Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mary Ellen Rudin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Dec 1924

Hillsboro, Texas, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mary Ellen Rudin 's emrit para se ajo u martua me Mary Ellen Estill. Prindërit e saj ishin Joe Jefferson Estill, i cili ishte një inxhinier civil, dhe Irene tronditi, i cili ishte një mësues i anglishtes në një shkollë të lartë para se të martoheshin Joe. Mary Ellen familjes ishte një mesme mjaft tipik-prezbiterian e klasës dhe për dhjetë vite ajo ishte një fëmijë i vetëm, derisa vëllai i saj i ri ka lindur. Prindërit e saj ishin të dy nga Winchester, Tenesi dhe të dy gjysheve Mary Ellen kishte diplomuar nga Kolegji i Merjemes, Sharp në Winchester. Kjo traditë e arsimit u ndje fuqishëm në familjen dhe prindërit Mary Ellen e kishte shpresa të mëdha për të.

Joe Estill ishte angazhuar në projekte të ndërtimit të rrugëve rreth Liki, Texas dhe ajo ishte në atë qytet të vogël të izoluara që Mary Ellen ishte sjellë deri. Sigurisht një inxhinier për të përmirësuar rrugët ishte jetik. Për të arritur në 1920 Liki me siguri nuk ishte e lehtë me rrugën e vetme është një i poshtër 50 milje rrugë nëpër një kanion i cili forded lumit Frio shtatë herë. Uvalde ndodhet në fund të kanion dhe rruga udhëtuan në veri nga atje lart lumit Frio, pastaj përtej Liki në qytetin e kryqëzim i cili deri në veri të Liki si Uvalde është në jug. Mary Ellen foli për fëmijërinë e saj në Liki:

Ne patëm disa lodra. Nuk kishte asnjë shtëpi filmi në qytet. Kemi dëgjuar për radio. Por ndeshjet tona kanë qenë shumë të përpunuar dhe thjesht në imagjinatë. Unë mendoj në fakt se kjo është diçka që kontribuon për të bërë një matematikan - ka kohë për të menduar dhe duke qenë në zakonin e imagjinuar të gjitha llojet e gjërave të komplikuara.

Mary Ellen mori pjesë në një të vogël e shkollës së mesme në një klasë të pesë studentëve. Duke pasur parasysh arritjet e saj të shquar e të natyrshëm pritet që ajo do të shndriste në këtë mjedis, por në fakt kjo nuk ishte kështu, dhe ajo normalisht erdhi në mes të klasës së saj. Kur ajo hyri në Universitetin e Teksasit në vitin 1941 ajo nuk kishte shpresa të mëdha, as ajo nuk kanë ndonjë ide për të vendosur si subjekte ajo donte të studimit. Ai ishte pothuajse nga aksident që ajo erdhi për të studiuar matematikë. Ajo shkoi në një sallë të madhe të plotë të studentëve në ditën e regjistrimit:

... ka pasur pak njerëz në tryezë matematikë kështu që ishte dërguar atje. Njeri i cili ishte ulur aty ishte një njeri i nderuar e bardhë e vjetër-flokë. Ai dhe kam diskutuar të gjitha llojet e gjërave për një kohë të gjatë. Kur unë shkova në klasë tim matematikë ditën tjetër, unë gjeta profesor Moore u RL - njëjti njeri që bisedoi me mua në tryezë e regjistrimit.

Mary Ellen e kishte regjistruar për Moore RL 's klasës trigonometri dhe ajo do të marrë një nga klasat e tij çdo vit deri sa ajo u diplomua me BA shkallë e saj në vitin 1944. RL Moore zbuloi matematikore të drejtë Mary Ellen për talentin nga fillimi dhe ai ishte i vendosur që ajo do të bëhet një matematikan:

Unë jam një fëmijë i Moore. Unë kam qenë gjithmonë i vetëdijshëm për të qenë manoeuvred prej tij. I urryer që manoeuvred. Por pjesë e teknikës së tij të mësimdhënies ishte për të ndërtuar aftësinë tuaj për t'i bërë ballë presionit nga jashtë. Kështu ai manoeuvred ju në mënyrë që të ndërtuar besimin tuaj. Ai ndërtoi besimin tuaj që ju mund të bëni asgjë. Unë kam se besimi i përgjithshëm për këtë ditë.

Sa i përket metodave s RL Moore 'mësim ajo ka shkruajtur:

Mënyra e tij e mësimdhënies ishte i pranishëm ju me gjëra që nuk kanë qenë ende provuar, dhe me të gjitha llojet e gjërave që mund të bëhet nga të kenë një counterexample, dhe problemet e pazgjidhura ndonjëherë - që është, të pazgjidhura nga dikush, jo të pazgjidhura vetëm nga ju. Pra, keni pasur disa ide të asaj që është menduar të jetë një matematikan - më shumë se mesatarja parauniversitar ka sot.

Edhe pse Metoda Moore provuar të mirë për Mary Ellen Estill, ajo kuptoi se ajo nuk ishte e drejtë për të gjithë:

Unë nuk do të ketë asgjë për fëmijët e mi le të shkojnë në shkollë me Moore! Kjo është, unë mendoj se ai ishte shkatërrues për cilindo që nuk përshtatet saktësisht në model të tij, ai nuk pati sukses në dhënien e njerëzve që ka punuar me atë të arsimit. Është një gabim për të shkuar në shkollë në ato rrethana në përgjithësi.

RL Moore nuk ishte vetëm matematika që lektor frymëzuese mësoi Mari Ellen në Universitetin e Teksasit. Një tjetër u F Burton Xhons, i cili vetë kishte qenë një nga Moore RL 's studentët. Kur Mary Ellen Estill u diplomua me BA në vitin 1944, matematika ishte ende vetëm një nga disa subjekte ajo kishte marrë. Në këtë fazë ajo nuk ishte e sigurt se çfarë subjekt ajo donte të ndjekin në studimet pasuniversitare. Megjithatë, kur ofrohet një instructorship në matematikë ajo filloi hulumtimet mbi topologji nën Moore RL 's mbikëqyrje për doktoratë e saj. Ajo mori Ph.D. e saj në 1949 dhe Moore për të rregulluar një instructorship e saj në Universitetin Duke në Durham, North Carolina. Ajo filloi të jepte mësim në Duka në vitin 1949. Ajo gjeti punën e saj në mënyrë fantastike të mrekullueshme që:

... ajo ende duket e pamundur që dikush do të paguajë më për të bërë këtë.

Nuk ishte një hulumtim student Valter Rudin matematikë në Universitetin Duke Mary Ellen Estill i cili u bë shumë afër dhe ata u martuan në vitin 1953. Walter Rudin u emërua në Universitetin e Rochester dhe Mary Ellen la postin e saj në Duka dhe shkoi bashkë me burrin e saj për të Rochester. Mary Ellen Rudin mori një takim me kohë të pjesshme në Universitetin e Rochester:

Unë ishte një matematikan, dhe gjithmonë kam menduar për veten si një matematikan. Unë gjithmonë kishte të gjitha goodies që shkojnë me të qenit një matematikan. I kishte studentë të diplomuar, unë kam seminare, unë kam kolegë që e donte mua. Unë kurrë nuk kishte komisione. Unë shumë e matematikës, por e bëri atë, sepse kam kërkuar për të bërë atë dhe gëzoi për ta bërë këtë, jo sepse ajo do më tej karrierën time.

Ndërsa Walter dhe Mary Ellen punuar në Rochester, dy nga fëmijët e tyre ishin lindur: Catherine në vitin 1954, Eleanor në vitin 1955. Mary Ellen nuk ishte duke punuar për të parave, megjithatë, por për dashurinë e matematikës:

Kam shpenzuar më shumë para se më të kujdesit për fëmijët. Do të kishte qenë të lirë për mua që të qëndroni në shtëpi.

Kolegët e saj në Rochester ishin duke punuar në fusha të ndryshme të matematikës nga ato që Mary Ellen ishte bërë një ekspert në, por që nuk u mërzit e saj, ajo ishte e lumtur për të punuar në çdo fushë të matematikës:

Kudo që kam qenë, unë shkova në sy për Matematikanë, dhe unë nuk çfarëdo Matematikanë ishin bërë.

Në 1958 ata u transferua në Madison Valter kur u emërua në Universitetin e Wisconsin. Në 1959 Mary Ellen filloi një takim me kohë të pjesshme në Universitetin e Wisconsin si një lektor. Gjatë disa viteve të ardhshme fëmijët e saj të tretë dhe të katërt të lindur: Jefferson në vitin 1961, dhe Charles Michael në vitin 1964. Në vitin 1971 ajo u gradua nga lektor për profesor të plotë, duke shkuar në një hap nga pika fund të shkallë akademike të lartë:

Ndjenjat e fajit në departamentin e matematikës ishin të tilla që askush edhe më pyeti nëse kam kërkuar të jetë një profesor. Unë thjesht u paraqit me këtë rang profesori të plotë.

Për të filluar për të kuptuar pse Departamenti i matematikës në Universitetin e Wisconsin duhet të ketë ndjerë fajin që nga 1971 Rudin Mary Ellen ishte ende vetëm një lektor, ne duhet të hedhim një vështrim në të arriturat e saj matematike shquar. Së pari, megjithatë, le të na vini re që të tjerët e kishte njohur arritjet e saj të gjatë përpara për të Wisconsin, në vitin 1963, Shoqëria matematike e Holandës i dha Çmimin e saj e Nieuwe Wiskunk Archief voor.

Në një intervistë Rudin 1988 shpjeguar interesat e saj matematike:

... nga fillimi, ishte e vendosur aspektet teorike të topologji interesuar që mua më së shumti. I liked Kombinatorika fundme dhe pafundme. ... Unë jam në thelb një solver problem.

Për Rudin, matematikë është njohja model:

Unë tërheq pak fotot dhe provoni këtë gjë dhe kjo gjë. Unë jam i interesuar në atë se si ide të aftë së bashku. Në fakt unë jam shumë i gjeometrike në të menduarit tim. Unë nuk jam i interesuar me të vërtetë në numër.

Ajo filloi botimin e saj pas përfundimit teza e doktoraturës. Në vitin 1950 gazeta Lidhur me hapësira abstrakte u botua në Fletoren Duke matematike. Ajo dukej në implikimeve, dhe marrëdhëniet me alternativa të ndryshme, të një sistemi aksiomë për të vendosur teori pika e propozuar nga RL Moore-in në 1932. Ajo vazhdoi të shikojnë në hapësirat me kënaqjen e një mesin e të Moore RL 's aksiomat në Ndarja në hapësirat e jo te ndare publikuar në 1951. 1952 Një letër e saj primitiv shpërbërje grup aeroplani dhënë një zgjidhje pozitive për një problem i pazgjidhur të përfshira në Wilder RL 's libër Topologji e manifolds (1949). Gjithashtu në 1952 Lidhur me letër me një problem të Souslin vazhdoi shqyrtimin e saj për implikimet e Moore RL 's sistemeve aksiomë, këtë herë të motivuar nga një problem 1920 për shkak të Souslin.

Dokumentet e mësipërme janë botuar të gjitha nën emrin e saj vajzë e Merjemes Ellen Estill, por duke filluar me paracompactness Countable dhe problemi Souslin në 1955, ajo e botuar nën emrin e saj e martuar i Merjemes Ellen Rudin. Duke shikuar në disa nga dokumentet më të hershme të saj le të vini re se ajo është e njohur mirë për aftësinë e saj për ndërtimin e kundër-shembuj. Ndoshta një nga më të famshëm të këtyre shembull u prodhua në vitin 1970 kur Rudin, duke përdorur produkte kuti, ndërtuar një shembull i një hapësirë normale Hausdorff produkt i të cilit Kartezian me një interval nuk është normale.

Në gusht 1974 Rudin dha një seri leksionesh në topologji caktuar teorike në Konferencën Rajonale CBMS mbajtur në Universitetin e Wyoming, Laramie. Shënime për këto ligjërata u botuan nga Shoqëria American Mathematical në vitin e ardhshëm. Në leksionet e anketuara ajo çfarë janë atëherë rezultatet e fundit që lidh vendosur teori me problemet e topologji përgjithshme. Në veçanti shumë rezultate mbresëlënëse e saj janë vënë në kontekst në këtë studim të dobishme.

Në vitin 1981 Rudin u bë mbajtëse e parë të rang profesori Chisholm Grace Rinjve në Wisconsin. Ajo ka mbetur në Universitetin e Wisconsin për pjesën tjetër të karrierës së saj, duke u bërë profesor emeritus. Gjatë viteve të fundit, megjithatë, Rudin ka prodhuar disa dokumente shumë të thella matematike. Ajo filloi botimin e një sekuence të katër letra në 1998 me qëllim që karakterizojnë imazhet Hausdorff e vazhdueshme e hapësirave kompakt linear urdhëruar. Këto konfirmuar një hamendje nga J Nikiel se ata janë pikërisht Hausdorff kompakt monotonically hapësirave normale.

Rudin ka pranuar nderon shumë për punën e saj, duke përfshirë të paktën katër doctorates nderi, dhe do të vazhdojë të marrë çmime më tej. Ajo u zgjodh Zëvendës-Kryetar i Shoqërisë American Mathematical në 1980-81, ajo ka qenë Guvernatori i Shoqatës matematike të Amerikës, i zgjedhur anëtar i Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave, dhe ka zgjedhur të Akademisë Hungareze të Shkencave. Ftuar të Noether Emmy Lektor për Shoqata për Gratë në Matematikë, ajo leksione në Paracompactness.

Kur u pyetën se si ajo arriti të kombinojë qenë një nënë të plotë me kohë të plotë është një matematikan kohë, ajo u përgjigj:

Unë kurrë nuk kanë mendje bërë matematikë shtrirë në divan në mesin e dhomen e ndjenjes me fëmijët ngjitje të gjithë mbi mua. Ndihem më të rehatshme dhe të sigurt, kur unë jam në mes të gjërave, dhe për të bërë matematikë ju duhet të ndihen rehat dhe të sigurt.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland