Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Carle David Tolmé Runge

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 Aug 1856

Bremen, Germany

3 Jan 1927

Göttingen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Në moshën e 19, pas largimit nga shkolla, Carle Runge kaloi 6 muaj me nënën e tij duke vizituar qendra kulturore e Italisë. Pas kthimit të tij në Gjermani ai u regjistrua në Universitetin e Mynihut për të studiuar literaturë. Megjithatë pas 6 javësh ai ndryshoi kursin për të matematikës dhe fizikës.

Runge ndoqi kurse me Max Planck dhe ata u bënë miq të ngushtë. Në 1877 të dy shkuan në Berlin, por u kthye në matematikë Runge pastër pas ndjekur Weierstrass 's leksione. Disertacioni i tij i doktoratës (1880) trajtohen me Gjeometria diferenciale.

Pas marrjes mësuesit e shkollave të mesme të tij provimeve ai u kthye në Berlin, ku ai u ndikua nga Kronecker. Runge pastaj ka punuar në një procedurë për zgjidhjen numerike e ekuacioneve algjebrike në të cilat rrënjët janë shprehur si seri e pafundme të funksioneve racionale të koeficientët.

Runge botuar pak në atë fazë, por pas vizitës Mittag-Leffler në Stokholm në shtator 1884 ka prodhuar një numër të madh të letrave në Mittag-Leffler 's ditar Acta Mathematica (1885).

Runge fituar një karrige në Hanover në 1886 dhe mbeti aty për 18 vjet. Brenda një Runge vit kishte lëvizur larg nga matematikë të pastër për të studiuar gjatesi vale e vijave spektrale të elementeve të tjera se sa me hidrogjen (JJ Balmer kishte ndërtuar një formulë për vijat spektrale të helium.)

Runge bëri një marrëveshje e madhe e punës eksperimentale dhe publikuar një sasi të madhe të rezultateve. Ai arriti në rregullimin e linjave fantazme e helium në dy seri fantazme dhe, deri në 1897, kjo ishte menduar të jetë prova se hidrogjenit ishte një përzierje e dy elementeve.

Në 1904 Klein bindi Göttingen për të ofruar një karrige Runge të Aplikuara Matematika, një post që mbajti deri në Runge ka dalë në pension në 1925.

Runge ishte gjithmonë një njeri i aftë dhe aktivë dhe në ditëlindjen e tij të 70-të ai argëtuan nipër e mbesa e tij duke bërë handstands. Megjithatë disa muaj më vonë ai pati një krizë zemre dhe vdiq.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland