Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Stanislaw Saks

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 Dec 1897

Kalisz, Russian Empire (now Poland)

23 Nov 1942

Warsaw, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stanislaw Saks ka lindur në një familje hebreje, prindërit e tij duke u Filipi Saks dhe Ann Labedz Saks. Stanislaw ka lindur në Kalisz në perëndim-Poloni qendrore, jo në Varshavë të përcaktuara në, por ai ka ndjekur shkollën e mesme në Varshavë. Ai hyri në Universitetin e Varshavës në nëntor 1915. Në fakt ky ishte një rast shumë i veçantë për arsimin në Varshavë dhe ne duhet të shohim në një histori pak polak për të shpjeguar vetëm pse kjo ishte kaq të veçantë.

Polonia ishte e ndarë në 1772 me quajtur jug Galicia dhe nën kontrollin e Austrisë, ndërsa Rusia të kontrolluar pjesën më të madhe pjesën tjetër të vendit, në veçanti rajon Varshavës. Në një politikë të zbatohet midis 1869 dhe 1874, të gjithë duhej të shkollimit të mesëm të kryer në gjuhën ruse. Universiteti i Varshavës u mbyll nga administrata ruse në vitin 1869 dhe nga atëherë deri Luftës së Parë Botërore nuk ka pasur universitete gjuhës polake.

Në gusht 1915 forcat ruse, e cila kishte mbajtur Poloni për shumë vite, u tërhoq nga Varshavë. Gjermania dhe Austro-Hungaria mori kontroll më të madhe të vendit dhe një gjeneral gjerman guvernator u instalua në Varshavë. Një nga lëvizjet e parë pas tërheqjes ruse u refounding e Universitetit të Varshavës dhe filluan të veprojnë si një universitet polonisht në nëntor 1915. Saks hyrë universitet sapo refounded në këtë rast i gëzuar për të gjithë polet e madhe patriotike. Kuratowski na tregon në se:

... në një kohë të shkurtër [Saks] shndriste si një nga studentët më të talentuar për matematikë. Analizë matematike, dhe sidomos ato të degëve të saj, të cilat përdoren metodat moderne të teorisë dhe topologji vendosur, u bë fushë kryesore e tij të interesit.

Në Konferencën e Paqes në Paris në 1919 Poloni kërkoi kthimin e sektorit të ish-Prusiane e Epërme Silesia nga Gjermania. Kishte qenë tashmë një kryengritje kundër gjermanët në dhjetor të vitit 1918 në Poznan. Traktati i Versajës u nënshkrua në verë të vitit 1919 dhe ajo i dha një pjesë Polonia, por jo të gjitha, të sektorit prusian. Ka qenë tre insurrections në Upper Silesia si popullsi polonisht rebelua kundër administratës gjermane. Saks marrë pjesë në insurrections dhe u dha Kryqi i Trimërisë për veprimet e tij patriotike.

Saks vazhdoi të studiuar matematika për doktoratë e tij, i cili ishte mbikqyrur nga Mazurkiewicz, në Universitetin e Varshavës. Si dhe mbikëqyrësit e tij ai u ndikua shumë nga Sierpinski i cili ishte emëruar për të universitetit në 1919 dhe filloi të punojë ngushtë me Mazurkiewicz, mbikqyrësi Saks '. Në 1920 u bë Mazurkiewicz dhe Sierpinski redaktorët e Fundamenta Mathematicae dhe matematike polake ishte në lulëzim. Sigurisht, prandaj kjo është një periudhë emocionuese gjatë së cilës Saks nisur një karrierë të kërkimit shkencor dhe ai u dha doktoraturës e tij në 1922 për tezën Një kontribut për teorinë e sipërfaqeve dhe fusha aeroplan.

Edhe para se të doktoratë ishte dhënë, Saks filloi të jepte mësim në Universitetin Teknik të Varshavës dhe nga 1926 ai gjithashtu leksione në Universitetin e Varshavës. Vitit të ardhshëm, 7-10 shtator, ai mori pjesë në Kongresin e matematike polake e parë të mbajtur në Lvov, si pjesë e kontigjentit Varshavës dhe leksione në konferencë. Steinhaus kujton një kontribut Saks bërë rreth të njëjtën kohë (shih për shembull):

Në 1927, një bashkëpunim [midis Steinhaus dhe] Banach rezultoi në një letër "Sur le Principe de trashje la des singularités" publikuar në Fundamenta Mathematicae 9. ... Stanislaw Saks ndihmoi redakto letër dhe më vonë thelluar rezultatin me futjen në provë e saj nocionin e kategorisë. Kjo i ndihmoi të gazetës një kontribut të rëndësishëm për suksesin polonisht në mes dy luftërave në fushën e operacioneve funksionale ....

Banach dhe Saks kanë bashkëpunuar në një letër të përbashkët forte Sur la konvergjencë dans le p kampion L. Botuar në vitin 1930:

... letër adresuar problemin e summability në hapësira abstrakte. Ky lindi në një klasë të hapësirave që janë studiuar ende në mënyrë aktive dhe që janë quajtur tani me hapësirat Banach-pronë Saks.

Saks vazhdoi të mësojë në dy institucione të Varshavës deri në 1939. Megjithatë, ai ka kaluar një vit, pra viti akademik 1931-32, në Shtetet e Bashkuara për një vizitë financohet përmes një bursë Rockefeller. Ai kaloi shumicën e kohës së tij në Shtetet e Bashkuara ne Brown University.

Zygmund ishte bërë një koleg dhe mik i Saks në fillim të karrierës së tij. Ai u emërua në Varshavë Universiteti Teknik Saks menjëherë pasi filloi të leksion atje, dhe të dy filluan të bashkëpunojnë në projekte matematikore. Një prej punëve për të cilat Saks është më i famshëm është e përbashkët librin e tyre funksioneve Analitike e cila u shfaq në vitin 1938 si vëllim tetë në seri monografi matematike. Ky libër ka marrë një çmim nga Akademia e Shkencavepolonisht vit u botua. Kjo nuk ishte monografi parë Saks ', megjithatë, sepse ai kishte botuar tashmë një volum të rëndësishëm në monografi seri matematike. Ky vëllim më parë, vëllim në dy seri të botuar në 1933, ishte punë e tij të famshëm Teoria e integrale. Kjo monografi u bazuar mbi kurset Saks kishte dhënë leksion në Universitetin e Varshavës. Hawkins, në, shkruan:

Në këtë Saks punë sistematike mjaft origjinal zhvilluar teorinë e integrimit dhe diferencimit nga pikëpamja e funksioneve të caktuara countably shtues.

Në 1937 një përkthim anglisht të Teoria e integralit u botua me Banach 's artikull Lebesgue integrale në hapësira abstrakte si një shtojcë.

Ne kemi përmendur tashmë Mazurkiewicz, Sierpinski, dhe si ndikon Zygmund kryesore në Saks. Ne duhet të përmend, përveç kësaj, se ai ishte ndikuar edhe nga Luzin 's work. Kontributet Saks ', duke përfshirë edhe tekstet e rëndësishme të përmendura më lart:

... përfshirë Teoria e funksioneve të vërtetë, të tilla si problemet më differentiability e funksioneve dhe pronat e Denjoy - integrals Perron.

Kuratowski në përshkruan të Saks si një mësues:

Stanislaw Saks ishte një pedagog të shkëlqyer, universalisht të respektuar dhe shumë popullor me kolegët e tij dhe studentët.

Kur shpërtheu lufta në vitin 1939 u bashkua me Saks ushtrisë Polake dhe u terhoqen me ta për të Lvov e cila ishte deri në atë kohë nën kontrollin e Rusisë. Atje ai ka punuar me Banach në qytetin e Bashkimit Sovjetik të mbajtur për dy vjet, duke caktuar një profesor Lvov në Universitetin e cila kishte qenë emërtua Ivan Franko University nga rusët. Në këtë kohë duke mësuar në Departamentin me Banach në krye të saj. Në Lvov, Saks u bashkua me komunitetin e matematikanë të punës dhe të pijshëm në Café skocez. Ai kontribuoi probleme për të librit skocez, libri i famshëm në të cilat punojnë në Matematikanë Cafe hyrë probleme të pazgjidhura. Një problem më funksionet subharmonic hyri në librin nga Saks më 8 shkurt 1940 me premtimin e një kilogram të proshutë për të personi i parë për të zgjidhur atë!

Ju mund të shihni një foto të Café skocez.

Në qershor 1941 ushtria gjermane hyri në Lvov dhe shfarosjen sistematike të hebrenjve filloi. Saks u kthye për në Varshavë, ku ai u arrestua, vënë në burg dhe u vra nga Gestapos (thuhet se ndërsa përpjekjen për të shpëtuar nga burgu).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland