Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Marcel Riesz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Nov 1886

Györ, Hungary

4 Sept 1969

Lund, Sweden

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Marcel Riesz ishte vëllai i vogël i Frigyes Riesz dhe fitoi konkursin Eötvös Loránd në vitin 1904. Ai studioi në Budapest dhe u ndikuar nga Féjér. Në një punë të përbashkët me të çartur ai futi Riesz do të thotë. I ftuar nga Mittag-Leffler në Suedi në vitin 1908, ai kaloi pjesën tjetër të jetës së tij atje. Caktuar të Stokholmit në 1911 ai shkoi në një karrige në Lundit në vitin 1926.

Ai ka vetëm një letër të përbashkët me vëllain e tij, të shkruar gjatë Luftës së Parë Botërore, në sjelljen kufiri i një funksion analitik. Interesat e tij shkonin nga analiza funksionale për ekuacionet diferenciale pjesore, fizikës matematikore, teoria e numrit dhe algjebër. Ai gjithashtu ka punuar në algebras Kliford dhe spinors.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland