Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Salmon

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Sept 1819

Cork, Ireland

22 Jan 1904

Dublin, Ireland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Xhorxh Salmon 's ati, Michael Salmon, ishte një tregtar prej liri ndërsa nëna e tij ishte Helen Weekes, bija e Weekes Edward Reverend. Michael dhe Helen Salmon ka katër fëmijë; Xhorxh që djali i tyre i vetëm. George frekuentuar shkollën Z. Porter në qytetin e tij në shtëpi e KS, në jug të Irlandës, dhe pastaj hyri në Trinity College, Dublin, në 1833. Ai studioi matematikë dhe klasike në Trini, duke fituar një bursë klasike në 1837, dhe diplomimin me shkallën më të mirë në matematikë të klasit të parë në 1838.

Në këtë kohë Trinity College, Dublin, i kufizuar diploma e saj, bursa, dhe bursa të Anglicans. Ishte një kohë pas kësaj, në 1873, që të gjitha kërkesat fetare u hoqën nga universiteti. Kjo nuk ishte një problem për Salmon, i cili ishte një Anglikane, por në mënyrë që të marrin deri Fellowship se Trinitetit i ofroi atij në 1841 ai ishte e nevojshme për të marrë urdhra të shenjta në Kishën e Irlandës, e cila me të vërtetë ai e bëri duke u shugurua dhjak në 1844 dhe një prift në 1845. Përveç në pozicionin e tij matematikë, ai u emërua në një lectureship hyjnisë në 1845.

Në 1844 u martua me Frances Salmon Salvador Anne, vajza e Salvador JL Reverend. Ata kishin gjashtë fëmijë, katër djem dhe dy vajza, por vetëm dy prej këtyre gjashtë fëmijë (djalë i madh dhe vajza më i ri) i shpëtoi atë. Në 1848 ai u emërua si pedagog matematike ne Shkoder ne Trini.

Departamenti i matematikës në Trinity College kishte disa Matematikanë pazgjidhura mbi stafin Salmon kur u bashkua me ata në 1841. Hamilton dhe MacCullagh ishin stafit atje, siç janë varret dhe Humphrey Charles Lloyd. Edhe pse gjeometri temë kryesore të interesit ishte sintetike, Salmon vetëm ka punuar në këtë fushë për një kohë të shkurtër përpara se të vendosej në fushën e gjeometrisë algjebrike.

Salmon u interesuar në mënyrë algjebrike me gjeometri të marra nga Cayley, Silvester, Hermite dhe më vonë nga Clebsch. Ai u bë një mik i ngushtë i Cayley dhe Silvester dhe zbuloi, së bashku me Cayley, 27 linja me sipërfaqe kub. Për të qenë më të saktë, Cayley zbuluar këto, por ata ishin të përmendur nga Salmon. Ai gjithashtu bëri shumë zbulime në lidhje me vendosi sipërfaqet dhe sipërfaqeve të tjera, duke përfshirë idenë e singularities normale të një sipërfaqe algjebrike. Si ishte tipik i kohës, punës Salmon treguan një mungesë shqetësuese me ashpërsi të plotë.

Në gys jep kuotimin shumë interesante nga Hirst, Poncelet, dhe disa të tjerë të Salmon bashkëkohësit dhe pasardhësit. Shumë nga këto komente janë çuditërisht kritike e stilit Salmon së. Ai është i kujtohej mirë për katër tekstet e tij me shkrim ndërmjet 1848 dhe 1862 e cila bëri shumë për frymën jetës në matematikë britanik. McConnell shkruan në:

Këto katër traktatet në seksione konik, kthesa të lartë avion, algjebër moderne të lartë, dhe gjeometria e tre dimensioneve jo vetëm i dha një trajtim gjithëpërfshirës i fushave të tyre përkatëse, por gjithashtu janë shkruar me një qartësi të shprehurit dhe një elegance të stilit që bëri atyre modeleve të çfarë një teksti duhet të jetë. Ata janë përkthyer në çdo gjuhë të Europës perëndimore dhe u përplas me shumë botimet (duke përfshirë çdo zhvillimet e fundit), ata mbetën për shumë vjet tekstet standarde të përparuara në subjektet e tyre përkatëse.

Njohur katër teksteve të përmendura në këtë japin kuotën e tyre janë një traktat të seksioneve konik (1848), një traktat në kthesa aeroplan të lartë: e menduar si një vazhdim të një traktat të seksioneve konik (1852), Mësimet hyrëse në algjebër moderne të lartë (1859) , dhe një traktat mbi gjeometrinë analitike e tre dimensione (1862).

Një karakteristikë e punës Salmon ishte dashuria e tij për kryerjen e llogaritjeve të gjata. Ai llogaritet një invariant e një kurbë të gjashtë shkallë dhe publikuar llogaritjen e rezultuar, që vrapoi për faqet e trembëdhjetë, në edicionin e dytë të traktat të tij më të lartë algjebër e cila u shfaq në 1866.

Salmon marrë nderon shumë për kontributet e tij matematikore. E zgjedhur në Akademinë Mbretëroreirlandeze 1843 ai mori Medaljen Cunningham saj në 1858. Ai u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore në 1863 dhe i dha Medaljen e Shoqërisë Mbretërore të që në 1863 dhe Medaljen Copley saj në 1889. Ai u zgjodh edhe Institutin e Francës dhe akademitë e Berlinit, Göttingen, Kopenhagen, dhe Accademia dei Lincei të Romës.

Ne kemi vërejtur tashmë që Salmon u emërua si pedagog në hyjni në 1845 dhe nga 1848 e ka mbajtur këtë lectureship si edhe si një lektor në matematikë. Nga 1848-1866 ai luajti një rol të madh në të dy departamentet e matematikës dhe hyjni. Ne kemi theksuar kontributin e tij matematikore gjatë kësaj periudhe më lart, por ne duhet të vini re se ai kishte botime të rëndësishëm teologjik. I parë i tyre ishte predikim lutjes së tij botuar në 1849, e cila u pasua nga një seri të botimeve të predikimet e tij, për shembull shumë janë mbledhur në Predikime predikuar në Trinity College Chapel (1861) dhe Katedralen dhe Universiteti Predikime (1900). Ajo u pranua përgjithësisht se predikimet e tij ishin të lexoni më të mirë se sa dëgjuar për të, pasi ai nuk kishte një zë të fuqishëm. Ai botoi edhe shumë artikuj për çështje ndarjen katolike romake dhe kishave Anglikane.

Në 1866 u emërua Salmon Regius Profesor i hyjnisë në Trinity College, Dublin. Në këtë kohë ai dha dorë lectureship tij matematikë, dhe edhe pse ai vazhdoi të punojë në matematikë, ai u bë më tepër për dëfrim e tij. Publikimi i tij i fundit ishte në matematikë 1873 në periudhat e decimals përsëritur të reciprocals të numrave të kryeministrit. Ai botoi shumë në fushën e teologjisë me punime të tilla si përjetësi e dënimit të ardhshëm (1864), sundimit të ligjit (1873), Non-Krishtërimi mrekullueshme (1881), Hyrje në Dhiatën e Re (1885), pagabueshmëri e Kisha (1889), Mendime mbi kritikën tekstuale të Dhiatës së Re (1897), dhe një seri artikujsh në mes 1877 dhe 1887 në historinë e Kishës në fillim në krishterë Fjalor Biografia e krishterë.

Ju mund të shihni një artikull rreth teologjisë Salmon's

Në 1871 Salmon u instalua si Kancelar i katedrales së Shën Patrikut dhe në 1888 ai u emërua Provost i Trinity College. Ai mbajti poste të dy deri në vdekjen e tij. Në komentet nekrologji janë bërë rreth Salmon në të dyja këto role. Parë si Provost:

Provost vonë ishte një njeri me fuqi të jashtëzakonshme me karakter, dhe mbi disa nga kolegët e tij në Bordin ai kishte një ndikim që mund të saktë të përshkruhet si dominuese.

Pastaj si Kancelar i katedrales së Shën Patrikut:

Ishte një traditë e katedrales se saj Kancelarja duhet të jetë një njeri i mësuar. Kryepeshkopi i madh Ussher kishte mbajtur zyra, dhe humbje të cilit ata Kancelari kritikoi sot është më i dijshmi i teologëve irlandez që nga koha e Ussher.

Ekspertizën e tij në dy fusha të veçantë është përmendur edhe:

Populli i Dublin qenë në zakonin e quajtur Dr Salmon "një njeri i madh", por ndoshta ata nuk e kuptojnë të gjithë se sa i madh ishte ai në të vërtetë. Dhjetë vjet më parë lidhjen e tij me punët e Kishës irlandeze e kishte bërë atë popullore në Dublin punën e tij si shkencëtar e kishte bërë atë të famshëm në të gjithë Evropën. Kjo ishte 40 vjet pasi ai kishte vënë mënjanë këto studime shkencore devijohen vetë dhe kishte për teologji, dhe 20 vjet më vonë ai ishte i njohur ne Evrope si nje teolog. Është e vështirë të kujtonte emrin e ndonjë dijetar moderne që kishte arritur një reputacion të tillë në dy degë të veçantë të studimit.

Le të japin kuotën e tyre Komentet J Ossory në lidhje me karakterin Salmon dhe hobbies në Dictionary of Kombëtare Biografia:

Gjerë dhe me mirësi, Salmon kishte shumë miq dhe interesat. Në rininë një muzikant kompetente dhe një lojë shahu luajtur të kompetencave të shquar, ai e kultivoi edhe recreations deri në moshë të avancuar. Ai ishte një lexues i dhënë pas gjithëçkaje ... dhe kishte një dashuri të veçantë për novelists të vjetër ... Domethënë forcë dhe i përditshëm i lezetshëm e letrave të gjata të cilat ai ishte mësuar të shkruaj me miqtë e tij të drejtë atë që të renditet si një nga shkrimtarët më të mirë të letër [shekullin e 19-të].

Në fund le të japin kuotën e Dr Stubbs, Peshkopi i Oxford:

Provost i Trinity College është një njeri i jashtëzakonshëm. Në ditën e parë të njohur tonë unë u goditur me mirësjellje e tij Zot, në ditën e dytë me të mësuarit e tij, në ditën e tretë me humor e tij, dhe çdo ditë me përulësi e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland