Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Leonard Roth

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 Aug 1904

Edmonton, London, England

28 Nov 1968

Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Leonard Roth ka lindur në Edmonton në Borough of Enfield Londër. Babai i tij ishte një tregtar në këtë qarkut në veri lindje të Londrës. Leonard tregoi premtim i madh në shkollë, por viteve të tij të shkollës nuk kanë qenë ato shumë të lumtur. Ndoshta kjo është për t'u habitur se matematika nuk ishte dashuria e tij të parë në shkollë, dhe ai e gjeti veten tërhequr drejt humane. Megjithatë, arritjet e tij në matematikë e bëri atë të vendosë të përpiqen për një bursë për të studiuar matematikë në Clare College, Cambridge. Ai ishte i suksesshëm dhe matriculated në Kembrixh në vitin 1923.

Ai u diplomua nga Kembrixh me një shkallë Klasa e parë në 1926. Ndër mësuesit e tij ishin Pars që mësoi atë dinamikë, dhe Littlewood i cili mësoi bazat e teorisë së funksionit. Megjithatë Roth kishte një mendim shumë të ulët të provimeve të përcaktuar nga Cambridge:

Ai la një mprehtë dhe lëviz përshkrim të përfshirë në agoni [Tripos provim matematike] në një dorëshkrim i cili u shfaq pas vdekjes. Edhe pse ai nuk menduar ndoshta kjo do të botohet, ai është megjithatë një burim i lezetshëm dhe magjepëse e informacionit rreth jetës matematikore në Kembrixh ... me anekdota gjallë për burrat e madhe e kohë të tilla si Forsyth dhe Littlewood.

Kjo kuotë është mjaft intrigues që njeriu duhet të shikojmë në përvojat Roth, si të detajuara në. Kontrolla Tripos përbëhej nga gjashtë dokumenteve për Listën A, secili 3 orë, u ul 9,00-12,00 dhe 13,30-16,30 për secilën nga e hëna, e marta, e mërkura. Listën B përbëhej përsëri e gjashtë gazetat pikërisht në të njëjtën model për javën e ardhshme. Roth shkruan:

Orar tipik Një pyetje ishte trefishuar-tri feta: së pari kandidat do t'u kërkohet për të vërtetuar një teoremë, pastaj do të vijë një problem i bazuar më shumë ose më pak teoremen, dhe së treti, një tjetër problem edhe më pak i bazuar se të parë. Në fakt, pavarësisht nga të gjitha paraqitjet të kundërt, kjo e fundit mund të bëj për të freskëta: se u djeg në bisht. Gjithkush e dinte se vetëm përgjigje të plotë në pyetje të numëruara të vërtetë, dhe se P.S rëndësi më shumë se pjesa tjetër. Prandaj një parandjenjë të caktuar të përgjithshme. Një kandidat, edhe një të mirë e të përgatitur, mund të shkoni në provim të hënën në mëngjes dhe të gjejnë veten të paaftë për të bërë një pyetje të vetme të plotë, në qoftë se, në depresion padrejtësisht nga ky dështim, ai kishte përvojën e njëjtë në të hënën pasdite, atëherë ajo ishte në të gjithë pos pas-vdekjes.

Pas duke i dhënë një shembull tipik të një pyetje e trefishtë-tri feta, Roth shkruan:

Në një pyetje të këtij lloji mund të jap fund dy pjesë në asnjë kohë në të gjitha, vetëm për të mbeturinave deri në një orë të tretë. Dhe kjo marrëzi mënyrë gënjeshtra.

Ai mbijetoi Tripos matematike, marrja e një shkallë të klasit të parë. Si ai kujton:

Fat sigurisht luajti një pjesë të konsiderueshme në provim. Unë vetë kishte disa nga çdo lloj, edhe pse pa dyshim më të mira se të këqija.

Ai pastaj ndërmori kërkime nën HF Baker fituar frymëzim i madh nga Baker 's Parimet e gjeometrisë. Pas përfundimit të studimeve të doktoratës, ai u emërua si asistent në Kolegjin Perandorak të Shkencës dhe Teknologjisë, në Londër. Menjëherë pas mbërritjes atje ai u dha një Studim Rockefeller Fellowship që ia ka mundësuar të shpenzuar vitin akademik 1930-31 në Romë. Kjo ishte një kohë tejet të dobishëm për Roth, për atje u takua me shumë të madhe Matematikanë italianë dhe ai mësuar shumë nga Castelnuovo, Enriques, Levi-Civita dhe Severi. Ai u ndikua shumë nga puna e këtyre Matematikanë dhe drejtime të ardhmen e tij studimor u shumë të përcaktuara në këtë kohë.

Jo vetëm që të përfitojnë Roth matematikisht nga kontakti i tij personal me geometers italiane, ndërsa ai ishte në Romë, por edhe në atë kohë ai u takua Marcella Baldesi, vajza e vetme e Anëtar reformiste socialist i Parlamentit Gino Baldesi, dhe së shpejti ata u martuan:

[Marcella] ishte një person shumë i gjallë dhe inteligjent me një interes i pasionuar në muzikë - ajo ishte një pianiste e shkëlqyer - dhe së bashku kanë bërë një çifti më i mrekullueshëm.

Pas Roth u kthye në Londër nga Roma në vitin 1931, ai u emërua si Asistent Ligjërues në Matematikë në Imperial College. Në 1938 ai u gradua në Ligjërues në Matematikë, në vitin 1946 ai ishte dhënë një Lectureship lartë, dhe katër vjet më vonë ai u gradua në Reader. Ai ka mbetur në Kolegjin Imperial deri 1965 kur ai shkoi në Pitsburg në Shtetet e Bashkuara, së pari si një profesor vizitor, pastaj nga Andrew Mellon 1967 si Profesor i matematikës.

Pothuajse të gjithë punën e tij ishte në gjeometri ku ai shtrihet filluar punën në shkollën italiane. Prandaj, ai ka punuar me metoda klasike dhe konceptet, por zbatohen këto në një gamë të gjerë të problemeve në fusha të ndryshme. Për të patur sukses në këtë qasje ai kërkohet një njohuri intime e gamë e gjerë e letërsisë që ka ekzistuar, dhe gjithashtu një aftësi për të parë lidhjet me rezultatet më të dallueshme me sa duket tema. Në shumë mënyra mund të thuhet se ai e dinte punën e Matematikanë italianë më të mirë se ata u veten e tyre, pjesërisht sepse ai ishte në gjendje për të parë në zhvillimin e gjithanshëm nga jashtë. Ai gjithashtu mori një qasje për të cilën gjeometria e prodhuar sasi të mëdha të materialit eksperimentale dhe kjo është theksuar në rishikimin e librit të tij më të njohur nga të cilat ne japin kuotën e tyre më poshtë. Theksuar Gjithashtu në këtë shqyrtim është i informalitetit të qasjes Roth, i cili përsëri ishte tipik i të gjithë punën e tij.

Libri i famshëm kemi përmendur është Hyrje në algjebrike Gjeometria e cila Roth shkruajtur me Jack Semple, dhe ajo u botua në vitin 1949. Zariski, rishikimin e librit, shkruan:

Tokësore të mbuluara në këtë libër është shumë i gjerë: gati çdo temë e algebro-teori klasike e kthesa algjebrike gjeometrike, sipërfaqet dhe varieteteve të diskutohet, ose të paktën të përmendura shkurtimisht, në rrjedhën e ekspozitës. Që është padyshim e pamundur për të shkruar një traktat në një vëllim të tërë të gjeometrisë algjebrike (edhe nëse teoritë i jashtëzakonshëm dhe topological përjashtohen), e do të joshet për të përfunduar a priori se libri i pranishëm duhet të jenë diçka në natyrën e një enciklopedi neni. Kjo, megjithatë, nuk është rasti. Ndërsa libri është shumë më pak se një libër mësimor në lëndën e cila nuk është paraqitur vetëm, por hap pas hapi zhvilluar edhe me ashpërsi të plotë, ajo është edhe shumë më tepër se një raport zyrtar të rezultateve. Për një gjë, autorët kanë përfshirë në tekst një numër shumë i madh shembujsh të veçantë, por të rëndësishme (kthesa të veçantë, sipërfaqet, transformime të veçanta), dhe këto shembuj janë diskutuar në detaje të madh. Është në këto shembuj që idetë dhe metodat e teorive të përgjithshme janë të vendosur të punojnë në situata konkrete. Kjo pasuri e materialeve eksperimentale do të jetë i mirëpritur edhe nga specialiste, por ajo do të jetë me të vërtetë të paçmuar për fillestar i cili dëshiron të marrë një pasqyrë gjeometrike dhe të zhvillojë një teknikë gjeometrike. Në vendin e dytë, Teorema që i përkasin temave të përgjithshme teorike të librit nuk janë deklaruar vetëm. Nuk është një përpjekje për të vërtetojnë se ata janë caktuar ose të paktën për të justifikuar ato të lexuesit.

Një tekst i shkruar nga Roth është threefolds algjebrike, me lidhje të veçantë me problemet e racionalizmit (1955). JA Todd në një përmbledhje të këtij libri shkruan:

Ky libër jep një llogari të pronave birational e threefolds algjebrike. Theksi është shumë më algebro-trajtim gjeometrik, edhe pse për një numër të rezultateve të referencës është bërë për të metodave të jashtëzakonshëm dhe topological dhe teorema e Lefschetz. ...
Kapitulli VI është e shqetësuar me threefolds me grupet e pafund të vetë birational-transformime, një temë për të cilën autori ka kontribuar shumë për atë që është e njohur.

Përveç kësaj, ne duhet të përmendim libra të tjerë Roth's: Elementet e probabilitetit (1936), shkruar me Hyman Levy, dhe gjeometria elementare Moderne (1948). Listat nekrologji rreth 90 gazeta përveç libra kemi përmendur.

Roth dhe gruaja e tij si vdiq tragjikisht në një aksident me makinë në Shtetet e Bashkuara. Ai ishte gjashtëdhjetë e katër dhe shumë aktiv matematikisht deri në kohën e vdekjes së tij, aq shumë në mënyrë që rezultatet e shumë interesante u gjetën në mesin e pabotuar letrat e tij dhe ato u botuan pas vdekjes. Artikull është ndër gazetat pabotuar gjetur në atë kohë dhe ishte pothuajse sigurisht nuk ka si qëllim për botim. Kjo është, megjithatë, një gëzim për të lexuar dhe është e mbushur me humor Roth's.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland