Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Shigeo Sasaki

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Nov 1912

Yamagata Prefecture, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Shigeo Sasaki 's ati ishte një fermer i cili jetonte në një fshat të vogël në Prefektura Yamagata e Japonisë. Shigeo ishte e dytë e bijve të prindërve të tij, por ai nuk e dinte që nëna e tij vdiq kur ai ishte vetëm dy vjeç. Xhaxhai i tij, i cili ishte një epror i një tempull Budist, nuk kishte fëmijë të tij dhe ofroi të ndihmojë duke sjellë deri një nga dy djemtë. Pra, Shigeo u sollën nga xhaxhai i tij.

Ai ndoqi Shkollën e Mesme Sakata nga 1925 ku ai u prezantua i parë që matematika. Shigeo jetuar në një konvikt, në vend se sa në shtëpi, dhe mësues matematike në shkollë shikuar pas djemve në konvikt. Ai donte të shpjeguar matematikë të Shigeo dhe ka pasur shumë mundësi. Në 1929 Shigeo lëvizur nga shkolla e mesme në shkollë të lartë, duke hyrë në Shkollën e Lartë e dytë Sendai.

Ka qenë akademi në Japoni për nxënësit e ndritura që shkuan në një korrespondues të fushë në të cilën ata jetonin në mënyrë që të përgatiten për një arsim universitar. Sasaki prandaj, pasi duke treguar talentin e madhe në shkollën e mesme, bërë progresion të natyrshme për të Sendai ku ai studioi për tre vjet. Edhe pse në vitet e parë nuk ka pasur tekste të matematikës në japonisht, nga koha Sasaki mori pjesë në Shkollën e Lartë ka qenë tekste japonisht në algjebër, gjeometri analitike, trigonometri dhe gur, të cilat ai ka studiuar. Libri i lexoi në këtë fazë të arsimimit të tij që e kishte gjetur më tërheqës ishte një përkthim japonisht të Salmon "Një traktat në seksione konik.

Sasaki formë diplomuar Shkollën e Lartë e dytë dhe hynë Tohoku Universitetin Perandorak në Sendai në prill 1932. Ai ishte i interesuar veçanërisht në kurset e mësuar nga T Kubota, një nga profesorët. Këto përfshinin disa kurse të ndryshme gjeometri, duke përfshirë gjeometria projektive, gjeometri conformal, jo-gjeometri Euklidiane, gjeometrinë diferenciale, dhe gjeometri sintetike. Sasaki shkruan:

Edhe pse nuk kanë qenë leksionet e tij në mënyrë sistematike, ka prezantuar Teorema e rëndësishme dhe ato interesante dhe provuar ata me ide elegante dhe studentët tërhequr.

Përveç kësaj Sasaki, i cili ishte duke u bërë tani i hipnotizuar nga Gjeometria diferenciale, lexoni disa tekste klasike Gjeometria diferenciale duke përfshirë edhe ato nga Blaschke, Eisenhart, Schouten, dhe Cartan. Ai u diplomua në mars 1935 dhe ka mbetur në Tohoku Universitetit të ndërmarrë kërkime mbi gjeometrinë diferenciale nën mbikëqyrjen e Kubota.

Në janar 1937, Sasaki filloi karrierën e tij si lektor në Universitetin Tohoku ndërsa ai vazhdoi të ndërmarrë kërkime për doktoratë e tij. Ai shkruan:

Gjatë këtyre viteve, unë lexoni edhe gazetat nga revistat matematikore dhe shkroi disa letra, edhe pse ata nuk ishin larg nga ushtron tani. I shkroi gazeta disi më të mirë pesë vite pas diplomimit. Një prej tyre është një seri prej tre letrat në marrëdhëniet midis strukturës së hapësirave me lidhje normale conformal dhe grupet e tyre holonomy.

Ishte kjo seri e fundit të tre gazeta të cilat formuan bazën e tezën e doktoraturës Sasaki, të cilin e paraqiti në vitin 1943, duke marrë doktoraturë e tij në korrik të atij viti. Një vit më vonë ai u gradua profesor asistent. Pati vështirësi të mëdha në kryerjen e kërkimeve në këto vitet e luftës që, shumë larg nga arsyet ushtarake dhe probleme të shkaktuara nga bombardimet, revista ndërkombëtare matematikore dhe tekste nuk ishin arritur Japoni. Sasaki studiuar dokumente të ndryshme klasike e cila kishte arritur Japoni para luftës duke përfshirë ato nga GD Birkhoff, Morse, Seifert dhe Threlfall, dhe Rado.

Gjatë 1940 Sasaki shkroi një Gjeometri madh tekstin e Connection Conformal në japonisht, duke përfunduar dorëshkrimin e librit në 1943. Megjithatë, kjo ishte e pamundur për të publikuar librin menjëherë pasi ajo u shkrua për shkak të problemeve të shkaktuara nga lufta. Ajo u botua përfundimisht në vitin 1948. K Yano, i cili ndërmori kërkime mbi të njëjtën temë, shpjegon kontekstin e librit:

Weyl hapi rrugën për conformal gjeometria diferenciale e hapësirave në të cilat një Riemannian studimet vetitë e hapësirave invariant nën të ashtu-quajtur transformimin e conformal metrikë Riemannian. Ai zbuloi një tensori, tani quhet tensori conformal Weyl e përkulje, shterimi i të cilit është një kusht i domosdoshëm që hapësira të conformally banesë, që do të thotë, se hapësirë mund të jetë plotësisht e conformally në hapësirë Euklidiane. Se kjo është e mjaftueshme edhe u provua nga Schouten. ... shkrimtarëve ... studiuar vetëm pronat conformal e një hapësire Riemannian vetë dhe do të paguhet vetëm vëmendje të lehtë për pronat conformal e kthesa dhe sipërfaqeve të zhytur në një hapësirë Riemannian. S Sasaki, Y Muto, dhe K Yano kanë zhvilluar, që nga viti 1938, teoria conformal e kthesa dhe sipërfaqet e tokave në një hapësirë lidhur conformally si dhe në një hapësirë Riemannian. Sasaki ka marrë edhe një rezultat në strukturën e një hapësire lidhur conformally grup të cilit i fixes holonomy një pikë apo hypersphere. ... Ky libër përmban pothuajse të gjitha rezultatet e përmendura më lart në gjeometrinë e lidhjes conformal.

Jo shumë kohë pas përfundimit të luftës, Kubota në pension dhe në dhjetor 1946 ishte emëruar Sasaki për të mbushur karrige bosh. Ai kaloi një periudhë në Institutin për Advanced Study at Princeton prej shtator 1952 deri në Maj 1954. Ai bashkëpunoi me Veblen dhe Morse gjatë kësaj kohe. Ai gjithashtu vizitoi Chern në Çikago, ku ai kaloi qershor dhe korrik të 1954.

Në vitin 1974 vizitoi Chern Sasaki në Tohoku University. Ai shkruan:

Në vitin 1974 unë isha një profesor vizitor në Universitetin e Tohoku kur gruaja ime dhe unë qëndruar në Shtëpinë Guest Universiteti ... Mikpritja Profesor Sasaki ishte faktori kryesor në bërjen e vizitës sime një profitabile dhe të kënaqshme.

Sasaki mbetur në karrige në Universitetin Tohoku deri në pension, ai mars 1976, kohë në të cilën ai mori një takim si profesor në Universitetin e Shkencave të Tokios.

Ndër temat Sasaki kontribuar në lidhje me një karrierë të gjatë hulumtimit janë gjeometri gënjej të qarqeve, lidhjet conformal, lidhjet projektive, grupet holonomy, manifolds Hermitian, Gjeometria e tufa tangente dhe pothuajse kontakt manifolds (i quajtur tani manifolds Sasaki), problemet globale në kthesa dhe sipërfaqeve në hapësira të ndryshme.

Ai shkroi një tekst i madh Gjeometria diferenciale: Teoria e sipërfaqeve të cilat, S Funabashi, shkruan:

... është një udhëzues për gjeometrinë diferenciale, duke ilustruar temat me teorinë e sipërfaqeve. Qëllimi i autorit është të përshkruajë metodën e studimit të gjeometrisë diferenciale globale, veçanërisht të teorisë së dy-dimensionale sipërfaqet isometrically zhytur në një vizitë tre-dimensionale R Euklidiane hapësirë 3. Shumica e veçori për sipërfaqet shfaqet në këtë libër janë të lidhura ngushtë me gjeometri topological. Libri është shkruar në një stil të qartë dhe të shmang përgjithësime të panevojshme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland