Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

David Rittenhouse

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 April 1732

Paper Mill Run, near Germantown, Pennsylvania (now in USA)

26 June 1796

Philadelphia, Pennsylvania, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

David Rittenhouse 's prindërit, Elizabeth Williams dhe Matthias Rittenhouse, ishin bujqit pranë Germantown, në atë kohë një qytet të afërt të veçantë Filadelfia. William Rittenhouse ndërtuar mullirin e parë letër në kolonitë britanike në Germantown në vitin 1690. David tregoi premtim i madh, si një fëmijë, veçanërisht duke shfaqur një talent për ndërtimin e modeleve mekanike dhe duke treguar aftësi të konsiderueshme matematikore. Kur ai ishte tetë vjeç ajo është e shënuar se ai ndërtoi një model i një mulli me ujë. Bedini shkruan në:

Ai ishte i hipnotizuar me matematikë nga vitet e hershme të tij, por, me pak mundësi për shkollim, ishte kryesisht vetë-mësohet nga librat më elementare aritmetike dhe gjeometri dhe një kuti me mjetet e trashëguar nga xhaxhai, David Williams.

Ai gjithashtu lexoni punimet më të avancuar, në veçanti një përkthim anglisht i Njutonit 's Principia. Rufus, në, sheh Rittenhouse si një dishepull matematike e Newton. Rittenhouse filluan të ndërtojnë orë, duke e bërë një prej druri, kur ai ishte shtatëmbëdhjetë, atëherë një bronzi e pak më vonë. Me 1751 ai kishte hapur një dyqan në një rrugë që shkoi nëpër fermë babait të tij ku ai shitur orë, instrumente matematike dhe modeleve mekanike e sistemit diellor. Sigurisht Rittenhouse përjetoi një periudhë të vështirë me shumë të luftimeve gjatë Luftës frëngjisht dhe indiane 1754-1763 po zhvillohet në Pensilvani. Përkundër kësaj ai filloi të ndërtojnë instrumente astronomike në 1756. Ai u martua me Eleanor Coulston në 1766, ata kishin dy fëmijë.

Rittenhouse u zgjodh për të Shoqërisë Amerikane Filozofik në 1768 dhe duke u bazuar në llogaritje të cilën ai e bëri, Shoqëria bërë planet për të vëzhguar kalimin tranzit të Venus që ishte llogaritur që të zhvillohen në 1769. Përbëhej nga planet e krijimit deri në tre observatories faqet nga e cila do të bëhen vërejtje. Rittenhouse ndërtuar një nga këto observatories në shtëpinë e tij, si dhe ndërtimin më të instrumenteve astronomike që do të përdoret në të. Besohet se ai ka bërë teleskopi i parë në Shtetet e Bashkuara si një nga këto instrumente:

Gjatë kësaj tranzit [Rittenhouse] vërejtur se ka një atmosferë Venus. Gjetjet e tij ishin të ngjashme me ato të Lomonosov shkencëtari rus, Mikhail Vasilyevich, i cili kishte identifikuar atmosferë Venus gjatë një tranzit në 1761. Edhe pse të dy kishin shkruar në lidhje me vezhgimet e tyre, as raport është publikuar ose publicitet për më shumë se një shekull.

Rittenhouse vazhduan të bëjnë biznes shkëlqyer nga dyqani i tij, ku ai bëri shitjen e qëndrueshëm të instrumenteve të anketimit. Sidoqoftë gruaja e tij tragjike vdiq në lindjen e fëmijës në 1770 dhe në atë vit ai shkoi përgjithmonë në Filadelfia. Në fakt dy vjet më vonë ai remarried, kjo kohë për të Hannah Jacobs. Nuk ishte një fëmijë nga kjo martesë e dytë që ka vdekur ndërsa një i mitur.

Jo vetëm që Rittenhouse kanë një reputacion të shquar si poet e instrumenteve të anketimit, por edhe ekspertiza e tij si një ekspert pasurish të ishte shumë i qartë dhe ai ishte në kërkesa të mëdha në një vend ku kufijtë ishin përcaktuar kufijtë dhe të anketuar. Rittenhouse shërbeu si qytetin e Philadelphia Surveyor në 1774. Gjithsesi, sic e Revolucionit Amerikan afrohej, Pensilvani, u bë një qendër e aktiviteteve ushtarake, ekonomike, dhe politike, dhe Rittenhouse filloi të luajë një rol të rëndësishëm. Një Kongresi Kontinental u formua i cili u takua në Filadelfia në shtator 1774 me një Kongresi i Dytë Kontinental u takua, edhe në Filadelfia, maj 1775. Me ekspertizë shquar në shpikjeve mekanike, Rittenhouse ishte përfshirë në organizimin e shpejt prodhimin e armatimeve të tilla si top dhe municioneve, zinxhirët e të pasuroj port, si edhe barut. Revolucioni Amerikan filloi në Pensilvani, ku një parti e fortë radikal kapur pushtet. Kongresi i rekomanduar që qeveritë e tyre formojnë kolonitë e tyre dhe të caktuar një komitet për të hartuar një deklaratë të pavarësisë. Rittenhouse ishte, gjatë kësaj periudhe, një anëtar i Asamblesë së Përgjithshme të Pensilvanisë. Ai gjithashtu ka shërbyer në Bordin e Luftës dhe u thesarit shtetit 1779-1787. Megjithatë ai ishte i përfshirë gjithashtu në punët akademike, duke u emëruar në Bordin e Administratorëve të Universitetit të Pensilvanisë në 1779. Ai ishte profesor i astronomisë në Universitetin e gjatë 1780-81.

Luftimin e Revolucionit ishte mbi 1782 dhe nga Traktati i Parisit e 1783 siguroi një traktat paqe formale. Followiing këtë, Rittenhouse përsëri u përfshinë në studim kufijve të Pensilvanisë. Ai kishte publikuar punimet në astronomi gjatë gjithë jetës së tij, por vetëm në gjysmën e dytë të Vitet 1780 e bëri ai dhe i kthyer vëmendjen e tij në çështje të tilla shkencore si magnetizëm, duke botuar një llogari të disa eksperimente në magnetizëm në 1786. Edhe pse ai kishte qenë i interesuar në matematikë nga një moshë të re, vetëm Rittenhouse filloi të botojë veprat matematikore në Vitet 1790. Ai botoi një metodë e gjetur shumën e disa kompetencave të sinusit në 1793 dhe në një letër të 12 gusht 1795 ai dha një zgjerim të identifikoheni 10 n, ku n një numër pozitiv, si një pjesë e thjeshtë e vazhdueshme dhe pastaj hyni llogaritur 10 99 në nëntë vende dhjetore. Kjo punë nuk është e re në kuptimin që ai e kishte njohur seri Taylor botuar në 1717 ai mund të konkludohet me lehtësi rezultatet e tij. Megjithatë gazetat janë të rëndësishme në atë që ai dhe Franklin ishin vetëm dy matematicienë të ndonjë rëndësi në Shtetet e Bashkuara në shekullin e 18-të.

Rittenhouse ishte lidhur gjatë me Filozofik Shoqëria Amerikane dhe ne u përmend më lart se ai u zgjodh në këtë shoqëri në 1768. Në fakt Shoqërisë erdhi në ekzistencë në 1743 në vijim Benjamin Franklin 's Propozimi për Promovimin e dobishme Njohuri Midis plantacione britanike në Amerikë. Franklin Franklin gjithashtu themeluar Shoqëria Amerikane dhe dy Shoqëritë e kombinuar në 1769 në vijim të cilat Franklin u zgjodh president. Ai ka vazhduar të mbajë këtë pozitë deri në vdekjen e tij në 1790. Gjatë këtyre viteve Rittenhouse luajtur një rol udhëheqës në shoqëri, si bibliotekar, si sekretar, dhe si zëvendës-president. Ai gjithashtu ka shërbyer në shumë prej komiteteve ngritur nga Shoqëria. Pas Franklin 's Rittenhouse vdekjes u zgjodh president i dytë dhe ka shërbyer në këtë funksion deri në vdekjen e tij.

Ai mori nderon shumë në vitet e fundit të jetës së tij. George Washington e bëri atë drejtor i parë i Mint SHBA në 1792. Në 1795 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Bedini shkruan:

Pranë Franklin, Rittenhouse ishte figura kryesore në shkencë-amerikan i shekullit tetëmbëdhjetë. Arritjet e tij reflektojnë një kombinim të pazakontë të teorisë dhe praktikës, ndërsa kontributin e tij kryesore ishin kryesisht vëzhgimor dhe eksperimentale, emri i tij është bërë sinonim me instrumente saktësi.

Rittenhouse kishte pësuar shëndetit të dobët gjatë pjesës më të jetës së tij dhe ai vdiq në shtëpi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland