Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edward John Routh

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Jan 1831

Quebec, Canada

7 June 1907

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edward Routh 's babai, Sir Randolph Isham Routh, ishte lindur në Poole, Dorset, Angli, në 1787. Pasi u arsimuar në kolegj Etoni, Randolph shërbyer në ushtrinë britanike për tridhjetë e shtatë vjet luftuar në betejën e Waterloo. Në 1826 Randolph u bërë një komisar të përgjithshëm dhe u shërbente në Kanada në kohë Eduard ishte lindur. Edward nënës së, Marie Louise Taschereau, ishte gruaja e dytë Randolph Routh së.

Edward erdhi në Angli në 1842 dhe babai i tij ka punuar, ende si komisar i përgjithshëm, në Londër. Edward mori pjesë në University College Shkolla dhe pastaj hyri në University College, Londër, në 1847 ka fituar një bursë. Aty ai studioi nën ndikimin Morgan De cilit çoi në atë të vendosur në një karrierë në matematikë. Pas dhënies së një BA nga Londra në 1849, ai hyri Peterhouse më 1 qershor 1850 në të njëjtën kohë si Maxwell. Megjithatë, Maxwell transferuar në Trinity College (ndoshta për shkak se ai ndjeu Routh ishte konkurrencë shumë të fortë!). Routh marrë MA e tij nga Londra në 1853, duke u dhënë në atë kohë Medalje ari për Matematikë dhe Filozofisë Natyrore.

Në janar 1854 u diplomua me një Routh BA nga Cambridge. Ai ishte i lartë grindavec ne provimet e Tripos matematike (renditet e para midis atyre që janë me gradë Klasa e parë) me Maxwell u rendit i dyti. Çmimi prestigjioz Smith në atë kohë ishte vendosur nga provimi, dhe çmimi ishte i ndarë në mënyrë të barabartë midis tyre (herë të parë çmimin e kishte fituar së bashku). Në 1855 u zgjodh Routh shokët e Peterhouse dhe u emërua si lektor në Kolegjin e Matematikë. Në vitin pasues ai u emërua si mësues asistent në Peterhouse.

Në vitin 1857 postin e ndihmës të parë në Greenwich Royal Observatory "dhe u bë vakant Routh u ftua nga ajrosur, Royal astronom, për të vizituar Observatori kështu që ai mund t'i ofrohet post. Ai ka shkuar në Observatori por vendosi se ai nuk do të preferonte që të pranojë postin atje, por mbeten në Kembrixh. Ndërsa ai ishte atje, megjithatë, ai u takua Hilda ajrosur, Xhorxh ajrosur 's vajzën madh, dhe një miqësi ka filluar që çoi në martesën e tyre më 31 gusht 1864. Ata kishin pesë djem dhe një vajzë. Edward ajrosur Routh shërbeu si toger në artileri mbretërore, Xhorxh Riçard Randolph Routh u bë një inspektor i shkollave, Arthur Lionel Routh shërbeu si toger në artileri mbretërore, Harold Viktor Routh u bë profesor i latine në Toronto, dhe Rupert Gjoni Routh shërbyer në shërbimin civil indian.

Routh u bë më i njohur i trajnerëve Kembrixh për Tripos matematike. Nxënës i tij i parë ishte i tretë grindavec në 1856 dhe dy vjet më vonë, të dy Parë dhe të Dytë Wranglers ishin nxënësit e tij. Me 1862 ai u ngrit si trajner më të mirë për të Kembrixhit, në atë vit, ai coached 19 e 32 Wranglers duke përfshirë shtatë të atyre të vendosura në dhjetë lartë. Sigurisht një herë reputacionin e tij ishte themeluar studentët më të mirë kërkuar atë jashtë si një trajner dhe kështu mbajtjen e rolin e tij drejtues u bë relativisht lehtë. Natyrisht aftësia e jashtëzakonshme e tij mësimor ishte një faktor në suksesin e tij, por po aq të kuptuarit e tij se ku nxënësit duhet të ndajë energjitë e tyre dhe si ata mund të bëjnë shfrytëzimin më të mirë të njohurive të tyre ishin të rëndësishme. Gjatë një periudhe prej 22 vjetësh nga 1862 Routh coached grindavec i lartë në çdo vit. Gjatë karrierës së tij ai coached rreth 700 nxënës prej të cilëve rreth 480 ishin Wranglers nga rreth 900 Wranglers gjatë këtyre 30 viteve.

Kur ka dalë në pension si një trajner në 1888 një prezantim u mbajt në të cilin portret Routh së, pikturuar nga Sir Herkomer Hubert von, u prezantua me gruan e tij. Tetëdhjetë e ish-nxënësve të tij ka kontribuar për koston e pikturë. Në fakt një histori mjaft zbavitës u tha në kohën e prezantimit të ilustruar aftësi Routh si një mësues:

Rastin e një studenti të hidrodinamikë ishte supozuar si tipik i gjykimeve në të cilën [durimin e tij] ishte ekspozuar. Vështirësia kryesore të studimeve të trazuar të vërë në konceptues si çdo gjë mund të noton. Kjo ishte aq hoq krejtësisht nga Dr Routh shpjegim qartë se ai shkoi në mëdyshje të madhe për sa i përket se si çdo gjë mund të fundoset!

Ne nuk duhet të mendojnë për Routh si vetëm mësues të shkëlqyer, megjithatë, sepse ai, gjithashtu kontribuoi në matematikë me disa hulumtimeve të shkëlqyer dhe disa tekste të pazgjidhura. Zonat e hulumtimit që shumica ishin të interesuar ta gjeometri, dinamika, astronomi, valët, vibracionet dhe analiza harmonik. Puna e tij në mekanikë është veçanërisht e rëndësishme dhe në vitin 1877 ai u nderua me Çmimin Adams për të punuar për traktat stabilitetit dinamik për stabilitetin e një shteti të caktuar lëvizje, veçanërisht lëvizje të vazhdueshme. Faktin se ai e bëri këtë në një pushim të Krishtlindjeve bën me dije se kishte kushtuar më shumë kohë për të kërkimit dhe më pak për të dhënë mësim ai mund të ketë pasur një ndikim shumë më të qëndrueshme të kursit të matematikës. Në fakt ndikimi i fituar këtë çmim punës është shumë i rëndësishëm që Thomson dhe Tait rewrote për edicionin e dytë të tekstit të filozofisë natyrore traktat pjesë që kanë të bëjnë me ekuacionet e levizjes duke përdorur zhvillimet Routh's.

Ai botoi traktatet e famshme e avancuar e cila u bë teksteve aplikuar standarde të tilla si matematikë Një traktat mbi Dinamika e organeve të ngurta (1860), një traktat mbi Analitike Statistikave (1891), dhe një traktat mbi Dinamika e një Particle (1898).

Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë filozofike Kembrixh në vitin 1854, dhe në 1856 ai u bë anëtar themelues i Shoqërisë matematike në Londër. Ai u zgjodh edhe anëtar i Royal Astronomical Society në 1866 dhe të Shoqërisë Mbretërore në vitin 1872. Ai u dha diploma nderi nga një numër i universiteteve të përfshirë Glasgow (1878) dhe Dublin (1892). Ai u bë një shoku nderi i Peterhouse në 1883.

Autori i shkruan:

Dr Routh ishte një njeri me prirje më mirësi, dhe ishte pëlqyer si dhe i respektuar nga nxënësit e tij të shumta. Ai ndikuar thellësisht mësim matematike të kohës së tij dhe mendime të fortë si në mënyrat më të mira të promovimit të studimit. Për vite të tëra ai ka qenë një figurë e njohur në rrugët dhe shtigjet rreth qytetit të Universitetit, por kohët e fundit shëndeti i tij dështoi dhe ai nuk ishte në gjendje të ecin e tij të zakonshme. Ndryshime në procedurën e Tripos matematike miratuar nga Senati vjeshtën e kaluar ishte një hidhërim të vërtetë të tij, dhe pothuajse pamjen e tij të fundit në publik ishte në debat mbi ndryshimet e propozuara, kur ai luftoi për mbajtjen e grindavec Lartë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland