Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lewis Fry Richardson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Oct 1881

Newcastle upon Tyne, Northumberland, England

30 Sept 1953

Kilmun, Argyll, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Lewis Fry Richardson ka lindur në një familje kuakeri. Nëna e tij ishte Catherine Fry i cili vinte nga një familje e tregtarët misri, dhe babai i tij ishte David Richardson të cilët kishin ardhur nga një familje e Tanners, dhe ai kishte shkuar vetë në biznesin e familjes. Davidi dhe Catherine Richardson kishte shtatë fëmijë, dhe Lewis ishte më i ri i kësaj familje të madhe. Ai mori pjesë në Newcastle përgatitore Shkolla ku temë e preferuar e tij ishte studimi i Euklidit. Pastaj në vitin 1894 ai hyri në shkollë Bootham Jork e cila ishte një shkollë kuakeri themeluar në 1823, fillimisht me qëllim që ajo të jetë për 'bijtë e Quakers pasur. Arsim ai mori në shkollë Bootham ishte e rëndësishme për atë për të, nga njëra anë ishte drejtuar në drejtim të shkencës nga J Edmund Clark, një mjeshtër në shkollë i cili ishte një ekspert në meteorologjia, ndërsa nga ana tjetër besimet kuakeri në moralin e lartë dhe pacifizmi që ai kishte qenë mësuar nga prindërit e tij ishin përforcuar. Përkundër fitimit të një dashuri për shkencën në këtë shkollë ai u largua duke besuar se:

... shkenca duhet të jetë vartës të moralit.

Është interesante për të parë se sa ky besim është reflektuar në mënyrë që ai drejtoi jetën e tij dhe në temat kërkimore në të cilat ai i kushtoi aq shumë përpjekje. Ai u largua nga shkolla Bootham në 1898 të kalojnë dy vite në Newcastle ndjekur Kolegji Durham e Shkencës. Aty ai studioi matematikë, fizikë, kimi, botanikë dhe zoologji. Edukimi i tij u krye në King's College, Cambridge, diplomohen me një shkallë Klasa e parë në Tripos Shkencave Natyrore në 1903.

Richardson ka mbajtur një numër i madh i postimeve. Ai punoi në Laboratorin Kombëtar fizike (1903-04, 1907-09) dhe Zyra Meteorologjike (1913-16), dhe ai mbanin poste të universitetit në University College Aberystwyth (1905-06) dhe Manchester College of Technology (1912-13) . Përveç kësaj ai ishte një farmaci me torfe Industrive Kombëtare (1906-07) dhe i ngarkuar me laborator fizike dhe kimike të kompanisë llambë Sunbeam (1909-12). Ai u martua me Dorothy Garnett në 1909 dhe megjithëse ata nuk kishin fëmijë të tyre, ata adoptuan dy djem dhe një vajzë.

Kur Lufta e Parë Botërore shpërtheu në 1914 Richardson, sepse ai ishte duke punuar si inspektor Zyra Meteorologjike e Observatorit Eskdalemuir. Në përputhje me bindjet e tij ai kuakeri deklaruar vetë një kundërshtar i ndërgjegjshëm kështu që ai nuk mund të hartohet në ushtarak. Megjithatë, duke qenë një kundërshtar i ndërgjegjshëm të thotë se ai nuk ishte përsëri të drejtë për postet në universitet. Duke qenë një kundërshtar i ndërgjegjshëm, megjithatë, nuk do të thotë se Richardson nuk ishte përfshirë në të Luftës. Në Përkundrazi ai bëri punë të papaguar të luftës shërbejnë 1916-1919 në Njësinë Ambulanca Friend's cila ishte ngjitur për të 16-të Divizionit të Këmbësorisë në frëngjisht.

Pas punën e tij me Njësinë Ambulanca Friend's kishte mbaruar, ai u kthye në pozicionin e tij në Zyra Meteorologjike. Megjithatë në vitin 1920 Zyra Meteorologjike u bë pjesë e Ministrisë Ajrore e cila do të thotë se Richardson do të bëhen pjesë e ushtarake. Nuk ka asnjë mënyrë që bindjet e tij paqësore do të lejojë atë që të vazhdojë në Zyra Meteorologjike pas këtij ndryshimi, kështu që ai dha dorëheqjen. Nga 1920-1929 Richardson ishte kreu i Departamentit të Trajnimit Fizikë në Westminster College, pastaj 1929-1940, ai u kryesor i Paisley College of Technology dhe Shkolla e Arteve në Skoci. Ai në pension në vitin 1940 në moshën 59 në mënyrë që ai të mund të përqëndrohen në kërkimin e tij.

Ishte Richardson i cili ishte i parë për të aplikuar matematikën, në veçanti metodën e dallimeve fundme, të parashikuar motit në Moti Prediction nga numerike Procesi i (1922). Ai i parë i zhvilluar metodën e tij të fundme dallimet në mënyrë për të zgjidhur ekuacionet diferenciale që u ngrit në punën e tij për Industrive torfe Kombëtar në lidhje me rrjedhën e ujit në moçal. Duke i zhvilluar këto metoda me të cilën ai ishte në gjendje të marrin zgjidhje shumë të saktë, kjo ishte një hap i natyrshëm për të zbatuar të njëjtat metoda për të zgjidhur problemet e dinamika e atmosferës që ai ka hasur në punën e tij për të Zyrës Meteorologjike. Në këtë traktat të rëndësishme ai përdori të dhëna nga puna nga Vilhelm Bjerknes botuar në meteorologjia dinamike dhe Hidrografia dhe ndërtuar, në fjalët e tij:

... një skemë për parashikimin e motit që i ngjan procesit me të cilin Almanac Nautical është prodhuar për aq sa është e bazuar mbi ekuacionet diferenciale dhe jo mbi përsëritjen e pjesshme e fenomeneve në ansambël e tyre.

Marrja e vëzhgimeve nga stacionet e motit do të japë të dhëna që përcaktuar kushtet fillestare, atëherë ekuacionet mund të zgjidhen me këto kushte fillestare dhe një parashikim i motit mund të jetë bërë. Kjo ishte një pjesë e jashtëzakonshme e punës, por në një sens të ishte në krye të kohës së vet që nga koha e marra për llogaritjet e nevojshme në një dorë para-moshë kompjuter desh kaq shumë kohë që, edhe me shumë njerëz që punojnë për të zgjidhur ekuacionet, zgjidhje do të të gjetur shumë më tepër vonë që të jenë të dobishme për të parashikojnë motit. Ai vetë e llogaritur se ajo do të ketë nevojë 60.000 njerëz të përfshirë në llogaritjet në mënyrë që të kemi parashikimi i motit nesër para arriti koha në të vërtetë. Përkundër kësaj, puna Richardson të hedhur themelet për parashikimin e motit ditët e sotme.

Përveç 1922 librin e tij, Richardson botuar rreth 30 gazeta në matematikë e motit dhe në këto ai ka dhënë një kontribut në gur dhe në teorinë e difuzionit, në valë të veçantë-difuzionit në atmosferë. Numri Richardson ', një sasi themelore që përfshijnë gradients e temperaturës dhe shpejtësinë e erës është emëruar pas tij. Arritjet e tij ishin të njohura nga zgjedhje të Shoqërisë Mbretërore në vitin 1926.

Një tjetër aplikimi i matematikës nga Richardson ishte në studimin e tij për shkaqet e luftës dhe ai publikoi rezultatet e analizës së tij në një numër të librave të mëdha: e përgjithshme të Jashtme Politika (1939), Armëve dhe Pasiguria (1949), dhe grindjet e Statistikat e vdekjeprurëse ( 1950). Përsëri Richardson bërë aplikime romanin e matematikës. Më parë ai kishte qenë supozohet se lufta ishte një politikë racionale kombëtare, për t'u përdorur në interes të një kombi. Mirëpo mënyra se Richardson modeluar shkaqet e luftës ishte mjaft e ndryshme, duke i dhënë sistemeve të ekuacioneve diferenciale që qeverisen bashkëveprimeve midis vendeve të shkaktuara nga gjëra të tilla si qëndrimet dhe disponimi. Këtu ishin sasi të cilat janë pak të bëjë me liderët akoma, ai pretendoi, ishin faktorë të mëdha. Psikologji e gjithë popullsisë ishte ajo që ishte e rëndësishme, një faktor themelor që u shfaq kur qëndrimet e individëve janë mesatare. Si ai ka shkruajtur:

Ekuacionet janë vetëm një përshkrim të asaj që njerëzit do të bëni nëse ata nuk ndalet dhe mendoj.

Letër e tij të parë në këtë temë psikologji matematikore e luftës ishte shkruar në 1919 dhe të shtypura privatisht në atë kohë. Nuk është publikuar gjerësisht deri në 1935. Në fakt para këtë Richardson ishte kthyer në studim universitar dhe mori një B.Sc. në psikologji si një Kolegji të Universitetit të jashtëm, Londër, student në vitin 1929.

Ai ngriti ekuacionet e qeverisëse të ndërtuar armë-nga kombet, duke marrë në konsideratë faktorë të tillë si shpenzimet e një gare armësh, ankesat në mes të shteteve, ambicie të shteteve, etj Zgjedhja e vlerave të ndryshme për parametrat e ndryshëm në ekuacionin e ai pastaj u përpoq për të hetuar kur situatat janë të qëndrueshme dhe kur ata ishin të paqëndrueshme. Është e qartë se në të gjithë këtë punë ai nuk ka iluzione të rreme në lidhje me vlerën e saj për të kontribuar në parandalimin e luftërave, por në mënyrë të qartë se ai ishte i motivuar nga urrejtja e tij të fortë të luftës. Ndryshe nga disa që besojnë se lufta është pjesë e sjelljes normale të kombeve, ai e trajtoi në mënyrë të qartë të luftës si një keqe nga e cila vuante racës njerëzore.

Pasi ka dalë në pension nga Paisley Kolegji i Teknologjisë në Richardson 1940 filloi një copë e madhe e punës në lidhje me luftërat. Ai mblodhi të dhëna për të gjithë "grindjet vdekjeprurës" që kishin ndodhur që nga fundi i luftërave Napoleonit. Ai ka zhvilluar një shkallë shkalle për grindjet e tillë të jetë përcaktuar logaritëm e numrit të cilët u vranë. Ai pastaj analizuan një numër të madh faktorësh që lidhen me "grindjet e tillë vdekjeprurëse" në kërkim për marrëdhëniet mes tyre. A ka ndonjë lidhje mes frekuencës apo luftrave dhe madhësinë e tyre? A ka ndonjë lidhje mes frekuencë dhe një gjuhë të përbashkët për të dy palët? A ka ndonjë lidhje mes frekuencë dhe një fe të përbashkët? A ka një frekuencë dhe kufijtë në mes të përbashkët?

Ai vështroi për faktorët që do të reduktonte frekuenca e luftrave. A ndeshjeve sportive midis kombeve zvogëlojë frekuencën e luftës? A ka fuqi të fortë ushtarake në çdo anë të reduktuar mundësinë e luftës? A ka një urrejtje të përbashkët të një vendi të tretë të reduktuar mundësinë e luftës midis dy vendeve? Kjo është një qasje interesante në përpjekje për të kuptuar të luftës, ende nuk e faktorëve Richardson hetuar dukej statistikisht të rëndësishme. Faktori më premtuese për parandalimin e luftës midis dy vendeve duket se është i fortë tregtinë ndërkombëtare midis tyre. Rapoport shkruan në:

... vështirë se çdo gjë në mënyrë të njohurive të reja si për "shkaqet" e luftërave ka dalë nga kjo analizë monumentale, përveç nëse e sheh si përgënjeshtrim i ri i nocionet themeluar nga rezultatet negative. Në veçanti, nuk mund të armatosur e as masat e sigurisë kolektive (në kundërshtim me mendimin e përhapur) shfaqet si lufte-parandalimin e ndikimeve të rëndësishme.

Gold shkruan në lidhje me karakterin Richardson në:

Studim për Richardson ishte pasojë e pashmangshme e tendenca e makinës së tij mendore për të drejtuar pothuajse, por jo shumë, nga vetë. Pra, ai ishte një dëgjues i keq, i hutuar nga mendimet e tij, dhe një shofer i keq, duke parë ëndrra e tij në vend të trafikut. Njëjtën tendencë shpjegon pse ai nganjëherë u shfaq në mënyrë të papritur, ndryshe i pashpjegueshëm në një të karakterit të tij. Në konvoj me motor në Francë ka shkaktuar dashuri i të gjithëve dhe demonstruan dinjitetin e shërbimit nga thjeshtësia me të cilën ai kishte bërë detyrat më shërbëtor, se karakteri i mirë dhe shërbimi është ruajtur në Westminster dhe Paisley.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland