Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Matteo Ricci

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Oct 1552

Macerata, Papal States (now Italy)

11 May 1610

Peking, China

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pasi u arsimua në shtëpi nga prindërit e tij, Matteo Ricci hyrë Shkolla jezuit në Macerata në 1561. Ai shkoi në Romë në 1568 për të studjuar ligjin, por ai ishte tërhequr për të rendit jezuit fetare të cilat ai u bashkuan në 1571. Ai pastaj vazhdoi studimet e tij në Romë, duke studiuar matematikë dhe astronomi nën Clavius.

Ricci paraqitura nga Voyages tij detar në 1577. Ai arriti të parë në Portugali, ku ai ka studiuar në Universitetin e Coimbra për një kohë. Pastaj, në 1578, u nis për të qytetit portugalisht të Goa në bregun perëndimor të Indisë. Në Goa Ricci studioi për prift, dhe ai u shugurua në 1580. Dy vjet më vonë ai hipi në Kinë.

Ricci mbërriti në Macau në bregun lindor të Kinës në 1582. Ai u vendos në Chao-ch'ing, Kwangtung Provinca dhe filloi studimet e tij e kineze. Ai gjithashtu ka punuar në blerjen e të kuptuarit të kulturës kineze. Ndërkohë që ka prodhuar Ricci Edicioni i parë i hartën e tij të botës Harta e Madhe e dhjetë mijë vendet e cila është një arritje e jashtëzakonshme që tregon pozicionin gjeografik të Kinës në botë.

Në 1589 shkoi në Ricci Shao-Chou dhe filloi të mësuar dijetarët kinezë idetë matematikore që ai kishte mësuar nga mësuesi Clavius tij. Kjo është ndoshta hera e parë që matematika europiane dhe matematikë kineze kishin interacted dhe ajo duhet të shihet si një ngjarje e rëndësishme. Ricci përpoq të vizitonte Pekinit në 1595, por nuk gjeti qytetin e mbyllur për të huajt. Ai shkoi në vend për të Nankin ku jetoi nga 1599, duke punuar në matematikë, astronomi e gjeografi.

Ricci u prit mirë në Nankin dhe kjo e inkurajoi atë të përpiqen përsëri për të vizituar Pekinit që ai e bëri në vitin 1601. Këtë herë ai u lejua të jetojnë në qytet dhe ai e bëri këtë në shtëpinë e tij nga ajo kohë deri në vdekjen e tij, nëntë vite më vonë.

Kishte në atë kohë një problem me të kuptuarit e Evropian se vendi që Marco Polo kishte vizituar nga një rrugë me rrugë tokësore, dhe bëri thirrje Cathay, ishte vendi i njëjtë si Kina e cila ishte vizituar nga deti. Marco Polo, edhe një italian, kishte udhëtuar nga Evropa me Azia fillim udhëtimin e tij në 1271 dhe jetojnë në Cathay për 17 vite para se të kthehej në Itali. Ricci ishte i bindur se këto vende ishin të njëjta, por, deri sa një tjetër udhëtim me rrugë tokësore është bërë, kjo nuk mund të konfirmohet. Hipoteza Ricci ishte provuar nga një tjetër jezuit me emrin De shkon, i cili të përcaktuara nga India në vitin 1602, dhe edhe pse ai vdiq në vitin 1607 para se të mbërrinte Pekinit, ai ishte deri në atë kohë pati kontaktin me letër me Ricci dhe dëshmoi se Cathay Marco Polo u porcelani.

Me kohë ai jetonte në Pekinit, aftësi Ricci së në kinez ishte e mjaftueshme për të lejuar atë për të botuar disa libra në kinezisht. Ai shkroi traktat i Sigurt në duart e Hyjit (1603), Njëzet e pesë Words (1605), Raporti i Gjashtë Librat e Euklidit (1607), dhe paradokse Dhjetë (1608). Gjashtë Librat e Euklidi ishte i bazuar në Clavius 's version latin e Euklidit 's Elementet që Ricci kishte studiuar nën Clavius' s udhëzime, ndërsa në Romë. Reagimi kinezisht në librin Ricci, i cili tregoi atyre në ndërtimin logjik Euklidi 's Elemente për herë të parë, është diskutuar në. Sigurisht stilin e Euklidi ishte larg nga stilin e matematikës kineze dhe kjo përzierje kulturash matematikore duhet të ketë qenë një shok kulturor për të dyja palët.

Ricci sigurisht duhet të vishen në stilin e një dijetari kineze dhe të njihen me një emër kinez, ai përdori 'Li MĀTOU', për t'u bërë të pranuara nga kineze. Megjithatë ai u bë i famshëm në Kinë për më shumë se aftësitë e tij matematikore, duke u bërë i njohur për kujtesën e tij të jashtëzakonshme dhe për njohuritë e tij të astronomisë. Ai madje u bë i njohur si një piktor dhe një pikturë e peisazhit rreth Pekinit ka qenë kohët e fundit atribuohet atij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland