Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Daniel Edwin Rutherford

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 July 1906

Stirling, Scotland

9 Nov 1966

St Andrews, Fife, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Daniel Rutherford ishte i njohur me miqtë e tij dhe kolegët si Dan. Ai mori pjesë në Perth Akademisë, duke përfunduar studimet e tij atje në vitin 1924. Ai ishte pastaj një universitare në Universitetin e St Andrews merr B.Sc. e tij në vitin 1927, KK i tij në vitin 1928, dhe duke u dhënë të klasit të parë nderon në matematikë në vitin 1929. Turnbull e këshilloi atë që të ndërmarrë kërkime në Amsterdam nën mbikëqyrjen e Roland Weitzenböck, dhe ai mori një doktoraturë prej andej me një tezë mbi invariants modulare. Kjo ishte një pjesë e rëndësishme e punës së kryer në rrethana të vështira që nuk njihte Rutherford Hollandisht kur ai mbërriti në Amsterdam. Teza e tij duket si Invariants traktit Kembrixh Modular (1932) dhe u ribotuan në Nju Jork në vitin 1964.

Parathënie për këtë libër fillon

Në dimër të 1929 Profesor Weitzenböck vuri në dukje se nuk kishte llogari të plotë të teorisë së invariants modulare personifikuar punën e Dikson, Glenn dhe Hazlett. ... Substancë të Pjesës II është marrë kryesisht nga një kurs leksionesh me titullin "Algebraische theorie lichamen der", e cila Profesor Weitzenböck dorëzohet në Universitetin e Amsterdamit, gjatë seancës 1929-30.

Rutherford kthye në Skoci në vitin 1932 pas përfundimit të studimeve të tij e doktoraturës dhe u emërua në Universitetin e Edinburgut si Asistent Ligjërues në Matematikë. Pas një viti në Edinburg ai u bashkua me stafin në St Andrews, përsëri si një Asistent Ligjërues në Matematikë, por në 1934 ai u gradua në Ligjërues në Matematikë dhe Matematikë e zbatuar dhe duke pasur parasysh detyrën e ndërtimit të Aplikuara Matematika në St Andrews. Ai kishte një ndihmës për të ndihmuar zhvillimin e matematikës aplikuar atë, por ai u ndihmuar edhe nga Turnbull që mbajti Kryetari Regius e Matematikë. Kur Ledermann u emërua në St Andrews si asistent në 1938 një nga detyrat e tij kryesore ishte të ndihmonte në ndërtimin e matematikës Rutherford aplikuar. Letër nga Turnbull ofruar Ledermann post sqaroi:

Unë kam shikuar jashtë për një që është kompetent për të mësuar veçanërisht në Analiza dhe Matematikë e Aplikuar. Njohurive tuaja të veçanta të aplikacioneve të matematikës për problemet përfshirë matricat dhe statistikat është një avantazh, por ju do të kuptojnë, Walter, në funksion të nevojave të këtij Departamenti, se aftësi në mësimdhënie të Aplikuara Matematikë dhe funksionet e lidhur veç kësaj do të jetë e rëndësishme.

Pas Luftës së Dytë Botërore shpërtheu Rutherford kishte një komision në RAF dhe mësoi kadetë të krahut të trajnimit fillestar në St Andrews. Megjithatë, pavarësisht nga kadetëve të mësimdhënies, dhe duke u përfshirë në zhvillimin e matematikës e aplikuar, Rutherford vazhdoi të ndërmarrë kërkime në algjebër. Ai u dha një D.Sc. në vitin 1949.

Rutherford u gradua në Reader në 1952 dhe më pas ai u emërua në Kryetari Gregori të Aplikuara në Matematikë 1964. Kjo nuk ishte kryetari i parë që ai kishte qenë ofruar, megjithatë, për të më parë ai kishte qenë ofruar karrige në Angli dhe jashtë shtetit. Këto ai e kishte hedhur poshtë që ai ishte i vendosur të mbetet në Skoci. Duke parë në gazeta, në të cilën ai botoi, ajo është menjëherë e qartë se si ata janë skocez, Edinburg Mathematical Society, matematike Glasgow Shoqëria, dhe Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut. Se ai do të dëshirojnë të punojnë në Skoci nuk është e habitshme.

Pavarësisht nga interesat e tij matematikore, që Copson mbajtur Kryetari Regius e matematikës, Rutherford u emërua në një karrige të reja të matematikës aplikuar. Ishte një situatë tepër karakteristik që Rutherford ishte shumë më e pastër se sa ishte matematikan Copson, por me vetëm një profesor në çdo departament dhe me detyrë Rutherford nga 1934 e tutje për të zgjeruar duke u aplikuar mësimin e matematikës, duke i dhënë atij një karrige aplikuar matematikën ishte pashmangshme. Mësimin e tij nuk ishte aplikuar vetëm matematikë, megjithatë, sepse ai mësonte një kurs teori rrjetë teli në disa raste. Në fakt këto kurse formuar bazë të librit të tij Hyrje në teori grilë botuar në vitin 1965. As nuk u studimin e tij vetëm në algjebër, sepse siç e kemi përmendur më poshtë, ai botoi disa letra shumë interesante aplikuar matematikën.

Gazeta Rutherford në vitet 1940 të përfshira Në marrëdhëniet midis numrin e tableaux standarde, Në përfaqësimin e simboleve matricë komplekse, Në ekuacionet substitutional, Disa përcaktues continuant që dalin në fizikë dhe kimi, Në Commuting matricat dhe algebras commutative, këto janë botuar ose nga Edinburg matematike Shoqërisë ose nga Shoqëria Mbretërore e Edinburgut. Puna e tij më të rëndësishme ishte Substitutional Analiza (1948) në të cilin përfaqësime qartë të grupit simetrik janë dhënë. Ai pohon synon të tij në tekst:

... Qëllimi i këtij libri është që të japin një raport të metodave të punësuar nga Alfred Rinjve në uljen e tij të grupit simetrike dhe të përshkruajnë rezultatet më e rëndësishme e arritur prej tij.

Skllavëri, rishikimin e librit, shkruan:

Edhe pse teoria e zotëronte vetë shumë hijeshi natyrore shumë të provave origjinal Young ishin mjaft të ndërlikuar. Nga rearranging qëllim të prezantimit, nga përdorimi i disa rezultate të von Neumann dhe rezultatet e disa recensues, dhe nga futja e një numri të konsiderueshëm të provave të tij vet autori e re ka ardhur në një trajtim i cili është plotësisht elegante në metodë dhe teori.

Rutherford shkroi disa tekste të tjera në Oliver dhe seri Boyd cilin ai e drejtoi me Aitken. Për shembull metodat Vector (1939), dhe dinamika Fluid (1959) ishin tekste popullore me studentë për shumë vite.

Kontributet Outstanding hulumtim çuar në Rutherford u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg në 1934 dhe mori çmimin Keith nga Shoqëria për një seri shquar të letrave ai botoi në 1951-53. Gjatë këtyre viteve ai botoi matricat Përbërja, Aplikimi i metodave të relaksimit të rrjedhin shtrëngohet kaluar një pykë të dyfishtë (shkruar së bashku me AR Mitchell), Mbi teorinë e relaksimit (me shkrim së bashku me AR Mitchell), dhe disa përcaktues continuant që dalin në fizikë dhe kimi II . Ndërsa përmendur Shoqëria Mbretërore e Edinburgut, ne duhet të vini re se ai kishte shërbyer në Këshillin e 1954-1957. Në fakt ai mori një çmim pas vdekjes nga Këshilli i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg, sepse i dha atij Makdougall tyre Brisbane Çmimin për gazetat ai botoi gjatë periudhës 1964-65. Këto dokumente janë Cayley-Teorema Hamilton për gjysmë-unaza, problemi eigenvalue Boolean për matricat, matricat Boolean Puna dhe koeficientët Në disa numerike lidhur me ndarëse.

Në Copson shkruan për disa të interesave Rutherford's:

Si një njeri i ri, ai ishte një lojtar i mprehtë e regbi dhe hokej, dhe, i frymëzuar nga Turnbull, një malësor të mirë. Kohët e fundit ai u kthye në tenis, badminton, pikturë, peshkimi dhe kopshtari si relaxations. Disa nga fotot e tij u paraqitën në Edinburg dhe Dundee. Ai ishte një bimë që rritet ekspert i alpines, rhododendrons dhe azaleas, dhe kaloi pasdite e tij të fundit duke punuar në kopshtin e tij. Ai ishte gjithashtu një muzikant të mirë, dhe mbajti deri në interesin e tij Classics. Ai ishte një njeri i energjisë i pakufi, dhe bëri aq shumë në një jetë relativisht të shkurtër. Por mbi të gjitha këto gjëra, ai do të mbahet mend për mirësi të ndihmojë ai dha aq lirisht për studentët dhe kolegët e tij.

Ledermann, i cili ka punuar me Rutherford për shumë vite, shkroi në:

Në kontakt me njerëzit e tij ai ishte i sinqertë dhe i hapur, dhe gjithmonë bujare dhe e gatshme për të ndihmuar në një mënyrë praktike. Refugjatët nga shtypja naziste që gjetën rrugën e tyre në St Andrews (ashtu si edhe shkrimtar i pranishëm) do ta kujtoj me mirënjohje atë Dan Rutherford bëri për ta dhe për të tjerët që u bënë viktimat e persekutimeve tjetërkund.

Rutherford ishte një artist i talentuar amatore. Ju mund të shikoni një fotografi ai tërhoqi të Kishës së vrazhdë e Shenjtë në Stirling.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland