Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gian-Carlo Rota

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 April 1932

Vigevano, Italy

18 April 1999

Cambridge, Massachusetts, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gian-Carlo Rota 's babai, Giovanni Rota, ishte një inxhinier civil dhe arkitekt që të specializuara në anti-strukturat tërmet. Giovanni Rota ishte i mirënjohur anti-fashiste dhe emri i tij shfaqet në një listë me vdekje ndërtuar nga Musolinit. Gian-Carlo ishte lindur në një familje të talentuar në Vigevano, shumë anëtarë të familjes së tij kishte arritur famë në fushat e tyre të ekspertizës, për një shembull të Gian Carlo xhaxhallarët-së, Flaiano, shkroi Scripts për filmat e Federico Fellini, duke përfshirë La Dolce Vita.

Gian-Carlo ishte shkolluar në Itali deri në moshën trembëdhjetë në vitin 1945. Kjo ishte afër përfundimit të Luftës së Dytë Botërore dhe, për shkak të anti-së Giovanni Rota shikime fashiste, familja u detyrua të lërë Vigevano për t'i shpëtuar vdekjes skuadrat e Musolinit. Giovanni Rota mori familjen e tij në Italinë veriore, ku ata të fshihej për një kohë para kalimit të kufirit në Zvicër. Familjes përfundimisht iku me Ekuadorin ku-Gian Carlo përfunduar arsimin e mesëm shkollor. Anë pozitive në këtë histori mbresëlënëse ikur ishte se Rota u flet rrjedhshëm në anglisht, italisht, spanjisht dhe frëngjisht.

Rota hyrë Shtetet e Bashkuara në vitin 1950 në moshën tetëmbëdhjetë vjeç për të ndërmarrë studimet e tij universitare. Ai hyri në Princeton University në vitin 1950 dhe mori një diplomuar shkëlqyeshëm në vitin 1953. Pas diplomimit, Rota hyri në Yale University, ku ai studioi për Diplomë Master në Matematikë të tij që ishte dhënë në vitin 1954. Ai pastaj ka ndërmarrë studime të doktoratës, e mbikqyrur nga Jacob T Schwartz, dhe ai u dha një PhD nga Yale në vitin 1956 për teorinë e tij Extension Teza e operatorëve diferenciale. Mbikëqyrës teza e tij ka shkruajtur:

[Rota] ishte nxënës i parë tim diplomuar në Yale. Ai filloi si një analist funksionale dhe pas pak vitesh u zhvendos për në Kombinatorika, ku ai u bë një figurë udhëheqëse kombëtare dhe ndërkombëtare. Ai me të vërtetë donte matematikë gjithë jetën e tij shumë pasion. Ai ishte edhe një person me arritje të mëdha kulturore dhe letrare. Ai donte të shkruani, të dashur për të redaktuar. Ai ishte një gustator e matematikës. Ai ishte i papërmbajtur, pak e një mjeshtër për të treguar.

Në këtë vit se ai ishte dhënë doktoratë e tij, Rota martuar Tereza Rondon dhe ai mori një Studim Akademik Bursës për të ndërmarrë kërkime në Institutin Courant në Universitetin e Nju Jorkut. Pasi kaloi vitin 1956-57 në Nju Jork, Rota u caktua si instruktor Peirce Beniaminit në Universitetin e Harvardit. Ai e mbajti këtë post deri më 1959 kur ai u bashkua fakultetit në Massachusetts Institute of Technology. Me përjashtim të dy viteve, 1965-1967, kur ai ishte në Universitetin Rockfeller, Rota mbetur në MIT për pjesën tjetër të karrierës së tij.

Rota iu dha titulli Profesor i matematikës të Aplikuara në MIT në vitin 1972, por titullin e tij është ndryshuar për të Aplikuara Profesor i matematikës dhe filozofisë. Ai është profesor vetëm në MIT ndonjëherë që të ketë titull të tillë. Megjithatë, ai kishte role shumë të tjera jashtë MIT. Rota kishte një shoqatë të gjatë me Los Alamos Scientific Laboratory, ku ai ka gëzuar që me Ulam shoku i tij dhe bashkëpunon me të. Ai shërbeu si një konsulent në Laboratorin nga në vitin 1966 dhe, në vitin 1971, ai u bë një tjetër të lartë të Laborator. M Waterman shkruan në:

Rota shpejt u bë pjesë e Los Alamos. Ai dha leksione që ishin thellësisht informativ, i lëmuar veprat e artit që e bëri atë të njohur në të gjithë Lab. Temat janë të gjerë: ekuacionet diferenciale, teoria ergodic, analiza nonstandard, probabiliteti, dhe natyrisht, Kombinatorika.

Rota ishte gjithashtu një konsulent me Korporatën Rand 1966-1971 dhe me Brookhaven Laboratorin Kombëtar 1969-1973.

Siç kemi treguar më lart, Rota ka punuar në analizë funksionale për doktoratë e tij dhe, deri në rreth 1960, ai shkroi një seri të dokumenteve në teorinë operatori. Dy letra në 1959-60, edhe pse ende në fushën e teorisë së operatorit, shikuar në teori ergodic e cila është një zonë që kërkon aftësi të konsiderueshme kombinator. Këto letra duket se kanë çuar Rota larg nga operatori teori dhe në zonën e Kombinatorika. Puna e parë e tij të madh në Kombinatorika, e cila do të ndryshojë drejtimin e subjektit gjithë, ishte Mbi Parimet e kombinator Teoria e cila Rota botuar në 1964.

Rota mori Çmimin Steele nga Shoqëria American Mathematical në vitin 1988. Singles nga citim Çmimi letër 1964 Në Parimet e kombinator Teoria si:

... letër e vetme më përgjegjës për revolucion që Kombinatorika përfshirë në rrjedhë të matematika moderne.

Kjo letër ishte e parë e një seri prej dhjetë letrat me këtë titull kryesor, të gjitha dhjetë kanë titrat (për shembull, kjo e para ishte subtitruar Teoria e funksioneve Möbius) dhe të gjitha kanë midis nëntë mbetur një dhe tre të tjera bashkë-autorë. Gazetat dy te nëntë ishin botuar të gjitha mes 1970 dhe 1974 me dhjetë të botuar në vitin 1992.

Richard Guy, rishikimi në vitin 1980, shkruan:

Combinatorists detyrohem shumë për të fitimit-Carlo Rota, tashmë një matematikan "respektuar", kur ai vetë i interesuar në Kombinatorika dhe hyrë në kryqëzatë e tij fisnik të unifikuar subjekt që pothuajse të gjithë konsiderohen si më së miri një qese me truket zgjuar izoluar, të kundërt valën e abstragim në matematikë, për t'u kthyer në concreteness e një shekulli më parë. ... Rota Kombinatorika vëren se është duke siguruar lidhjen thelbësore midis matematikës e vazhdueshme dhe shkencat: Biologji (struktura e molekulave të mëdha), Gjuhësi (context-gjuhë e lirë, teoria automata), (fizike mekanika statistikore, problemet e fazës së tranzicionit, grimca elementare).

Rota ka marrë shumë çmime për kontributin e tij të shquar në fusha të shumta. Përveç çmimit Steele përmendur më lart, ai u dha Medaljen e Shërbimit të nderuar nga Agjencia e Sigurisë Kombëtare në vitin 1992. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave në 1982, ishte nën-president në American Mathematical Society 1995-97 dhe Ligjërues Colloquium Shoqërisë së në vitin 1998. Ai ishte gjithashtu një anëtar i Akademisë Amerikane të Arteve dhe të Shkencës, një anëtar i Academia de Ciencias Argjentinë, e një shoku të Institutit të Statistikave matematike, Rrethi Heidegger, Shoqata Amerikane për Avancimin e Shkencës dhe Rrethi Husserl. Ai mori 1.996-97 James R Fakulteti Killian Jr Çmimin e arritjeve nga MIT për punën e tij si:

... novator dhe teoricien kryesor në transformimin e Kombinatorika nga një koleksion të ndryshme të fakteve dhe teknikave të padenjë të konsideratë serioze matematikore në një degë aktive, sistematik dhe të thella të matematika moderne të pastër dhe të zbatohen.

Ai mbajti katër diploma nderi nga Universiteti i Strasburgut (1984), Universiteti L'Aquila (1990), Universitetin e Bolonjës (1996), dhe Brooklyn Polytechnical University (1997).

EF Beschler shkruan në:

Gian-Carlo Rota ishte një matematikan dhe filozof, dhe pasurinë e shkrimet e tij në këto fusha ishte i njohur për të dyja komunitetet. Po ashtu si për të menduar prej tij si një poet - jo në kuptimin formal, pasi në të mirë të dijes sime ai nuk i shkroi një poemë - por në kuptim më të gjerë të një personi i cili e shpreh veten me fuqinë imagjinative dhe bukuria e mendimit, edhe kur shumë nga këto mendime ishin reflektime i hidhur për njerëzit, idetë, institucionet, dhe gjendja e përgjithshme të njerëzimit. Kuptimin e tij të humorit ishte i ashpër dhe të thellë - dhe të plotë të së vërtetës. Dhe mënyra e tij e shprehjes poetike në kuptimin themelor të fjalës.

Rota vdiq në gjumin e tij dhe u gjet në shtrat për pasdite të 19 prill 1999. Ai kishte qenë për shkak të japë një seri prej tre ligjërata në Universitetin Temple, Groswald Memorial Lectures, më ditë më parë dhe, kur ai nuk arriti që të mbërrijë në Filadelfia, ishte bërë një kontroll në shtëpinë e tij. Shkaku i vdekjes së tij ishte atherosclotic sëmundje kardiovaskulare. Ka qenë shumë të tributes Rota pas vdekjes së tij, për shembull David Sharp ka shkruajtur:

Gjëja e parë që keni vënë re për Gian-Carlo ishte dashuria e tij për jetën e mendjes. Ai jetoi dhe e frymëzuam matematikën dhe filozofinë. Ai kishte një pasion për idetë, një përkushtim për të vërtetën pa kompromis, dhe një kuriozitet i pakufishëm.

D Brian Taylor, një nga të fundit të Rota dyzet e dy studentëve të doktoratës, ka shkruajtur:

Mbaj mend Rota bujari karakteristike të: problemet e përbashkëta kërkimore ai lirisht, jo vetëm me studentët e tij të diplomuar, por ai fliste me askënd apo mësuar, nga darka në restorant të mirë ... Mbaj mend që udhëtojnë në apartamentin e tij në Harvard shesh për të biseduar rreth punës sime edhe kur ai nuk do të ishte në MIT. Mbaj mend thënë atij në lidhje me rezultatet në tezën time, duke tableaux këmbalec piktori më pak rakitik ai kishte deri në dhomën e tij të jetesës. Dhe më kujtohet një fundjavë të kaloi në apartamentin e tij, kryesisht të ulur në Macintosh në dhomë gjumi e tij redrafting letër ime e parë, kur unë i sqaruam atij projektin tim të parë të punës sonë, ai pyeti: "jeni duke u përpjekur për të fshehur teknikat tuaja nga lexuesit tuaj?'' nga koha që ishte mbi fundjavë, teknikave, dhe letra ishin të qarta.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland