Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Frigyes Riesz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Jan 1880

Györ, Austria-Hungary (now Hungary)

28 Feb 1956

Budapest, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Frigyes Riesz 's babai Ignácz Riesz ishte një njeri mjekësore dhe vëllai i tij Frigyes të rinj, Marsel Riesz, ishte vetë një matematikan i njohur.

Frigyes (ose Frederic në gjuhën gjermane) Riesz studiuar në Budapest. Ai shkoi në Göttingen dhe Zyrih të çuar më tej studimet e tij dhe mori doktoratën e tij nga Budapesti në vitin 1902. Disertacioni i tij i doktoratës është në gjeometri. Ai kaloi dy vite mësimore në shkolla para se të emërohej në një post të universitetit.

Riesz ishte një prej themeluesve të analize funksionale dhe puna e tij ka aplikime të rëndësishme në fizikë. Ai ndërtohet mbi idetë e paraqitura nga Fréchet në disertacionin e tij, duke përdorur Fréchet 's idetë e distancë që të sigurojë një lidhje mes Lebesgue' s punojnë në funksione reale dhe zona e ekuacioneve integrale të zhvilluara nga Hilbert dhe Schmidt e tij studentore.

Në 1907 dhe 1909 Riesz prodhuar Teorema përfaqësim për funksional në funksionet katror Lebesgue integrable dhe, në letër të dytë, në kushtet e një Stieltjes integrale. Vit pas ai futi hapësirë të q-fish funksioneve Lebesgue integrable dhe kështu ai filloi studimin e hapësirave normed funksionit, pasi që, për q 3 hapësira të tilla nuk janë hapësira Hilbertit. Riesz prezantoi idenë e konvergjencës "dobët" e një sekuencë të funksioneve (f n (x)). Një teori të kënaqshme për serinë e funksioneve orthonormal vetëm u bë e mundur pas shpikjen e Lebesgue integrale dhe kjo teori ishte kryesisht punë e Riesz.

Punës Riesz i 1910 shënon fillimin e teorisë operatori. 1918 Në punën e tij erdhi pranë një teori axiomatic për hapësirat Banach, të cilat ishin vendosur deri axiomatically dy vjet më vonë nga Banach në disertacion e tij.

Riesz u emërua në një karrige në Kolozsvár në Hungari ne vitin 1911. Megjithatë, qeveria hungareze u detyrua të nënshkruante Traktatin e Trianon më 4 qershor 1920. Hungari ka mbetur me më pak se një e treta e tokës që kishte qenë më parë Hungari. Rumani, Çekosllovaki dhe Jugosllavi mori përsipër të gjitha zonat e mëdha, por Austria, Polonia dhe Italia gjithashtu fituar vendin nga Hungaria. Kolozsvár nuk ishte më në Hungari, pas Traktatit të Trianon, por përkundrazi ai ishte në Rumani dhe u emërtua Kluzh, kështu që Universiteti hungarez nuk kishte për të lëvizur brenda kufijve të re hungareze dhe ajo lëvizi për të Szeged në vitin 1920, ku kishte qenë më parë nuk ka universitet .

Në Szeged në 1922 Riesz vendosur deri Boljait János matematike Instituti në një sipërmarrje të përbashkët me Haar. Sigurisht Institutit u emërua pas matematikani i famshëm hungarez vendlindja e të cilit ishte Kolozsvár, qyteti nga i cili universitet kishte qenë vetëm e detyruar të lëvizë. Riesz u bë redaktor i revistës themeluar rishtazi të Mathematicarum Acta Instituti Scientiarum cila shpejt u bë një burim i madh i matematikes. Riesz ishte që të publikojë shumë gazeta në këtë ditar, e parë në 1922 është në Egorov 's teorema më funksionale lineare. Ajo u botua në pjesën e parë të vëllimit të parë.

Në vitin 1945 u emërua në Riesz kryetar i matematikës në Universitetin e Budapestit.

Shumë nga gjetjet themelore Riesz në analizë funksionale janë inkorporuar me ato të Banach. Teorema e tij, që tani quhet Riesz-teorema Fisher, që ai doli në 1907, është thelbësore në analizë Furierit e hapësirës Hilbertit. Kjo ishte baza matematikore për të provuar se mekanika matricës dhe mekanika valë ishin ekuivalente. Kjo është me rëndësi themelore në teori kuantike e hershme.

Riesz ka dhënë një kontribut shumë në vende të tjera duke përfshirë Teoria e ergodic ku ai dha një dëshmi elementare të thotë teorema ergodic në 1938. Ai gjithashtu studioi seri orthonormal dhe topologji.

Rogosinski, në, shkruan e stilit Riesz's:

Puna e F Riesz nuk dallohen vetëm nga rëndësia e vërtetë e rezultateve të tij, por edhe dallim në shijen e tij estetike matematikore dhe shqiptim. ... Zotërim më shumë ngut e stilit F Riesz së, nëse ai shkruan në gjuhën hungareze e tij amtare, ose në frëngjisht ose gjermanisht, bart kënaqësi të tillë dhe do të vjetra një matematikan mbetur nostalgjik e asaj që ne jemi në rrezik për të humbur. Për atë se nuk kishte asnjë abstragim thjesht për hir të një teori e strukturës, dhe ai ishte gjithmonë kthyer prapa në kërkesat në disa situata konkrete dhe thelbësore.

Leçon tij librit d'fonctionnelle analizuar është një nga llogaritë më të lexueshëm e analizës funksionale shkruar ndonjëherë. Rogosinski, në, e përshkruan këtë libër që Riesz shkroi së bashku me nxënësit e tij Szökefalvi B-Nagi si vijon:

Këtu, në gjysmën e parë të shkruar nga vetë, ne kemi gjetur mjeshtri i vjetër picturing na Analiza reale si ai e pa atë, me dashuri, pa ngut, dhe me sy të zgjuar e një artisti. Ky libër, kam asnjë dyshim, do të mbetet një klasik në shtëpinë e thesarit të letërsisë matematikore. Me atë, dhe me të gjithë punën e tij të tjera, do të jetojë kujtimin e Frederik Riesz si një matematikan i madh dhe pjellore për kohë të gjatë në historinë e artit tonë.

Riesz pranuar nderon shumë për punën e tij. Ai u zgjodh për të Akademisë Hungareze të Shkencave dhe, në vitin 1949, ai u shpërblye me Çmimin Kossuth saj. Ai u zgjodh në Akademinë e Shkencave në Paris dhe Shoqëria fiziografik Mbretërore të Lundit në Suedi. Ai mori doctorates nderi nga universitete të Szeged, Budapest dhe Paris.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland