Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Johannes Robert Rydberg

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Nov 1854

Halmstad, Sweden

28 Dec 1919

Lund, Sweden

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Johannes Rydberg 's babai ishte Sven Rydberg ndërsa nëna e tij ishte Maria Anderson. Johannes frekuentuar shkollën në Halmstad e cila është në Suedi jugperëndimore, në bregun lindor të Kattegat, në gojën e Nissan lumit. Ai përfundoi arsimin e tij shkollën e mesme në gjimnazin në Halmstad në 1873 dhe në të njëjtin vit ai hyri në Universitetin e Lundit. Universiteti i Lundit, në qytetin e Lundit në Suedi verilindje jugore të Malmo, është universiteti i dytë më i vjetër në Suedi është themeluar në vitin 1666.

Rydberg marrë diplomë bachelor të tij në vitin 1875 nga Universiteti i Lundit. Ai vazhdoi studimet e tij të mathemtics dhe shkroi një disertacion mbi pjesët e konik për doktoraturë e tij në matematikë që ishte dhënë në vitin 1879. Vit pas ai u emërua në postin e pedagog i matematikës në Lundit, por interesat e tij tani ishin kthyer në drejtim të fizikës matematikore në vend se në matematikë të pastër. Gjatë dy viteve të tij si një lektor në matematikë ai ka punuar mbi problemet që lidhen me energji elektrike.

Në 1882 Rydberg lëvizur nga një lectureship në matematikë për të bërë një lektor në fizikë në Lundit. Dhjetë vjet më vonë ai u gradua në asistent në Institutin Fizikë. Në 1879 ai u gradua në një rang profesori në fizikë, por ishte vetëm një pozicion të përkohshme deri sa u konfirmua si një emërim i përhershëm mars 1901. Nga kjo kohë deri në pensionimin e tij në 1919 ai mbajti kryetari i fizikës në Lundit. Megjithatë, deteriotated shëndetin e tij gjatë kohës që ai mbajti kryetari dhe ai u bë i sëmurë rëndë në 1914. Edhe pse ai ka vazhduar të mbajë të kryesojë ai mori leje i sëmurë në 1914 dhe u mungon nga universiteti nga ajo kohë. Daljes në pension e tij përfundimtar erdhi pesë vjet pasi ai kishte pushuar të jetë në gjendje të punojnë dhe erdhi vetëm disa javë para vdekjes së tij.

Manne Siegbahn, i cili kishte qenë një student i Rydberg 1906-1911, pastaj asistent Rydberg për 1911-1914, mori përsipër detyrën e tij të mësimdhënies në 1914. Ai i transportoi këto derisa Rydberg zyrtarisht në pension në 1919, pastaj në fillim të 1920 ai u caktua që të kryesojë Rydberg e fizikes. Siegbahn shkroi biografinë e Rydberg.

Punë më të rëndësishme Rydberg është më spectroscopy ku ai gjeti një shprehje relativisht e thjeshtë në lidhje me linjat e ndryshme në spectra e elementeve (1890). Ai shpreson të përcaktojë strukturën e atomit, por, edhe pse puna e tij nuk japin bazë për teorinë strukturën, ai vetë nuk e ka arritur qëllimin e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland