Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre Samuel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 Sept 1921

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Samuel 's prindërit ishin Raymond Samueli, i cili ishte një tregtar, dhe Jacqueline Dalmeyda. Pierre studiuar në Janson Lycée-de-Sailly në Paris, para se të hyjnë Ecole Normale Supérieure ku ai studioi për mathematique Agrégé tij de. Ai botoi e tij të parë gazeta correspondance conforme de deux à sipërfaqeve plane tangents parallèles në 1942 dhe vazhdoi të shkruajë një nocion tezë La de multiplicité en algèbre et en géometrie algébrique. Ai shkoi në Shtetet e Bashkuara të plotë studimin e tij dhe u dha një Master të Artet dhe pastaj një Ph.D. nga Princeton University në vitin 1947 për Ultrafilters teza e tij dhe Compactification e Spaces Uniform.

Pas kthimit në Francë, Samuel punoi në Qendrën Kombëtare për kërkimin shkencor 1947-1949. Gjatë kësaj kohe ai u martua me Nicole Hermann më 23 korrik 1948; ata kishin dy fëmijë, Laurent dhe Fabien. Në vitin 1949 Samueli u caktua si Maître de Konferencave në Fakultetin e Shkencave në Clermont-Ferrand dhe më vonë u emërua si profesor atje. Ai vazhdoi të punojë atje deri në 1961.

Ribenboim shkruan në parathënie e dhe:

Këto vëllime do të lejojë një mënyrë të përshtatshme për të studiuar punën e shkëlqyer të këtij matematikan legjendar. Për shumë prej brezit të ri, ai është njohur dhe vlerësuar jashtëzakonisht për librat e tij.

Në të vërtetë është i njohur Samuel për librin e tij kështu që është i përshtatshëm që ne shikojmë disa nga këto tekste. Ai locale Algèbre botuar në vitin 1953 i cili është një libër të shkurtër prej vetëm 76 faqe. Chevalley shqyrtuar shkrim punës:

Ky është një studim i pajisjeve teknike algjebrike që janë përdorur në studim lokale të një shumëllojshmëri algjebrike në lagjen e një prej pikave të saj ose të një subvariety. Këto pajisje janë zhvilluar nga autorë të ndryshëm: W Krull, i cili paraqiti idenë themelore të një rrjet lokal, o Zariski, unë Cohen, P Samuelin, dhe C Chevalley. Rezultatet e tyre janë të shpërndara në mesin e dokumenteve të ndryshme, një rrethanë që e bëri të vështirë deri më tani për të marrë një pamje të përgjithshme të subjektit. Kjo monografi përmban një paraqitje sistematike dhe logjike e këtyre rezultateve, së bashku me disa përmirësime të reja. ...

Ky libër përmban pak, në një formë kondensuar, një repertorium enciklopedik e pothuajse çdo gjë që është e njohur në këtë temë. Indikacione të mjaftueshme provat janë dhënë për ta bërë të lehtë për rindërtimin e tyre krejtësisht. Natyrën e kërkesave të Teorema të ndryshme për të gjeometria algjebrike në përgjithësi është me shpejtësi shpjegoi.

Në 1955 i Samuelit botuar Méthodes d'algèbre abstraite en géométrie algébrique cila kishte për qëllim të japin një bazë të plotë për Gjeometria algjebrike:

Teoria është zhvilluar sistematikisht dhe në mënyrë të tillë që të përfshijë më versionet e përgjithshme të fakteve themelore ... Libri nuk është menduar të jetë një hyrje të lehtë në fushë (edhe pse, si një çështje të vërtetë, një pjesë të madhe mund të lexohet nga çdokush me një njohuri të arsyeshme të algjebër commutative, dhe përforcim i përshtatshëm mund të bëjë më të kuptueshme pjesës tjetër të tillë të person), por, ajo është projektuar të jetë me ndihmë të geometers algjebrike. Për këto, të shërbimeve të saj do të konsistojë në paraqitjen sistematike të fakteve themelore e tyre në kontekste më të përgjithshme, së bashku me argumente shumë më të thjeshtuar të rezultateve të fshehtë.

Kjo është për algjebër dy punë volumi Commutative nga Zariski dhe Samuel që Samueli është ndoshta më i njohur. Vëllimi i parë u shfaq në vitin 1958 dhe M Henriksen shkruan në një përmbledhje:

Para shfaqjes së punës aktuale, vetëm llogari sistematik i algjebër commutative do të ishte gjetur në Krull 's "Idealtheorie". Lexuesi i "algjebër Commutative" do të marrë një paraqitje të madhe të kërkimit në këtë fushë gjatë njëzet viteve të fundit, një marrëveshje e mirë e së cilës është frymëzuar nga Krull 's punë klasike. Përveç kësaj, ai do të marrë një ekspozitë me nge dhe tërësor të lëndës, të përshtatshme jo vetëm për ekspert, por për student si.

Kur vëllimi i dytë doli në 1960 HT Muhly ka shkruajtur:

Kjo do të jetë një nën-deklaratë të themi se vëllimi i dytë e kësaj pune jeton deri në standardet dhe pritjet e parashikuara nga e para, sepse qëllimin dhe stilin e vëllimit të fundit nuk mund të ketë qenë parashikuar edhe pse vëllimi i parë përmban një skicë e programit të autorëve gjithsej dhe fakte të bollshme të aftësive të tyre shpjegues. Ndryshe nga e para, megjithatë, vëllimi i dytë është i shqetësuar në masë të madhe me ato pjesë të algjebër commutative të cilat janë frytet e bashkimin e saj me Gjeometria algjebrike ...

Një tjetër libër i bukur pak nga Samuel është factoriels Anneaux i cili u botua në vitin 1963 dhe përmbante gjatë ligjërimit që Samueli i dha në fusha factorisation unik në Paris në 1961-62. Një tjetër tekst eshte Leksione mbi rezultatet e vjetra dhe të reja mbi kthesa algjebrike e cila u botua në vitin 1963 dhe i shpjegoi rezultatet e Grauert dhe Samuel për Mordell 's hamendje mbi fusha të funksion. Kjo punë është rreth 130 faqe dhe jo më shumë se sa kjo është e tij 1967 libri Théorie algébrique des nombres të cilat:

... mbulon fakte themelore e teorisë së numrit algjebrike duke filluar me teori pjesëtueshmëri në fusha kryesore ideal dhe mbaron me teoremen e njësi, finiteness e numrit klasës dhe teorema më elementare të teorisë degëzim Hilbertit.

Samueli kishte qenë një anëtar i rëndësishëm i grupit Bourbaki e matematikanet dhe kishte bashkuar rreth përfundimit të Luftës së Dytë Botërore dhe u bë një anëtar i brezit të dytë të grupit së bashku me Laurent Schwartz, Jean-Pierre Serre, Jean-Louis Koszul, Zhak Dixmier, Roger Godement, dhe Samuel Eilenberg. Ai veproi si sekretar në Bourbaki për një kohë pasi u largua Dieudonné se roli dhe para Cartier mori.

Në vitin 1961 Samueli u caktua si profesor në Université Paris-Sud XI - Orsay. Ai u përfshi në punë jo-matematikore dhe ai u bë i interesuar në çështje të ndryshme në lidhje me çështjet botërore. Në vitin 1973 ai ishte një nga një numër i cili vuri një deklaratë duke shprehur pakënaqësi e tyre në gjendjen e botës. Deklarata e filloi:

Tani është më shumë se pesëdhjetë vjet që nga Lufta e Parë Botërore shkatërroi të gjitha shpresat se Evropa dhe, në vazhdën e saj, pjesa tjetër e botës, do të përparojnë në shtigje të tjera përveç atyre të gjakut sistematik-lënë në drejtim të demokracisë më të madhe, drejtësia ekonomike dhe sociale, dhe atë që është konsideruar pastaj të "qytetërimit". Botë kemi rënë trashëgimtar për të është një botë në të cilën dhunës, të dukshme apo të fshehta, të armëve, të institucioneve, dhe ekonomike pamjaftueshmëri, mbretëron suprem, por është një botë e frikës dhe terrorit.

Një deklaratë të fundit nga Samuel në një letër të njoftimeve të American Mathematical Society (mars 2005) shpjegoi se organizata e tij me "Miqtë e Tokës":

... Grothendieck im mik 's ndikim bërë mua të bëhet një aktivist mjedisor. Kam punuar kryesisht në "Les Amis de la Terre", dega frëngjisht të "Miqtë e Tokës ndërkombëtare", një [jo OJQ-organizata qeveritare]. Unë atë e kryesoi 1982-1989. Në atë kohë nuk ishte i përfshirë në politikë elektorale. Involvements im personal në zgjedhje dhe parti ekologji ishin disa dhe larg në mes.

Ai ka shkruar një numër të teksteve mbi çështjet mjedisore të tilla si Écologie, au ulje e tensionit cikël infernal (1973), Le Nucléaire en pyetje (1975) dhe një libër për ngrohjen globale në vitin 1980: l'Éffet de serre.

Samuel ka një tjetër, jo interes të pazakontë. Ai është i hipnotizuar nga Amazona, forca femra dhe femrat me muskuj, dhe studimin e tij të gjerë në këto zona është botuar në librin e tij Amazones shkencore, Guerrières et Gaillardes (1975).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland