlston (sot shkruar Thurlstone) rreth 11 km në perëndim të Barnsley dhe rreth 20 km në veri perëndim të Sheffield. Thurlston ishte shumë afër qytetit të vogël të Penniston (sot shkruar Penistone). Tragjikisht, kur ai ishte rreth një vit, Nicholas vjetër kontraktuar li dhe, si rezultat, ai u bë i verbër dhe, në disa mënyra edhe më keq, ai jo vetëm që humbi të parit e tij, por edhe sytë e tij.

Arsimi për një djalë të verbër në këtë kohë ishte jashtëzakonisht e vështirë dhe duhet shumë vëmendje. Për të mësuar nga librat ishte e mundur vetëm për Nikolas nëse njerëzit ishin në dispozicion për të lexuar të tij. Pavarësisht nga kjo, ai mori një shkollim të mrekullueshëm të mirë. Ai ndoqi shkollën e lirë në qytetin e afërt të vogël Penniston ku ai mësuar latinisht, greqisht, frëngjisht dhe matematikë. Ai ishte në gjendje të bëjë këtë për shkak të kompetencave të tij të shquar intelektuale, ka ndihmuar në masë të madhe nga i ati i tij dhe një rreth të gjerë të miqve që lexojnë atë. Jo vetëm që ai shpejt mjeshtër Euklidi 's Elementet, të cilat ai lexuar në origjinal greke, por ai u bë një muzikant i kryer. Baker shkruan në:

Saunderson kishte një vesh për muzikë të mirë, dhe mund të dallojë lehtë një pjesë e pestë të një notë, ai ishte një interpretues i mirë me një flaut.

Sikur nuk u takua Saunderson matematikan William perëndim, kur ai ishte 18 vjeç ai nuk mund të ketë qenë në gjendje për të studiuar matematikë në nivelin më të lartë. Për shkak të verbëri e tij për të ndjekur universitetin për të marrë një shkallë nuk ishte një opsion real, në mënyrë të vazhdueshme për të studiuar Saunderson matematika e lartë në shtëpinë e drejtuar nga Perëndimi. Sigurisht, ai ende e nevojshme miqtë për të lexuar tekstet matematikë të avancuar të tij, por, me ndihmën e Perëndimit, ai e ka bërë përparim të shpejtë në studimin e algjebër dhe gjeometri.

Në 1707 njohuritë e tij të matematikës ishte aq e madhe se një numër i shokët e tij e inkurajoi atë për të shkuar në Kembrixh. Një mik, Jozueu Dunn, i cili jetonte në Kolegjin e Krishtit, e çuan në Kolegjin për të ndarë dhoma e tij. Megjithatë Saunderson nuk kanë para për të pranohet zyrtarisht në Kolegjin ose Universitetit. Lucasian profesor i matematikës në Kembrixh në atë kohë ishte William Whiston i cili kishte qenë i emëruar të ketë sukses Njutonit në 1703. Saunderson i tha atij se ai shpreson që të bëhet një mësues i matematikës. Whiston ishte shumë i impresionuar nga aftësitë e tij dhe u shndërrua shumë shpejt Saunderson pedagog për disa kategori të mëdha të studentëve. Temat që ai mësoi të përfshira filozofi Njutonian, hydrostatics, mekanika, optika, tinguj dhe astronomi. Studentët u grumbulluan për të dëgjuar atë që i impresionuar shumë nga aftësitë e tij të mësimdhënies e madhe. Tattersall shkruan:

Ai ka gëzuar një reputacion si një mësues i shquar, vuri në dukje se për të dy popullor leksionet e tij në shkencën natyrore dhe ekspertizën e tij në tutoring matematikë. ... Ai u tha në Kembrixh se ai ishte një mësues i cili nuk kishte përdorimin e syve të tij, por të tjerët për të mësuar përdorimin e tyre.

Roger Cotes, i cili tashmë është duke punuar në Kembrixh, kur filloi Saunderson mësimore atje, u bë Profesor i Plumian Astronomi dhe Filozofi Eksperimentale në vitin 1708 dhe në vitin e ardhshëm, ai filloi të redaktoni një botim të dytë të Njutonit 's Principia. Saunderson shpejt u bë e miq me Cotes për ata të përbashkët një interes të përbashkët në Principia. Saunderson ishte duke punuar me qëllim që të përpiqen për ta bërë atë më të kapshëm për nxënësit e tij. Whiston gjithashtu ishte e interesuar në marrjen e Principia më të kapshëm dhe vetë ai e kishte botuar një botim të studentëve në vitin 1701. Si edhe marrjen e këshilla të ekspertëve nga Whiston dhe Cotes, Saunderson u takua dhe Njutoni ishte në gjendje të mësojnë drejtpërdrejt prej tij në lidhje me disa pika të vështira në tekstin e Principia.

Whiston ishte një njeri thellësisht fetar dhe kishte prodhuar teori shumë përpjekje për integrimin e teorive shkencore në fenë e krishterë. Ai erdhi për të besuar se doktrina e Trinitetit është i gabuar dhe kjo e çoi të hequr nga kryetari Lucasian më 30 tetor 1710. Edhe pse Saunderson ishte një zgjedhje e qartë për të pasuar atë, ai nuk kishte shkallë që nuk mori pjesë në universitet. Kryetarët e Kolegjeve Kembrixh petitioned Queen Anne për t'i dhënë atij shkallën e Master i Arteve, të cilat sipas rregullit ajo e bëri më 19 nëntor 1711. Në ditë më pas Saunderson ishte emëruar për të pasuar Whiston t'u bërë profesor i katërt Lucasian e matematikës. Është shënuar se ka pasur disa opozitës për emërim. Më 21 janar 1712, siç ishte zakon, ai i dha leksionin e tij të parë:

... në latinisht shumë elegante dhe një stil të vërtetë që flet bukur.

E emërimit të tij Halley ka shkruajtur:

Whiston u shkarkua për fenë që ka shumë, dhe i preferuar për Saunderson ka asnjë.

Halley, sigurisht, ishte një mik i Newton, siç ishte de Moivre, Keill, Machin dhe Xhons. Këto ishin të gjitha Matematikanë me të cilin Saunderson formuar miqësi të fortë, dhe ai përgjigjej me disa mbi tema matematikore. Ai jetoi, pasi ai e kishte bërë nga e para mbërritjes në Kembrixh, në Kolegjin e Krishtit. Në 1723 ai u largua nga Kolegji dhe jetonin në një shtëpi në Kembrixh. Menjëherë pas kësaj ai u martua me një vajzë të Dickons William i cili ishte rektori i Boxworth, një fshat i vogël 12 kilometra në veri të Kembrixhit. Saunderson dhe gruaja e tij kishte një Gjonit, birit dhe një Anne vajzë.

Një mënyrë të arsyeshme mund të pyesni se si Saunderson ishte në gjendje të kryejë llogaritjet matematikore të vështira pa qenë në gjendje për të parë. Këto llogaritje nuk përfshihet vetëm shprehje matematikore e vështirë, por trajtohen edhe me llogaritjet e rëndë aritmetik. Pasi ka humbur një prej shqisave të tij, Saunderson kishte të mbështetet në shqisat e tij të tjera dhe ai e kishte dëgjuar shumë të mprehta dhe kontakt. Dëgjimin e tij për të lejuar atë:

... gjyqtar madhësia e një dhome dhe distancën e tij nga muret, dhe [u] njohur vendet me tingujt e tyre.

Një shembull i sensit të tij të prek është dhënë në përshkrimin e jetës së tij në ku është shënuar se ai:

... i shquar në një grup romak medalje të vërtetë nga të rreme, edhe pse ata kishin ... mashtruar një specialist i cili kishte gjykuar nga syri.

Ai e bëri përdorimi i sensit të tij të prekë kur ai shpiku një makinë llogaritëse për të ndihmuar atë në punën e tij. Ajo përbëhej nga një bord me vrima në shtylla të cilat mund të vendosen. Çdo numër 0-9 u përfaqësua nga pozita e një të mëdha dhe të vogla rrobash në një grup katror, dhe numrat me 2, 3 apo më të madhe numri i shifra ishin të përfaqësuara, duke e vendosur 2, 3 ose një numri më të madh të shesheve në radhë horizontale . Vendosja e numrit (rresht e shesheve) mbi një tjetër lejohet atij për të kryer operacione aritmetik.

Pjesa më e madhe e asaj që ishte Saunderson studiuar gjeometri. Ne kemi treguar tashmë se një nga kurset më të suksesshme të tij leksion ishte në optikë, i cili është në thelb një studim të gjeometrisë. Gjeometria kërkon figura gjeometrike të konsiderohet dhe një herë në mënyrë të arsyeshme mund të kërkoj si Saunderson coped me këtë problem. Përsëri ai përdori një mjet mekanik të ngjashme në bordin e tij duke numëruar. Kjo ishte edhe një bord me vrima dhe kunjat, por këtë herë ai përdori vargun e cila vuri raundin e shtylla për të krijuar forma gjeometrike që ai mund të studimit përdorimin e sensit të tij të mprehtë e prek. Rregullime të tjera lejohet atij të marrë në shqyrtim 3-dimensional gjeometri.

Edhe pse ai nuk botoi matematikë origjinal, reputacioni Saunderson si një mësues ka vazhduar të rritet. Ngarkesës mësimore e tij ishte shumë i lartë, zakonisht të mësimdhënies për shtatë ose tetë orë në ditë. Në 1728 Mbreti George II bëri një vizitë në Kembrixh ku ai u takua dhe Saunderson dhënë shkallën e LLD mbi të. Në 1733 u bë Saunderson sëmurë dhe miqtë e tij kuptuan se bota do të humbasë një thesar i madh nëse Saunderson vdiq para se të shkruar deri mësimet e tij. Prandaj ata vënë presion mbi atë për të shkruar deri leksion e tij në formën e një libri. Sa më shpejt të jetë shëndeti i tij kishte shëruar, ai filloi të vënë në orë të gjata duke punuar në Elemente të Algjebra. Në vitin 1739, me librin e tij afër përfundimit, Saunderson u sëmur me i poshtër. Ai vdiq para dy traktat vëllim mund të publikohen, por në vit pas vdekjes së tij Elementet e Algjebra u botua në Kembrixh nga e veja e tij, i biri i tij, dhe bija e tij. Ai u varros në altar të kishës në Boxworth.

Baker thotë se e Elemente të Algjebra:

Traktat është një model i ekspozitës të kujdesshëm, dhe kujton një nga "Algjebra" i cili Ojler diktohet pasi ai kishte qenë zënë nga verbëri.

Le të shikojmë shkurtimisht me përmbajtjen e librit. Siç e kemi përmendur tashmë ajo përbëhet nga dy vëllime, dhe këto janë të ndarë në një hyrje, dhjetë kapituj, dhe shtojcat e ndryshme. Futja jep lexuesit aritmetik aftësitë e nevojshme për të filluar studimin e algjebër, mësimdhënie lexuesi për të kryer operacione standarde aritmetik, të marrin rrënjët e numrave, llogaritni me fraksionet dhe të bëhen të aftë në problemet e proporcion. Kapitujt në algjebër prezantoj idenë e një ekuacion dhe si probleme të jetës reale mund të reduktohet në ekuacione. Lexuesi është treguar se si të zgjidhur ekuacionet kuadrate, ka tema të tjera të tilla si sheshet magji janë studiuar.

Nga Kapitulli 6 koha është arritur Saunderson paraqet probleme në stilin e Diophantus përzierjen ideve gjeometrike dhe algjebrike. Për shembull parasysh Teorema e tij:

Në çdo të drejtë-trekëndëshit, në qoftë se produkti i dyfishtë i këmbëve të shtohen ose zbriten nga sheshi i hipotenuzë, si dhe shumën e mbetur do të jenë numrat katror.

Një kërkesë e Pitagorës 's Teorema e zvogëlon këtë duke thënë se sheshe (a 2 + b 2) + 2 AB dhe (a 2 + b 2) - 2 ab janë perfekte. Probleme të tjera në stilin e Diophantus kërkoj lexuesit të gjetur shumën tre sheshe të cilit është një katror i përsosur. Për shembull

2 2 + 3 2 + 6 2 = 7 2.

Saunderson pastaj paraqet kërkesat e algjebër në gjeometri, në veçanti studimin raportin dhe pjesë nga libri i 5 i Euklidit 's Elemente. Ai vazhdon ta konsiderojë gjeometria solide duke i dhënë rezultatet më prisms, cilindra, dhe sferat. Në librin 9 Saunderson paraqet teorema binom dhe teorinë e logarithms. Libri i fundit paraqet zgjidhjen e ekuacioneve kub dhe quartic.

Edhe pse nuk ka shkruajtur deri Saunderson ndonjë e kurseve të tij të tjera për publikim, ai ka lënë një sasi të madhe të materialit të mësimdhënies e tij njehsim diferencial dhe integral. Kjo është redaktuar nga John djalin e tij dhe botuar si Metoda e fluxions në Kembrixh në 1756. Edhe pse teksti kryesor është në gjuhën Angleze, aty janë të përfshira në fund shpjegimet latine të rezultateve kryesore nga Njutoni 's Principia. Titullin e saj të plotë është fluxions Metoda e aplikuar në një Numri Zgjidh e Problemeve të dobishme, së bashku me Demonstration e z. Cotes 's format e Fluents në pjesën e dytë të Logometria tij, Analiza e Problemeve në Generale Scholium e tij, dhe një Shpjegimi i propozime kryesore e Sir Isaac Newton' s Filozofi.

Një punë e mëtejshme u shfaqën në shtyp në 1761 me titull Zgjidhni Pjesë e Elemente Profesor Saunderson e Algjebra për Studentët në Universitetet. Nuk ka asnjë tregues që redaktuar këtë tekst.

Midis nderon që Saunderson pranuar, përveç të nderit LLD përmendur më sipër, ishte zgjedhja e tij si një anëtar i Shoqërisë Mbretërore më 21 maj 1719.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland