Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Julia Hall Bowman Robinson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Dec 1919

St Louis, Missouri, USA

30 July 1985

USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Julia Bowman 's prindërit janë Ralph Bowers Bowman dhe Helen Hall. Julia ishte i ri e dy fëmijë prindërit e saj, që ka një motër Constance moshuar që ishte dy vjet më të vjetër. Ralph Bowman pronësi një makinë metalprerëse dhe kompani, ndërsa pajisjet Helen kishte qenë një mësues i shkollës fillore para martesës së saj. Megjithatë Ralph dukej të humbasin interes në biznesin e tij pasi gruaja e tij Helena vdiq, pjesërisht për shkak se ai kishte bërë para të mjaftueshme për të mbështetur familjen e tij të investojnë atë. Julia ishte dy vjeç kur vdiq nëna e saj dhe pas kësaj ajo dhe Constance motrën e saj u dërguan për të jetuar në një komunitet prej rreth katër shtëpi në shkretëtirë Arizona. Ralph remarried Edenia Kridelbaugh një vit më vonë, në pension nga biznesi i tij në këtë kohë, dhe u zhvendos me gruan e tij të re në Arizona të jetë me fëmijët e tij.

Familja u vendos në lidhje me një shumë gjatë viteve të ardhshme, gjithmonë duke u larguar nga shkretëtira në kohën e verës. Sigurisht se nuk kishte asnjë shkollë në mes të shkretëtirës Arizonës, kështu që kur Julia ishte pesë vjeç (dhe Constance ishte shtatë) e re e saj nëna e Edenia këmbënguli se familjes zgjidhur përgjithmonë diku, ku fëmijët mund të dërgohen në shkollë. Ata zgjodhën Point Loma në San Diego i cili ishte shumë i vogël, që ka rreth 50 familje, me një shkollë fillore e cila kishte disa nxënës në mënyrë që ajo të kombinuara fëmijë të moshave të ndryshme në të njëjtën klasë. Marrëveshje të lejuara si Julia dhe Constance të përparojë më shpejt përmes niveleve se përndryshe mund të ketë qenë e mundur. Në 1928 Ralph dhe Edenia Billie kishte një vajzë, kështu që Julia tani kishte një motër më të rinj, si dhe një e moshuar. Shkollimin e saj u ndërpre nga një vit në shkollë me fruth i zi kur ajo ishte nëntë vjeç.

Ethet Scarlet shënoi fillimin e një kohë shumë të vështirë për Julia. E gjithë familja u vendos në karantinë për një muaj, por së shpejti pasi ajo kishte shëruar nga një sëmundje Julia u goditi me një tjetër, pra ethe reumatike. Këtë herë ajo është dërguar në shtëpinë e një infermiere dhe kaloi një vit në shtrat para se të bënin një shërim të ngadaltë. Nga ajo kohë kanë rifituar plotësisht shëndetin e saj, Julia kishte humbur dy viteve të shkollimit. Familja ishte zhvendosur tashmë larg nga Point Loma mënyrë që të mund të rifillojë Julia shkollë pa pasur probleme për të qenë larg prapa miqtë e saj. Megjithatë sëmundje zgjati më shumë se dy vjet pritet dhe dukej shumë kohë për të për të bërë deri në shkollën e re. Një tutor private ishte punësuar dhe:

... në një vit, duke punuar tre mëngjes një javë, ajo dhe unë shkova me syllabuses shtetit për pestë, gjashtë, shtatë, dhe nota tetë. Kjo më bën të pyes veten se sa kohë duhet të jetë humbur në klasa.

Harkëtar kaloi vitin 1932-33 në Theodore Roosevelt High School Senior para se të hyjnë në San Diego e shkollës së mesme në vitin 1933. Nga ajo kohë ka arritur vitet e fundit të shkollimit të saj ajo ishte vajzë e vetme në klasën e saj matematikë dhe në klasën e saj fizike. Ajo e bëri jashtëzakonisht të mirë, megjithatë, marrin çmime në matematikë dhe shkenca, si dhe Bausch dhe medalje Lomb për nxënësit më të mirë shkencore. Edhe pse prindërit e saj dhe pritet të gjithë mësuesit e saj për të shkuar në universitet, nuk kishte asnjë shpresë se ajo duhet të zhvillojë talentet e saj e qartë matematikë përtej punojnë drejt një kualifikim të mësimdhënies.

Pas diplomimit nga San Diego Shkolla e Lartë ka hyrë në San Diego në Kolegjin Shtetëror të studiojnë matematikën me qëllim për të qenë një mësues të shkollës së mesme. Tragjedi goditi në shtator 1937 kur Ralf Bowman, babai i Julia's, kreu vetëvrasje. Kur ai ishte në pension në 1922 ai ishte i sigurt se ai kishte kursimeve që do të mbështesnin familjen e tij. Megjithatë Depresioni i Madh filloi në 1929 dhe 1937 nga kursimet e të gjithë Bowman Ralf kishte qenë pothuajse jashtë. Familja u vendos në një apartament të vogël dhe një hallë ndihmojë në sigurimin e fondeve të cilat lejohet Julia dhe Constance të mbetet në Kolegjin. Ndikim më të madh në zhvillimin e matematik Bowman e në këtë kohë nuk erdhi nëpërmjet kurseve Kolegjin e saj, por përmes leximit Bell 's Meshkujt e matematikës. Ajo tregoi:

Ideja e vetme e matematikës e vërtetë se unë kam ardhur nga Burrat e Matematikë. ... Unë nuk mund të theksuar shumë qartë rëndësinë e librave të tillë për matematikën në jetën intelektuale të një studenti si veten krejtësisht jashtë kontaktit me Matematikanë kërkimore.

Të pakënaqur me nivelin e matematikës mësoi në Kolegjin San Diego Shtetit, Bowman transferuar në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley dhe pas një viti ajo u nderua me një AB Gjatë atij viti ajo mori një kurs teori numër nga Raphael Robinson dhe filloi do të ecën me atë, në këto ai do të mësojnë më shumë matematikë e saj të cilën ajo gjeti shumë emocionuese. Kur aplikimet Bowman pune dështuar, Neyman gjetur një sasi të vogël parash për të lejuar atë që të qëndrojë në Berkeley, si asistent i tij. Një vit më vonë, në 1941, ajo u dha MA saj atëherë ajo hodhi poshtë një pune të shërbimit civil të mbetet në Berkeley si asistent mësimor. Pas martesës Raphael Robinson më 22 dhjetor 1941 ajo nuk u lejohet të japin mësim në departamentin e matematikës që burri i saj ishte në stafin e matematikës. Ajo ishte e pakënaqur Statistikat e mësimdhënies, e cila u lejohet nga rregullat, por pavarësisht nga ky publikim i saj i parë Një shënim mbi analizën e saktë vijues doli të mësimit të saj në laboratorin e statistikave në Berkeley. Robinson u largua matematikës në këtë kohë.

Në vitin 1946 ajo vizitoi Princeton, ku burri i saj ishte një profesor vizitor, dhe mori matematikë përsëri, duke punuar për një doktoraturë në Tarski 's mbikëqyrje. Ajo ka shkruajtur:

Tarski ishte një mësues shumë i frymëzuar. Ai kishte një mënyrë e përcaktimit të rezultateve në një kuadër në mënyrë që ata të gjithë përshtaten mirë së bashku, dhe ai ishte gjithmonë plot me probleme - ai vetëm bubbled gjatë me problemet.

Definability tezën e saj dhe vendimi problemet në aritmetikë Robinson provuar se aritmetike e numrave racional është undecidable duke i dhënë një përkufizim aritmetik e integers në rationals. Robinson u dha një doktoraturë në vitin 1948 dhe se të njëjtin vit filloi punën në Hilbertit 's dhjetë Problem: të gjejnë një mënyrë efektive për të përcaktuar nëse një ekuacion Diophantine është i shpjegueshëm. Së bashku me Martin Davis dhe Hilary Putman ajo i dha një rezultat themelor që kontribuan në zgjidhje të Hilbertit 's dhjetë problemit, duke e bërë atë që u bë i njohur si hipoteza Robinson. Ajo gjithashtu bëri punë të rëndësishme për atë problem me Matijaseviç pasi ai i dha zgjidhje të plotë në vitin 1970. Le të japin kuotën e tyre Robinson përshkrim të problemit që ajo shkruante në një artikull të destinuar për një audiencë të përgjithshme në 1975:

Hilbertit në 1900 përbëjnë problem për të gjetur një metodë për zgjidhjen e ekuacioneve Diophantine si problem i 10-të në listën e tij e famshme e 23 problemeve me të cilat ai besonte se duhet të jenë sfidat kryesore për hulumtimet matematikore në këtë shekull. Në vitin 1970, një 22 vjeçar Yuri Lenigrad matematikan Matijaseviç zgjidhur problemin duke treguar se asnjë metodë e tillë nuk ekziston.

Tani ju do të pyesni se si mund ai të jetë i sigurt? Ai nuk mund të kontrolloni çdo metodë e mundshme dhe metodat e ndoshta nuk ishin të përfshirë shumë që nuk duket të kenë asgjë të bëjë me ekuacionet Diophantine por punuar ende. Përgjigja qëndron në një degë e matematikës recursion quajtur teori e cila u zhvillua gjatë 1930 s disa nga matematikanet: Kisha, Gödel, Kleene, Posta në Shtetet e Bashkuara, Herbrand në Francë, në Angli Turing, Markov në BRSS, etj Metoda e provës është i bazuar në faktin se ekziston një ekuacion Diophantine them P (x, y, z ,..., w) = 0 tillë që përcakton të gjitha vlerave të x në të gjitha zgjidhjet e P = 0 është tepër e komplikuar një grup të llogaritet nga çdo metodë çfarëdo. Nëse do të kishte një metodë do të na tregoni se a P (a, y, z ,..., w) = 0 ka një zgjidhje për një vlerë të dhënë të një, atëherë ne do të kemi një metodë e përllogaritjes nëse të takon të vendosur S , dhe kjo është e pamundur.

U kthyer në vitin 1949-50, Robinson kaluan atë vit në Korporatën RAND punuar në teorinë e lojës. Si rezultat i punës së saj në RAND ajo botuar Një metodë përsëritës të zgjidhjes së një lojëanalet e matematikës në 1951, në të cilën ajo provoi konvergjenca e një procesi përsëritës për përafrimin e zgjidhjeve për çdo lojtar në dy personi i caktuar-zero-lojë shumë . Ky rezultat ka qenë përshkruar si teorema më e rëndësishme në teori lojë fillore.

Në vitet 1950 Robinson vazhdoi të ndërmarrë kërkime në matematikë, por gjithashtu u përfshinë me politikën e cila zinte një kohë shumë e saj për rreth gjashtë vjet. Për më tepër për të punuar në Hilbertit 's dhjetë Problem, Robinson ka shkruajtur edhe gazetat tjera të rëndësishme të matematikës: mbi funksionet gjithkund rekursive (1950), mbi funksionet gjithkund rekursive primitiv (1955), në undecidability e unazave algjebrike dhe fushat (1959) dhe për problemet vendim për unazat algjebrike në vitin 1962, në të cilën ajo tregoi se unazat e integers të fushave të ndryshme të numrave algjebrik janë undecidable. Edhe pse ajo mbajtur punuar në matematikë, Robinson kishte probleme shëndetësore në 1960 ka kirurgji të zemrës.

Në vitin 1971 në një konferencë në Bukuresht Robinson i dha një leksion Zgjidhja e ekuacioneve diophantine në të cilën ajo e vendosur rendin e ditës për të vazhduar për të studiuar ekuacionet Diophantine pas zgjidhje negative në lidhje me Hilbert 's dhjetë problem Problem. Në këtë leksion ajo tha:

Tani ajo duket mua, ne duhet të kthehet rreth problemit. Në vend të pyetur nëse një ekuacion dhënë Diophantine ka një zgjidhje, të kërkoni "për metodat e ekuacioneve të bëjë të njohur se çfarë japin përgjigje?"

Në 1980 ajo i dha American Mathematical Society Colloquium Ligjeratat mbi kompjuetshmerise, Hilbert 's dhjetë problemit, problemet vendim për unazat dhe fushat, dhe jo modele standarde të aritmetikës. Ajo ishte gruaja e dytë për t'i dhënë Ligjeratat Colloquium, Wheeler e parë që në vitin 1927.

Julia Robinson marrë nderon shumë. Ajo ishte gruaja e parë që të jetë zgjedhur për të Akademisë Kombëtare të Shkencave në vitin 1976, dhe në të njëjtin vit u emërua në një rang profesori në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Ajo u zgjodh për të Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës në 1978, u bë zyrtari i parë grua e Shoqërisë American Mathematical në të njëjtin vit dhe presidenti i parë grua e Shoqërisë në vitin 1982. Ajo ka shkruajtur:

Kam gjetur shërbimin tim si president i tatimit, por shumë, shumë të kënaqshme.

Ajo u American Mathematical Society Colloquium Ligjërues në vitin 1980, Shoqata për Gratë në Matematikë Ligjërues Emmy Noether në vitin 1982, dhe ka zgjedhur të Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në vitin 1984. Ajo u dha D Gjoni dhe Catherine D MacArthur Foundation Çmimi në 1983 në njohjen e kontributeve të saj në matematikë.

Leon Henkin, shkruar në, e përshkruan atë si vijon:

Stilin e qetë ajo etiketë të miratuara përgjithësisht ishte në kontrast të flashes e shpirtit të gjallë që mund të dallohet në një gamë të gjerë e të ndritshme ose ndjenjave të forta, kur ajo foli. Sidomos fortë ishte insistimi i saj kokëfortë që mundësi duhet të jenë lirisht të qasshme për të gjithë - qoftë mundësi ekonomike apo mundësi për qasje në një karrierë matematikore.

Le fund këtë biografi duke cituar fjalët e tij Robinson mbi se si ajo do të dëshirojnë që të mbahet mend:

Ajo që unë jam me të vërtetë është një matematikan. Në vend se të kujtohet si gruaja e parë këtë apo atë, unë do të preferonte të mbahet mend, si një matematikan duhet, thjesht për Teorema kam provuar dhe i kanë zgjidhur problemet.

Një vit pas vdekjes së Robinson, burri i saj ngritur Julia B Fondi Robinson Fellowship për të dhënë bursa për studentët e diplomuar në matematikë në Berkeley. Kur Raphael Robinson vdiq në janar 1995 pothuajse të gjitha pasurive të tij shkoi në Fondin Fellowship.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland