Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gregorio Ricci-Curbastro

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 Jan 1853

Lugo, Papal States (now Italy)

6 Aug 1925

Bologna, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gregorio Ricci-Curbastro 's babai ishte Antonio Ricci-Curbastro dhe nëna e tij ishte Livia Vecchi. Kjo ishte një familje të statusit të lartë të njohur në të gjithë krahinën e Ravenna. Antonio Ricci-Curbastro, edhe pse me siguri nuk arrihet asgjë të afërta me famë e arritur nga Gregorio djalin e tij, megjithatë vetë ishte i njohur edhe si një inxhinier. As Gregorio as vëllai i tij, Domenico frekuentuar shkollën. Të gjitha studimet e tyre para se të hyjnë në universitet është kryer në shtëpi, ku prindërit e punësuar tutorët e tyre private.

Në 1869-Ricci Curbastro hyri në Universitetin e Romës me qëllimin për të studiuar matematikën dhe filozofinë. Ai ishte vetëm gjashtëmbëdhjetë vjet e vjetër në kohë dhe, edhe pse ai nuk kishte marrë pjesë në shkollë, ai ishte i përgatitur mirë në shkollë. Ngjarjet politike, megjithatë, një komplot për të bërë një zgjedhje Romë disi për të ardhur keq, edhe pse një e dhënë shumë e natyrshme vendin e tij të lindjes. Kur Ricci-Curbastro filloi studimet e tij në Romë, edhe pse Mbretëria e Italisë ishte krijuar disa vite më parë, Roma nuk ishte pjesë e asaj pjese të Mbretërisë së Shteteve të Papës në të cilat Ricci ka lindur dhe e solli deri. Roma ka qenë të sulmuar nga trupat italiane në 1867, por Franca kishte mbrojtur qytetin dhe të punësuar trupat e tij kundër sulmit. Në vitin 1870, megjithatë, trupat italiane pushtoi Romën dhe kjo u bë kryeqyteti i Mbretërisë së Italisë. Ricci-Curbastro studioi në Romë për një vit 1869-1870 dhe pastaj u kthye në shtëpinë e prindërve të tij, ku ai qëndroi për dy vite para fillimit të një karrierë të dytë universitare.

Këtë herë ai shkoi, jo në Romë, por në Universitetin e Bolonjës. Ai ka studiuar gjatë viteve 1872-73, pastaj u zhvendos në Pisa ku ai mori pjesë në Normale Scuola Superiore e cila, sipas Betti 's udhëheqje, ishte duke u bërë qendra kryesore italiane për kërkimin dhe edukimin matematik matematikore. Si edhe të ndjekur leksionet nga Betti në Pisa, Ricci-Curbastro mori pjesë gjithashtu leksione nga Dini. Në 1875-Ricci Curbastro u dha një doktoraturë për tezën e tij mbi Fuchs 's kërkimore në lidhje me ekuacionet lineare diferenciale. Ai ka mbetur në Pisa duke punuar mbi një letër të cilën ai paraqitet vitin e ardhshëm për të përmbushur kërkesat e nevojshme për të mësuar. Në një letër ishte generalisation e Riemann 's problem në lidhje me funksionet e hypergeometric. As këtë dokument, as tezën e doktoratës, kanë qenë botuar.

Një lexues i mprehtë do të ketë vënë re se të dyja këto dy vepra të parë nga Ricci-Curbastro u bazuar në vepra nga gjermane, në vend se nga, Matematikanë italianë. Pjesë tjetër e punës që ai ndërmori nuk ishin, gjithashtu, i bazuar mbi idetë nga Matematikanë italianë. Parë ishte një seri artikujsh mbi Maxwell 's teorinë e Elektrodinamika dhe punën e Clausius që Betti kërkoi atij të shkruar. Tre nga këta artikuj u shfaqën në Nuovo Cimento në vitin 1877 dhe, në të njëjtin vit, u shfaq në një artikull Giornale di matematiche di Battaglini që Dini i kishte kërkuar atij të shkruaj mbi Lagranzhit 's problem në një sistem të ekuacioneve diferenciale lineare.

Ricci-Curbastro tani konkuruar për një bursë dhe ai fitoi një të cilat lejohet atij të kaloni vitit 1877-78 jashtë vendit. Se ai zgjodhi për të shkuar në Gjermani duhet të ketë asnjë të papritur dhe në fakt, ai zgjodhi për të studiuar në Technische Hochschule në Mynih ku Klain ishte emëruar në karrige dy vjet më parë. Si edhe Klein, Brill punoi në Technische Hochschule në Mynih dhe Ricci-Curbastro ndjekur leksione nga të dyja këto Matematikanë famshëm. Si Speziali shkruan në:

Ricci admironte shumë Klein, dhe nderim i tij ishte reciproke shpejt, megjithatë, Ricci nuk duket të ketë qenë ndikuar vendimtare duke i mësuar të Klain. Kjo ishte, në vend, Riemann, Christoffel, dhe Lipschitz i cili i frymëzuar studimin e tij të ardhshëm. Në të vërtetë, ndikimi i tyre në atë ishte edhe më i madh se ai i mësuesit të tij italian.

Pas kthimit të Pizës në vitin 1879, Ricci-Curbastro u bë Dini 's asistent. Pastaj, nga 1880 deri në vdekjen e tij në 1925 ai ishte profesor i fizikës matematikore në Universitetin e Padovës. Ai nuk ka vetëm mësojnë fizikës matematikore, megjithatë, për nga 1891 ai ka dhënë mësim në kurse në algjebër avancuar në Padova. Ajo ishte vetëm pasi ai u emërua në karrige në Padova se ai kishte të sigurisë që do të lejojë atij të martohet dhe, në 1884, ai u martua me Bianca Bianchi Azzarani. Ata kishin tre fëmijë, dy djem dhe një vajzë.

Ricci punë fillim Curbastro ishte në fizikën matematike, veçanërisht për ligjet e qarqeve elektrike dhe ekuacione diferenciale. Ai u ndryshua zonë disi të ndërmarrë kërkime në gjeometrinë diferenciale dhe ishte shpikësi i njehsim diferencial absolut ndërmjet 1884 dhe 1894. Kontributet fillestare ishte bërë nga i Gausit, atëherë ide ishte zhvilluar në Riemann 's 1854 Probevorlesung dhe në një letër që ai shkroi 1861 për një konkurs për çmimin e Shkencave në Paris Académie des. Megjithatë, kjo ishte një letër e Christoffel, botuar në Fletoren Crelle në 1868, i cili ishte ndikimi kryesor mbi Ricci-Curbastro të fillojë hetimet e tij në 1884 në forma diferenciale katror. Ai paraqiti para sistematike ide të rëndësishme në 1888 në një letër me shkrim për përvjetorin e 800-të të Universitetit të Bolonjës. Speziali shkruan në:

Metoda e përdorur ai për të demonstruar [invariance e quadratics] udhëhequr atë në teknikën e njehsim diferencial absolut, që ai diskutoi në tërësinë e saj në katër publikime të shkruar në mes 1888 dhe 1892.

Pjesa më e madhe e Ricci punë Curbastro pas 1900 është bërë së bashku me nxënësit e tij Levi-Civita. Në një dokument themelor të përbashkët që Méthodes vit de calcul différentiel absolu et leurs zbatimet ai përdorur (për herë të vetëm) Ricci emrin në vend të emrit të tij të plotë. Ky dokument ishte kërkuar pesë vite më parë nga Klein. Autorët shtetit qëllimeve të tyre në parathënie të shtatëdhjetë e tyre të rëndësishme shtatë faqesh:

Algorithm e njehsim diferencial absolut, materiale instrument i metodave ... mund të gjendet i plotë në një vërejtje për shkak të Christoffel. Por vetë metodat dhe avantazhet që ato ofrojnë të raison d'être të tyre dhe burimin e tyre në marrëdhëniet intime që t'u bashkuar me ta për idenë e një n-dimensionale të ndryshme, të cilat i detyrohen për mendjet e shkëlqyer e Gausit dhe Riemann. ... Duke qenë të lidhur në këtë mënyrë në një mënyrë thelbësore me n V, ajo është instrument natyral të gjitha ato studime që kanë si objekt të tyre, të tilla të ndryshme, ose në të cilat ballafaqohet me një si një element karakteristik një formë pozitive katror e dallime të variablave n ose e derivatet e tyre.

Në letër, aplikacionet janë dhënë nga Ricci-Curbastro dhe Levi-Civita për klasifikimin e formave katror e dallime dhe ka aplikime të tjera analitike, ata japin aplikimet për gjeometri duke përfshirë Teoria e sipërfaqeve dhe grupet e mocioneve dhe aplikacioneve mekanike duke përfshirë dinamikën dhe zgjidhje të Lagranzhit 's ekuacione. Idetë kryesore të kësaj letre janë diskutuar në. Ricci-gur absolut Curbastro e diferenciale u bë bazë e analizës tensori dhe u përdorur nga Ajnshtajni ne teorine e tij të relativitetit të përgjithshëm.

Letër, shkruar nga Ricci-student Curbastro e Levit-Civita, listat e Gjashtëdhjetë e një prej botimeve të tij. Megjithatë, ai gjeti kohë për të kontribuojë gjithashtu për qeverinë lokale ashtu si edhe shumë të Matematikanë italiane të kohës së tij. Ai shërbeu si këshilltar për qytetin e tij të Lugo dhe në këtë funksion ishte përfshirë në shumë projekte në lidhje me furnizimin e ujit dhe të fundos kullues (një aktivitet i cili shumë Matematikanë italianë u përfshinë me më shumë se disa shekuj). Më pas ai shërbeu si një këshilltar për Padova dhe ka interesat e tij përfshirë edukimin shkollor dhe financave. Ofroi postin e kryetarit të Padua, megjithatë, ai nuk pranoi.

Ricci-Curbastro pranuar nderon shumë për kontributin e tij të pazgjidhura, edhe pse dikush do të duhet të themi se rëndësia e punës së tij nuk ishte kuptuar plotësisht në kohën kur ai prodhuar atë, por përkundrazi ai ishte realizuar disa kohë më vonë. Ai u nderua me anëtarësimin e disa akademive të tilla si Veneto Istituto që ai u pranua në 1892 dhe që ai shërbeu si president në 1916-18. Ai ishte gjithashtu një anëtar i Accademia dei Lincei nga 1899, Accademia di Padova nga 1905, Akademia e Shkencave të Torinos nga viti 1918, Società dei Quaranta nga 1921, Reale Accademia di Bologna nga 1922 dhe Pontifica Accademia nga 1925.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland