Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Adam Ries

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1492

Staffelstein (near Bamberg), Upper Franconia (now Germany)

30 March 1559

Annaberg, Saxony (now Annaberg-Buchholz, Germany)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Fëmijët gjermane sot e di shprehjen macht das nach Ademit Ris ... (që jep sipas Ademit Ris) kur duke bërë aritmetikë.

Adami frekuentuar shkollën në Zwickau pastaj u zhvendos në Annaberg. Në 1518 ai u transferua në Erfurt dhe, edhe pse ai nuk mori pjesë në universitet atje, ai kishte kontakte shumë me akademikë nga universiteti dhe ai kishte përfituar shumë nga këto kontakte.

Ries, djali më i madh i Staffelstein ishte Rechenmeister (master i llogaritjeve) dhe Hofarithmeticus në shumë qytete të tilla si Zwickau dhe Erfurt në Lindjen e Gjermani. Në 1523 ai u bë Bergbeamter (inxhinier dhe inspektori i minave) në Annaberg në Mbretërinë e Sachsen. Në 1525 ai u bë Rezessschreiber (regjistrues i sjell), atëherë në 1532 Gegenschreiber (regjistrues së pronësisë të aksioneve minerare) dhe 1533-1539, Zehnter auf dem Geyer (Llogaritësi i dhjetat ducal).

Në 1539 Ries u bë gjykatës dhe matematikani i është dhënë titulli Churfürstlich Sächsicher Hofarithmeticus.

Të ardhurat e tij erdhi kryesisht nga librat e tij aritmetike. Rechenung nach lenge der, den auff Linihen vnd Feder është ndoshta më i famshëm. Ajo u botua në 1550 dhe nuk ishte një tekst të shkruar për të gjithë, vetëm për shkencëtarë dhe inxhinierë. Libri përmban më tepër, zbritje, shumëzim dhe, shumë e habitshme për atë periudhë, edhe ndarje. Në atë kohë ndarja mund të jetë mësuar vetëm në Universitetin e Altdorf (pranë Nürnberg) dhe madje edhe shkencëtarët më nuk e di se si të ndarë, kështu që është e habitshme se Ris shpjegoi atë në një tekst i projektuar për të gjithë për t'u përdorur.

Adami Ris mësohet si metodë e vjetër, që rrjedhin nga numërator, dhe të reja, që rrjedhin nga SHBA, i cili në atë kohë ishte e ndaluar në shumicën e vendeve! Rëndësia e librit të tij është se ajo është shtypur (shtypi libri u zbulua vetëm një kohë të shkurtër para nga Gutenberg) dhe për këtë arsye ishin shumë kopje në dispozicion.

Ndër librat e tij të tjerë u Coss librin algjebër (1525), dhe më Ein Gerechnet Büchlein auff Schöffel, Eimer vnd Pfundgewicht ... (1533), i cili përmbante tabela të lejuar çmimet e sendeve të ndryshme për të gjetur kur çmimi i një ishte i njohur. Brotordnung ishte një punë e cila i lejuar për të llogaritur peshën e një copë mbi supozimin se çmimi i drithërave të ndryshme dhe çmimin e një buke mbetur konstante.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland