Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Abraham Robinson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Oct 1918

Waldenburg, Germany (now Walbrzych, Poland)

11 April 1974

New Haven, Connecticut, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ne duhet të shënojë në fillim që në fakt Abraham Robinson 'emri i familjes u Robinsohn në vend se Robinson, por ne do të referohemi në të gjithë këtë artikull që Robinson, version të cilin ai e përdorur pas vitit 1940. Ati Abraham Robinson ishte quajtur edhe Abraham Robinson dhe nëna e tij ishte Hedvigu Lotte. Ai ishte fëmija i dytë i familjes, vëllain e tij më të vjetër Sauli Robinson gjithashtu vazhdoi të ketë një karrierë shquar, ai u bë një ekspert për arsim krahasuese. Abraham Robinson i lartë ishte edhe një njeri shumë i talentuar. Pas studimeve kimi ai u bë një shkrimtar i rëndësishëm dhe filozof, por i vogël Ibrahimi nuk e dinte babai i tij, sepse ai vdiq pak kohë para se të kishte lindur Abrahami i vogël.

Kjo ishte një familje hebreje dhe Abraham Robinson i lartë edhe pse ishte një zionist ai kurrë nuk kishte qenë në Palestinë, por ai e kishte pranuar postin e kreut të Bibliotekës Kombëtare hebraike në Jeruzalem, pak para se të vdiste. Hedvigu Robinson ishte një mësues dhe ajo solli deri dy djemtë e saj në Gjermani deri 1933 kur Ibrahimi ishte katërmbëdhjetë vjeç. Edhe pse është pak e njohur e Abrahamit gjatë këtyre viteve, disa fletore që ai në pronësi të mbijetuar:

... përmbajnë poezi dhe luan, duke sugjeruar një fëmijë i ndjeshëm i vëmendshëm me një ambicie për të shkruar.

Është e qartë se familja ka qenë gjithmonë tërhiqen në Jeruzalem, por legjislacioni anti-hebre futur në Gjermani në vitin 1933 tregoi shumë qartë se ajo ishte koha për të të lënë. Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga shkollat dhe universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Hedvigu, Ibrahimi dhe Sauli Robinson shmangur problemet që hebrenjtë do të ketë në Gjermani nga 1933 duke filluar një jetë të re në Palestinë.

Robinson ka përfunduar shkollimin e tij dhe, në 1935, filloi të studiuar matematikë në Fraenkel dhe Levitzki në Universitetin Hebraike të Jerusalemit. Robinson ishte një student brilant dhe, pas diplomimit në vitin 1939, ai u dha një bursë për të lejuar atë për të studiuar në Sorbonne ne Paris. Pas vetëm disa muaj studimi ai u detyrua të ikte kur gjermanët pushtuan Francën. Pas arritjes në Angli në një nga barka e fundit e vogël nga Bordo të largohen refugjatët, ai ndryshoi emrin e tij nga Robinsohn.

Si një student në Universitetin Hebraike Robinson ka qenë i interesuar në të dy algjebër dhe logjikës matematike. Megjithatë, një herë në Angli ai thjeshtë në Forcën Ajrore Free frëngjisht dhe, për shkak se ai ishte një matematikan, ai u dërgua në vitin 1941 për themelimin Aircraft Mbretërore në Farnborough, ku ai u bë një Zyrtar shkencor. Shpejt ai u bë një ekspert në Aerodinamika dhe për pjesën tjetër të Luftës së Dytë Botërore ai punoi në krahë delta dhe rrjedhën e supersonik. Ai u dërgua në Gjermani në vitin 1945, ende në rolin e tij si oficer shkencore, dhe pastaj në vitin 1946 ai u emërua si lektor i lartë në Kolegjin e Komunikacioni ajror në Cranfield. Young shkruan në:

Në Cranfield interesat e tij në teorinë aerodinamik e krahë, si në rrjedhë subsonik dhe supersonik, zgjerohet dhe u bë gjithnjë e më të plotë.

Deri tani Robinson ishte një botë autoritet kryesor në Aerodinamika ende ai vazhdoi me interesin e tij në logjikë matematike. Në 1946 ai u dha një diplomë master nga Universiteti hebraishte në Jeruzalem dhe, pas kësaj, ai filloi të kërkimeve në Londër, Universiteti i marrjes së një Ph.D. e Londrës në 1949 për punë pioniere në teori model dhe metamathematics e sistemeve algjebrike.

Ai shkoi në Universitetin e Torontos në 1951 për të marrë një karrige të matematikës aplikuar, por u nis për në Jeruzalem në vitin 1957 për të mbushur Fraenkel 's karrige në Universitetin Hebraike. Ai ishte Kryetar i Departamentit Matematika atje deri në 1962 kur ai pranoi rang profesori i matematikës dhe filozofisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos. Në 1967 ai shkoi përsëri, por e mbetur në Shtetet e Bashkuara ai shkoi në Universitetin Yale si Profesor i matematikës. Për më tepër ndryshimin karrige e tij për të sprovuar Profesor i matematikës në Yale në vitin 1971, ai mbeti aty deri në vdekjen e tij. Ai u diagnostikua si ka kancer të pankreasit në vitin 1973, iu nënshtrua një operacioni në nëntor të atij viti, por vdiq një muaj më vonë. Një koleksion të letrave teori Modeli dhe algjebër u botua në vitin 1975 si një haraç përkujtimor për Robinson. Shteteve redaktorët 'Parathënie:

Sëmundje e papritur fatale e Abraham Robinson erdhi si një goditje e madhe për shumë njerëz rreth botës. Për Robinson ishte më shumë se një matematikan i shkëlqyer. Ai ishte gjithashtu një njeri që erdhi shumë shpejt për të si shumë. Ata muaj shpejtë e trishtuar nëntor 1973-prill 1974 ishin ato në Yale tinged me një ndjenjë të irealitet. Ai kishte shkuar përpara se dikush mund të vijë për të mbërthen me atë që po ndodhte. Ne kemi kërkuar një mënyrë për të shprehur respektin tonë dhe ndjenjën tonë të humbje personale. Ky vëllim është mënyra më e mirë që ne e dinim.

Robinson ishte një ekspert udhëheqës në fusha të mrekullueshëm të ndryshme të matematikës. Article lists 130 letra dhe nëntë libra të cilën ai shkroi. Le të shqyrtojmë të parë kontributin e tij në matematikën e aplikuar. Vetëm një nga librat e tij merret me matematikë aplikuar por ajo mund të papritur Matematikanë që mendojnë se e Robinson vetëm si një logician matematikore të kuptojnë se pothuajse gjysma e gazeta e tij janë në matematikë e aplikuar, veçanërisht në Aerodinamika. Matematikë e aplikuar libër është teoria e krahut të shkruar së bashku me JA Laurmann dhe publikuar në 1956. Lighthill, rishikimin e punës, ka shkruajtur:

Kjo është një përmbledhje e admirueshme teoritë matematike të Aerodinamika e aerofoils dhe krahë. Pothuajse të gjitha rezultatet e rëndësishme janë të përmendura, edhe pse mund të jetë vetëm një referim të shkurtër në literaturë në lidhje me tema më të vështirë. ... Ajo duhet të jetë një hyrje të paçmuar për Aerodinamika krahun për matematikisht-mendje studentët, si edhe një qëndrim solid-nga për qëllime të referencës për të gjithë punëtorët në këtë dhe aleate fushat.

Robinson është i njohur mirë, megjithatë, për punën e tij në logjikën matematikore. Doktoraturës e tij nga Universiteti hebraishte në 1949 ishte metamathematics e sistemeve algjebrike dhe kjo u bë librin e tij të parë të botuar në 1951. Ai botoi teorite e kompletuar në vitin 1956 e cila ishte shkruar për të studiuar vetitë e modelit-plotësinë dhe bounding transformuar. Ai aplikoi këto dy koncepte të teoritë elementare e strukturave të caktuara matematikore. Kontributet Robinson në teori model u zhvilluan gjatë kohës së tij në Universitetin e Torontos. Ai weaved kontributin e tij shumë dhe gazeta në një libër mësimor Hyrje në teori dhe në modelin e metamathematics e algjebër të botuar në vitin 1963. Engeler ka shkruajtur:

Ky është ... përpjekjen e parë për të shkruar një ekspozitë të lidhur subjekt të ri të teorisë model. Organi kryesor i punës përbëhet nga versionet të përshkruhet dhe të kontributeve kryesore autorit të subjektit, të cilat janë sjellë në një sekuencë të qetë dhe jashtëzakonisht i lexueshëm. ... ka rezultate si plotë një studim, siç mund të pritet në këtë kohë nga ndonjë autor i vetëm.

Shpikja më e njohur Robinson ishte jo-analizë standarde që ai paraqiti në vitin 1961. Kochen shkruan në:

Dua të theksoj se analiza e jo standard nuk ishte një drejtim të papritur tangjencial në të cilin Robinson lëvizur. Përkundrazi, ajo ishte aplikimin sistematik të njëjtën pikëpamje të cilat ai më parë aplikuar në algjebër të studimit të analizës.

Fenyo ka shpjeguar idetë prapa teori:

[Robinson's] teori është bazuar në faktin metamathematical se sistemi i numrave të vërtetë është i paplotë. Kështu, ekzistojnë shtrirjen e fushës së numrave reale që posedon të gjitha vetitë e sistemit të numrave reale që janë të formuluara në gur kallëzues më të ulët për sa i përket disa dhëna të marrëdhënieve. Zgjerimeve duhur i teorive noncomplete janë përmendur shpesh si modele jo-standard. Një jo-model standard për sistemin e numrave reale ka qenë një tipar i jo-Archimedean tërësisht urdhëroi këtë fushë e cila përmban një kopje e sistemit numrin e vërtetë.

Në 1966 botoi Robinson e tij të famshëm tekst jo-analizë standarde. Kreisel ka shkruajtur:

Ky libër, i cili u shfaq vetëm 250 vjet pasi Leibniz 's vdekjes, paraqet një teori rigoroze dhe efikas të infinitesimals bindur, si Leibniz kërkuar, ligjet e njëjta si numrat e thjeshtë.

Ne fund këtë biografi, duke i dhënë disa komente mbi personalitetin e Robinson's. Në këtë vlerësim është dhënë:

Ai kishte përulësi dhe mirësinë e vërtetë e madhe, ai ishte i interesuar në njerëz dhe e gjeti atë se si ata e lehtë për të dhe ai patronised nuk-e. Ai ishte shumë i shqetësuar me format më të madhe të kulturës dhe të krijimtarisë njerëzore, dhe mbi të gjitha ai mund të bisedoj me kombinimin interesante e logjikës, njohuritë dhe njohuri që karakterizoi matematika e tij.

Macintyre në, shkruan:

Robinson ishte një njeri i nderuar, unfailingly sjellshëm, me entuziazëm i pashtershëm. Ai mori kënaqësi e tij modest në nderon shumë. Ai ishte shumë i respektuar për gatishmërinë e tij për të dëgjuar, dhe për sinqeritetin e këshillë të tij.

Në fund le të japin kuotën e tyre nga haraç Korner për Robinson gjatë shërbimit përkujtimor në Universitetin Yale më 15 shtator 1974:

Kur e konsideron pasurinë, thellėsia dhe diversitetin e interesave të tij dhe bashkëveprim të vazhdueshëm me të menduarit e tij të matematikës të pastër, të zbatuara matematikë, logjikë dhe një filozofi është këshilluar vazhdimisht e Leibniz për të cilin ai ndjeu një prirje natyrore dhe për të cilët ai kishte admirim të thellë . Një ide Leibnizian në të cilën ai mund të shohin pak merita ishte Leibniz 's' Principe de meilleur 'sipas të cilit bota është më të mirë të të gjitha botëve të mundshme. Mbaj mend të tij duke i kërkuar me më shumë se një herë në rrugën e tij të butë ironike nëse unë mund të bëjë ndonjë kuptim të këtij parimi. Sot unë të doja të ofrojë një përgjigje të pjesshme: Nuk mund të jetë një botëve krejtësisht të këqija në të cilat një Robinson Abrahamit mund të jetojnë dhe të mendojnë, në të cilën gruaja e tij dhe miqtë janë në gjendje të çmojnë kujtesën e tij, dhe në të cilën jetën e tij të punës do të mbahet mend si gjatë si logjikë, matematikë dhe çështje filozofi të njerëzimit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland