Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Raphaël Salem

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Nov 1898

Saloniki (now Thessaloniki), Greece

20 June 1963

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Raphael Salem ishte lindur në Saloniki, (tani në Greqi) për prindërit hebraike me origjinë spanjolle. Babai i tij, Emanuel Salem, ishte një avokat i njohur që merret me problemet ndërkombëtare, ndërsa nëna e tij ishte Fortunée Salem. Raphael ishte sjellë deri në një atmosferë të vërtetë ndërkombëtar, sepse ai jetoi në Perandorinë Osmane, në një familje hebreje që i pasuan në spanjisht traditat e etërve të tyre, por foli italisht dhe frëngjisht në shtëpi. Nga kjo përzierje e ndikimeve është ndoshta e çuditshme që ai ndoqi një shkollë italiane në Saloniki.

Kur Salem ishte 15 vjeç, familja e tij u zhvendos në Francë dhe vendosur deri në shtëpi në Paris. Salem ndoqi Condorcet Lycée për dy vjet dhe pastaj hyri në Fakultetin Juridik të Universitetit të Parisit. Nuk është krejtësisht e qartë se sa zgjedhja e ligjit ishte ajo e Salem ose në atë të atit të tij. Sigurisht babai Salem të dashur djalin e tij të ndjekë hapat e tij, dhe një tjetër faktor këtu është se gjithmonë Salem kishte një respekt të madh për babain e tij. Ajo mund të ketë qenë, pra, se ai nuk e ka marrë këtë kurs studimi me dhunë, por në të njëjtën kohë ishte e qartë se interesat e tij nuk kanë qenë në ligj, por më tepër ata ishin në matematikë dhe inxhinieri.

Sigurisht ka pasur disa vende më të mirë në botë për të studiuar matematikë se Parisit, dhe Salem ishte marrë shpejt kurse matematike me Hadamard. Tensioni midis interesave të veta dhe kursin e tij zyrtare të studimit u bë më i madh si kurs përparuar. Ai mori diplomë tij ligji, u diplomua si Licencié lauréat et në 1919. Ai filloi të punojë edhe për një doktoraturë në ligj, por shpejt vendosi se ai duhej të ndryshonte drejtim të shkencës, të cilën ai kishte studiuar për vite në paralel me punën e tij në ligj.

Ai mori es Licencié e tij nga shkencat e Sorbonne, edhe në 1919, pastaj ka punuar për një diplomë në inxhinieri. Ai ka marrë shkallën e Ingénieur prodhon des Arts et nga Qendrore Ecole në 1921. Tani, që ka bërë ndryshim larg nga e drejta për të shkencës dhe një inxhinieri mund të pritet Salem për të kërkuar një profesion që përdorin këto kualifikime, por në të vërtetë ai hyri në bankare. Kjo përsëri mund të ketë qenë si rezultat si presion nga familja e tij ose ai mund vetëm të qenë të lumtur për të fituar para në fushën e bankave ndërsa ai konsiderohet matematikë si një hobi për të shijuar. Kurdo që ai kishte kohë të lirë në mbrëmje ai ka punuar në seri Furierit, një temë e cila i interesuar atë gjatë gjithë jetës së tij.

Ai punoi për Pays Banque de Paris et des-Bas nga 1921. Në 1923 ai u martua me Adriana dhe kishin një vajzë dhe dy djem. Zygmund shkruan në:

Me gjithë karrierën e tij absorbimin interes Salem në matematikë, të cilën ai e fituara në studimet e tij e hershme, më të fortë dhe u rrit me kalimin e kohës zhvilluar në një interes në hulumtimet matematikore. Ai ishte duke shpenzuar në të shumtën e kohës së tij rezervë, duke punuar kryesisht në mbrëmje. Ai u bë i tërhequr në seri Furierit, dhe interesi në subjekt undiminished mbeti gjatë gjithë jetës së tij. ... Edhe pse ai lexuar disa nga literatura aktuale në seri Furierit, me sa duket ai ka punuar të gjithë vetëm ...

Ai kishte disa lidhje me Matematikanë Paris, megjithatë, veçanërisht me Denjoy që mund të kenë ndikuar në atë drejt seri Furierit. Karriera e tij në bankë përparuar mirë dhe në 1938 ai u bë një nga drejtuesit e bën Banque de Paris et des-Bas. Ishte rreth kësaj kohe, me një situatë të përkeqësuar politike, që në fund Salem bërë për të ndryshuar vendimin e karrierës dhe të bëhet një matematikan. Denjoy gjithsesi ishte një faktor në këtë vendim, sepse ai e kuptoi edhe potencial Salem si një matematikan dhe u përpoq të bindë atë të marrë një doktoraturë në matematikë. Një tjetër faktor ishte ardhja e Marcinkiewicz në Paris, në pranverën e vitit 1939. Salem bashkëpunuar me këtë matematikan i shkëlqyer i ri polak dhe gazetat matematika ai shkroi duke punuar për banka, e ai ka shkruajtur me Marcinkiewicz është punë vetëm e tij të përbashkët.

Lufta e Dytë Botërore shpërtheu në shtator 1939. Salem u bëri thirrje për punë ushtarake dhe bashkangjitur të Byrosë Deuxième e Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë frëngjisht. Ai kishte marrë tashmë Denjoy 's këshilla dhe dorëzuar letrat e tij të botuar, me disa përmirësime të vogla, për një doktoraturë, dhe kjo është dhënë në vitin 1940. Si pjesë e detyrave të tij ushtarak, Salem ishte dërguar në Angli për të ndihmuar Kryetari i franko-britanik Komiteti i Koordinimit, por ai ishte çmobilizuar në qershor të vitit 1940. Në këtë kohë familja e tij kishin arritur të shpëtojnë nga Franca dhe ata ishin në Kanada. Salem u larguan nga Anglia në vjeshtë të 1940 dhe emigroi në Shtetet e Bashkuara, ku ai u vendos në Cambridge, Massachusetts. Ai shkoi në Cambridge, Massachusetts nëpërmjet Kanada, ku ai kaloi një kohë të shkurtër dhe u takua me familjen e tij. Në 1941, ai u emërua si pedagog i matematikës në Massachusetts Institute of Technology.

Ajo ishte shumë me fat për Salem se ai kishte marrë doktoraturë e tij në matematikë në vitin e kaluar nga Universiteti i Parisit. Është e vështirë për të parë se si ai do të kishte qenë caktuar pa këtë kualifikim matematika sepse ai nuk kishte përvojë si një lektor. Kjo nuk duket një problem, megjithatë, për:

.. ai ishte një mësues i lindur dhe ai ka gëzuar të mësimdhënies edhe pse fillimisht kjo ishte një përpjekje për të për të mësuar në gjuhën angleze. Ai kishte një stil të tij që entuziazëm kombinuar dhe naturalness, saktësi dhe elegance. Mënyrë ai mund të shpjegojë gjërat thelbësore pa kaluar në përllogaritje u admiruar gjithmonë nga njerëzit e ndjekur leksionet e tij dhe vlerësuar vështirësitë në prezantimet matematikore.

Ai ishte në vendin e duhur për të vazhduar me interesin e tij në një seri Furierit, dhe ai bashkëpunoi në këtë temë me Norbert Wiener dhe Zygmund (me të cilin ai shkroi letrat e përbashkët). Zygmund, shqyrtimit, vendos kontributet e Salem për seri Furierit në perspektivë:

Për disa dekada të fundit dy probleme janë qendrore në këtë fushë: konvergjenca pothuajse kudo seri Furierit dhe natyrën e përcakton i unike për seri trigonometrik. Me rezultatet e fundit ... Problemi i parë është zgjidhet në thelb. Por problemi i dytë ende me sfida, me gjithë përparimin këtu. Pjesa më e madhe e këtij suksesi është për shkak të [Salem] dhe njerëzve të ndikuar nga idetë e tij, dhe njohje me punën e tij duket të jetë një parakusht për ata të cilët dëshirojnë të kontribuojnë në zgjidhjen e problemit. Një tjetër drejtim në të cilin [Salem] bëri shumë ishte aplikimet e gur e probabilitetit për seri Furierit dhe, mjaft interesant, kjo ka lidhje me problemet e unike. Për më tepër, duket se, larg nga të qenit rastësishëm, siç mund të janë shfaqur rreth 30 apo më shumë vite më parë, gur e probabilitetit është duke u bërë një metodë standarde e sulmuar problemet e seri trigonometrik. Shkuarja nëpër gazetat e [Salem] e sheh këtë rol në rritje e gur e probabilitetit. Ra fjala, lexuesi do të vlerësojmë shumë hijeshi dhe kthjelltësi e [Salem's] stil.

Ne gjithashtu duhet të theksohet se Salem prezantoi idenë e një mase të rastit në analizë harmonik. Kjo filloi një zonë e kërkimeve që është ende shumë aktive sot.

Pas kthimit në detaje të jetës Salem për ne duhet të theksojë se sa e vështirë vitet e luftës ishin për atë. Babai i tij vdiq në Paris në vitin 1940, ndërsa nëna e tij, motra e tij, burri i motrës së tij, dhe djali i motrës së tij, të gjitha ishin arrestuar dhe deportuar nga nazistët në kamp përqëndrimi ku ata vdiqën. Bir i vjetër Salem e megjithatë, mbijetoi luftës. Ai u rekrutua në forcat e lirë frëngjisht dhe mori pjesë në landings Aleate në jug të Francës në vitin 1944.

Salem u promovua shpejt në MIT ku ai u bë profesor asistent në vitin 1945, dhe një profesor i asociuar në vitin 1946. Megjithatë, i lumtur si ai ishte në Shtetet e Bashkuara, pasi lufta kishte mbaruar dhe vendi i tij ishte sërish e lirë, Salem longed për t'u kthyer në Francë. Vlen të përmendet se si, pavarësisht nga edukimi i tij shumë-kombëtar, ai ishte një francez me një dashuri të vërtetë i Francës. Për disa vite ai ndarë kohën e tij mes Parisit dhe Cambridge, Massachusetts, duke kaluar një semestër në secilin vend. Në 1950 ai u emërua profesor në MIT dhe Profesor në Universitetin e Caen në Francë. Ai vazhdoi të ndarë kohën e tij midis dy vendeve deri 1958 kur ai ishte emëruar si Profesor në Sorbonne. Ai jetoi në Paris nga ajo kohë deri në vdekjen e tij.

Pas Salem vdiq gruaja e tij themeluar një çmim ndërkombëtar për kontributin e shquar në seri Furierit:

Lista e atyre që kanë marrë çmimin, i dha të parë në vitin 1968, është mbresëlënëse dhe dëshmon për aktivitetin në këtë fushë eksplozive të matematikës.

Sa i përket personalitetit ne Salem të japin kuotën e tyre nga:

Madhështi] [Salem e intelektuale ... terhequr, aq më tepër që ajo u shoqërua me hajmali personale dhe mirëdashësi natyrore. Ai kishte një ndjenjë të madhe të humorit, një mënyrë të gjallë e të folurit dhe u interesuar gjithmonë në bisedë. Por ai gjithashtu kishte një personalitet të ngrohtë dhe ishte i ndjeshëm për vështirësitë e njeriut ... ai zgjeruar [mikpritjen] lehtë dhe ajo u pranua me kënaqësi nga shokët e tij shumë ...

Së fundi duhet përmendur interesat e tij jashtë matematikës. Ai donte muzikë dhe luajti violinë, duke preferuar të luajnë në kuartetet. Ai ishte i interesuar gjithashtu në artet, sidomos frëngjisht dhe italisht literaturë, ndërsa interesat e tij sportive ishin të skive dhe duke hipur në kalë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland