Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ferdinand Rudio

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Aug 1856

Wiesbaden, Germany

21 June 1929

Zurich, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ferdinand Rudio frekuentuar shkollën e mesme në qytetin e tij në Wiesbaden. Ai hyri Polytechnikum Eidgenössische Zürich në 1874 për të studiuar matematikë dhe fizikë. nga 1877 deri 1880 Rudio studiuar në Universitetin e Berlinit. Ai mori një doktoraturë nga Universiteti i Berlinit me një tezë mbi problemin Kummer për përcaktimin e të gjitha sipërfaqeve të cilën qendrat e cofocal lakim të dytë formular porosisë sipërfaqe. Ai e pakësoi këtë problem në problemin e zgjidhjes së një ekuacion diferencial.

Në 1881 u kthye në Rudio Zürich Polytechnikum Eidgenössische si lektor dhe, në 1889, ai u emërua profesor i matematikës atje. Rudio ishte për të mbajtur këtë rang profesori derisa ka dalë në pension në vitin 1928.

Rudio ka punuar në teorinë e grupit, algjebër dhe gjeometri. Ai është i kujtohej mirë për punën e tij në historinë e matematikës, në mënyrë të veçantë ai i shkroi një artikull të madh në squaring rrethit dhe ai gjithashtu shkroi biografitë e matematikanet.

Një nga kontributet e tij më të rëndësishme për matematikën ishte redaktimi veprat e mbledhura të Euler. Rudio propozuar projekt në 1883, pasi ky ishte njëqindvjeçar të Ojler 's vdekjes. Vazhdoi ai për t'u angazhuar rëndësinë e këtij projekti dhe në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Cyrih në 1897 ai sugjeroi se do të ishte një monument i përshtatshëm për vitin 1907 e cila ishte dyqind vjetorin e Ojler 's lindjes. Projekti nuk është miratuar deri në 1909, njëzet gjashtë vjet pas Rudio e parë të propozuar atë.

Rudio u emërua redaktor i përgjithshëm për këtë projekt. Ai edited dy vëllime veten dhe bashkëpunuar në redaktimin e tre më shumë. Në fakt ai e mbikqyrur prodhimin e mbi 30 vëllime në rolin e tij si redaktor i përgjithshëm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland