Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edward Sang

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 Jan 1805

Kirkcaldy, Fife, Scotland

23 Dec 1890

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edward këndoi, matematikan, inxhinier dhe ekspert, ishte 6-të e 11 fëmijëve të Edward Sang (1771-1862), rojtar pylli dhe diku Provost e Kirkcaldy, dhe gruaja e tij Nicol Jean (b.1773) një i afërm i William Nicol (b. 1770), i cili e shpiku prizma Nicol. Ai ndoqi një shkollë abonim, e themeluar nga i ati i tij dhe të tjerët, në kuadrin e një talentuar Irving Edward drejtor shkolle. Në Edinburg Universiteti gjatë 1818 - 1824, ai i impresionuar profesorët William Wallace dhe John Leslie në matematikë dhe filozofinë natyrore, pavarësisht nga periudha e sëmundjes. Vogël për moshën e tij, ai u tallen me të parë nga studentët tjerë, admiruar pastaj për talentin e tij i hershëm.

Këndoi e parë ka punuar në Edinburg si topograf, inxhinier civile dhe mësuesi i matematikës dhe leksione mbi filozofinë natyrore. Gjatë 1841-43 ai ishte Profesor i Shkencave Mekanike në Kolegjin jokomformist Manchester re, pastaj shkoi në Konstandinopojë për të ngritur shkolla inxhinjerike, hekurudhat plan dhe një uzinë metalurgjike. Ai leksione (në turqisht) në Shkollën Imperial, Muhendis-hana Berii dhe fituar famë duke parashikuar eklips diellor e 1847, duke shpërndarë paragjykim. Ai dha dorëheqjen kundër dëshirave sulltanit, duke u kthyer në Edinburg në 1854 për të mësuar matematikë.

Një tjetër aktiv i Shoqërisë Mbretërore të Arteve Skoceze dhe Shoqëria Mbretërore e Edinburgut, ai mori çmime nga të dyja dhe nga Institucioni i inxhinierëve civil, në Londër (1879). Ai ishte anëtar themelues dhe lektor i parë zyrtar i Fakultetit të Actuaries në Skoci, një anëtar përkatës i Akademisë Mbretërore Tunisi, një Ll.D. Universiteti i Edinburgut dhe një anëtar nderi i Institutit Franklin, Filadelfia. Ai u martua me Isabella Elmslie në 1832 dhe ka pasur të paktën tre vajza dhe së paku një djalë.

Kryesisht në Edinburg-revistat i bazuar, këndoi shkroi gjerësisht në matematikore, mekanike, optike dhe actuarial temat duke përfshirë dridhje e telave, një teori e rrotave dhëmbëzuar, një dritë të përmirësuar far, hekurudhat, urat, prodhimit dhe sigurimin e jetës. Ai botoi actuarial, pension vjetor dhe tabelave astronomike, libra mbi Aritmetike fillore dhe të larta dhe shumë-përdorur tabelat e 7-logarithms vend (1871). Por arritja e tij më e shquar është hartimi i tij masiv i pabotuar i 26 - dhe 15-vend logaritmike, trigonometrike dhe tabelave astronomike, duke plotësuar 47 vëllime në dorëshkrim. Hartuar gjatë viteve dyzet, kohët e fundit me ndihmën e dy vajza Flora dhe Jane, këto ndoshta kalon në saktësinë (gjithashtu i pabotuar) tavolina Kadastrale 'Frengjisht' e 1801. Ata ishin të talentuar të kombit në 1907 nga Anna dhe Flora Sang.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland