Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Julio Rey Pasto

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Aug 1888

Logrono, Spain

21 Feb 1962

Buenos Aires, Argentina

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Julio Rey Pastor hyrë në një botë të përshpejtimit të veprimtarisë shkencore, veçanërisht në Spanjë. Krijimin e La institucion Enseñanza Pa pagesë de në 1876 pati një ndikim të madh në rivendosjen e shkencës në Spanjë. Themeluar nga një grup i profesorëve të cilët nuk pranuan të përshtatur metodat e tyre të zyrtare fetare, dogmat politike apo morale, qëllimi i institucionit ishte për të mbrojtur lirinë e arsimit. Ky idealizëm i detyruar ata që të ndjekin qëllimin e tyre në skajet e shoqërisë intelektuale dhe kështu të krijojë një privat themelimit, arsimin.

Përveç kësaj, humbjen gjerman të Francës në luftën franko-gjermane të 1870, shënoi fundin e hegjemonisë frëngjisht në Evropën kontinentale dhe një zhvendosje të rëndësishme nga një kulturë të orientuara-frëngjisht spanjisht në një të orientimit gjermane. Kjo ishte me rëndësi të madhe që ai do të kaloj në Amerikën Latine përmes Matematikanë si Rey Pastor, Esteban Terradas dhe shumë të tjerë.

Kur Santiago y Ramon Cajal u bë spanjoll i parë për të fituar Çmimin Nobel, së bashku me Camillo Golgi në 1901 për punën e tyre në strukturën e sistemit nervor, u duk se komuniteti shkencor ka awoken spanjisht në fund nga një periudhë e stagnimit zgjatur. Pas kësaj në 1907 ishte krijimi i La juntës Para Ampliación de Estudios, i cili u ngrit si rezultat i vetë kulturor-pasqyrim Spanjës pas humbjes së kolonive të saj përfundimtar. Objektivi kryesor i organizatës ishte: renovim pedagogjik përmes sigurimit të granteve me qëllim për të rritur kulturën spanjolle dhe për të sjellë atë në nivelin e vendeve më të përparuara në Evropë, të tilla si Gjermania. Kjo ishte të ketë një efekt të drejtpërdrejtë në Julio Rey Pastor.

Arsimuar në shtëpi deri në moshën dymbëdhjetë, Pastor filloi të studiuar në shkollën e mesme lokale e tij, El Instituto Sagasta, në vitin 1900. Ai kishte interesa të gjerë në rininë e tij dhe para se ai u bë i zënë krejtësisht me matematikë, ai ka shkruajtur poezi. Duke dështuar seksionin e matematikës të provimit pranues për Akademinë Ushtarake në Zaragosa, ai nisi studimin e shkencës në Universitetin Zaragoza 1904. Ishte këtu se profesion e tij e vërtetë për matematikën ishte awoken dhe ai botoi gazeta e tij të parë në vitin 1905, me titull Sobre los nœmeros consecutivos cuyo Suma es një cuadrado la vez y perfecto cubo (numri Consecutive shuma e të cilit është si katrore dhe kubike të përkryer). Ai u diplomua me një PhD në gjeometrinë algjebrike nga Universiteti i Madridit në vitin 1910.

Midis 1908 dhe 1910, Pastor themeluar Sociedad Real Matemática Espanola me mbështetjen e José Echegaray dhe Përgjithshëm Benitez. Në 1911, Pastor u emërua sekretar i shoqërisë dhe, në të njëjtin vit, ai u bë profesor i matematik Analiza në Universitetin e Oviedo. Universitet, i vendosur në Oviedo në Spanjë veriore, ishte e lashtë i themeluar në vitin 1608. Ishte këtu se ai shkroi adresën e diskutueshme inagurimit për vitin akademik 1913-1914, në të cilën ai diskutoi candidly gjendje të mjeruar e shkencës spanjolle që nga shekulli i gjashtëmbëdhjetë. Si pasojë, Pastor ishte akuzuar për të qenë jopatriotik dhe reputacionin e tij pësoi në mënyrë të konsiderueshme. Një shembull i diskursit të tij i sinqertë mund të shihet 1.915 tij përuruese diskursit, ku Pastor diskuton zhvillimin e shkencës në Spanjë.

Ju mund të shihni një përkthim i një pjese të këtë adresë.

Midis 1911 dhe 1916, La juntës Para Ampliación de Estudios financuar Rey Pastor për të kryer një seri vizitash në Gjermani. Kjo rezultoi në dy botime të madh në gjeometrinë në 1912 dhe 1916. 1916 monografi ishte në gjeometrinë sintetike në n-dimensione dhe futi:

... Konceptet e shumica e madhe (për shembull përcaktimi i kurbë) dhe zhvillimin e tyre në të gjitha pasojat e tyre.

Në 1915 Pastor lëvizur në një karrige në Universitetin e Madridit, ku botoi shumë vlerësua, Fundamentos de la geometría proyectiva superiore. Megjithatë ai nuk ishte një nga të mbeten të fiksuara në një vend për një kohë të gjatë dhe shkoi në Barcelonë në 1915 për të dhënë një seri ligjërata në Institut d'Estudia. Ligjërata e tij ka në gjeometri n-dimensionale dhe mappings conformal, zhvillimin e punës së Shvarc, ishte e shkruar nga Esteban Terrades i cili mori pjesë në ligjërata, dhe natyrisht u botua në katalanisht.

Pastor u ftua nga Española Cultura institucion të leksion në Universitetin e Buenos Aires në vitin 1917. Edhe pse ai ishte ende një djalosh i ri, vetëm 29 vjeç, ai iu kërkua që të ndihmojë në promovimin e matematikës në Argjentinë dhe ishte gjetur një mënyrë për të mundësuar atij që të bëjë këtë. Kontrata është propozuar që ia ka mundësuar të kalojnë gjashtë muaj për çdo vit në Argjentinë dhe gjashtë muaj në Spanjë. Rey Pastor ishte i kënaqur për nënshkrimin e kontratës:

... të drejtpërdrejtë të avancuara të studimit në shkencat ekzakte në Argjentinë.

Ajo ka qenë deklaroi se Don Rey Pastor ishte përgjegjës për krijimin e një Shkolla dalluese argjentinas e kërkimit matematikore dhe rikonstruksionin e shkencës në Argjentinë. Kur ai mori një kontratë 6-vjeçare në Universitetin e Buenos Aires në 1921, Fakulteti i Shkencave kishte vetëm një program PhD, e cila kishte përparuar mezi që nga 1900. Midis pastaj dhe mbërritjes Pastor, ka patur disa përmirësime të vogla në kurse inxhinieri, por të gjitha kurset e tjera të mëtejshëm matematikës ishin në një gjendje të rëndë të stanjacionit. Pastor e nevojshme për të bindur profesorët inxhinieri e rëndësinë e matematikës përtej tekstet elementare, të cilat kishin qenë përdorur më parë.

Ai ishte ftuar nga Espanola Cultura institucion, për të dhënë një kurs leksion në Universitetin e Buenos Aires në vitin 1917. Kjo lëndë e parë, dhënë si një lektor në vizitë, ishte një hyrje për Klein 's Erlangen Programit. Në këtë kurs, studentët e tij Pastor paraqitur me konceptin e gjeometrisë bazuar në teorinë e grupit, duke përdorur metodat e krijimit invariants e secilit grup, me metodat topological qenë më të përgjithshme. Sigurisht e tij të dytë, të dhënë në 1921, ishte e specializuar për studentët e inxhinierisë dhe përfshin temat në vijim: funksioneve të një variable komplekse, hartes conformal, gjeometri të përparuara (jo-Euklidiane), analizë matematike dhe Metodologjia e matematike. Shumë nga këto tema, edhe pse të zakonshme në Evropë, ishin krejtësisht të reja dhe revolucionare në Matematikanë argjentinas. Si pasojë, Pastor arriti të fituar popullaritet në mesin e studentëve, ndërsa merr kritika ashpër nga profesorët e tij bashkëkohore të shkollës së vjetër, i cili konsiderohet një uzurpator atë të huaj.

Pastor përqendruar kryesisht në inxhinieri mësim, por ai rekrutuar shumë studentë matematika e kurseve të pastër të tij që ai e konsideronte kurse inxhinieri mbi teknikat e llogaritjes përgatitje të mirë për Matematikanë pastër. Ai besonte se ishte e rëndësishme për të mbajtur një mirëkuptim të të dy fushat e matematikës dhe kjo ishte kjo karakteristike, vizion panoramik prej tij, e cila lejoi studentët e tij për të vlerësojmë Menēuria e koncepteve të ri që ai po mësonte atyre. Duke ndarë matematikës nga aspekti saj thjesht teknik, ai tërhoqi një audiencë të gjerë në të dy anët e Oqeanit Atlantik.

Pastor themeluar Matemática Sociedad Argentino në vitin 1924. Në 1927, ai u dha një emërim i përhershëm në Universitetin e Buenos Aires dhe zhvilloi dy karrige: një nga Analiza matematike dhe të tjera të larta Gjeometri. Kjo ishte të ketë një ndikim të thellë dhe kapėrcyer në matematikë argjentinas. Në 1928, ai themeloi një seminar me ndikim matematikore El semenario Matemático Argjentinë (të ngjashme me të cilin ai e kishte vendosur në Madrid). Seminari publikuar një buletin, i cili përmbante hulumtime e parë moderne në matematikë argjentinas. Ai gjithashtu solli Matematikanë të rëndësishme të huaj për të universitetit të japin kurse të shkurtra, duke përfshirë: Frederigo Enriques (1925), Francesco Severi (1930), Tullio Levi-Civita (1937), Emile Borel (1928) dhe Zhak Hadamard (1930). Në 1940-së, studentët më të mirë Pastor filloi fiton njohje ndërkombëtare. Mesin e tyre ishin: Alberto González Dominguez, i cili u be nje fizikan i rëndësishëm kuantike; Alberto Calderón, i cili do të bëhej kryetar i departamentit të matematikës në Universitetin e Çikagos, dhe më të shumtë, të cilët në mënyrë të konsiderueshme rritjen e kapaciteteve kolektive mësimin e komunitetit matematikore.

Në 1931, Rey Pastor botuar një nga veprat e tij më elegante për analiza në Rendiconti del Circolo Matematico di Palermo, një revistë italiane matematikore. Ajo merret me studimin e metodës së përmbledhje e seri. Ky artikull nga Pastor është përgatitur nga një seri e gjatë e punimeve, të cilat filluan në fillim të shekullit të njëzetë, në problemet e përmbledhje seri, algoritme konvergjencës, integrals njëjës dhe studime krahasuese të seri dhe integrals. Ai paraqiti punën e tij të parë në këtë fushë në vitin 1926 në kohën e tij në "Seria e Integrals" që ai dha në Universitetin e Buenos Aires. Kursi njëjtë, përforcohet pak, u përsërit në Madrid në vitin 1928. Njëjtë të vitit të Pastor paraqiti një përmbledhje të ideve të tij në letër të tij dhënë të Kongresit ndërkombëtar i matematikanëve të Bolonjës, të cilën ai mori pjesë me një grup të madh të nxënësve të tij argjentinas. Ai vazhdoi duke punuar mbi problemet në lidhje me teorinë e mbledhje të ndryshme seri gjithë 1930 dhe botuar më e punës së tij në revista ndërkombëtare. Pastor temat që trajtohen në këtë periudhë kishte një ndikim të konsiderueshëm në zhvillimin e matematikës argjentinas.

Në 1952 ai u përjashtua nga Argjentina pavarësisht nga përpjekjet e tij për të mbetet jopolitike. Megjithatë, ai në pension me kënaqësi e ka filluar transformimin e matematikës argjentinas. Ai kontribuoi jashtëzakonisht në zhvillimin e hetimeve në matematikë të pastër dhe të trajnuar një shkollë të re të inxhinierëve argjentinas me një paraqitje moderne. Për më tepër, doktrina e tij u hap dyert për studimin e historisë së shkencës dhe hedhur themelet për brezat e mësuesve të shkollave të mesme me librat e tij me ndikim. Në 1954 ai u kthye në Argjentinë dhe u bashkua me La Academia de Lengua.

Historia e matematikës ka interesuar gjithmonë Rey Pastor dhe në fund të karrierës së tij interesat e tij në tema historike shtrihet në kartografi. Sigurisht Spanja ka një reputacion për kartografi i shquar në mënyrë monografi e tij (me shkrim së bashku me E Garcia Camarero në vitin 1960) në historinë e kartografi spanjoll ishte tepër e dobishme veçanërisht për njohuri të temë.

Shqyrtimin e teksteve të tij na jep një vështrim të ideve Partor lidhur me mësimin e matematikës. Në hyrje të Algabraic Analiza, komente, Pastor se në vend se të ndjekë prirjen e përgjithshme e ngritjen e problemeve thelbësor në pikën e abstraksionit, është qëllimi i tij për të lehtësuar pyetje e komplikuar ndërsa duke mbajtur një qëndrim rigoroz. Ai shton se të gjitha kërkon një mendim abstrakt para-bazë të njohurive ekzistuese, të cilat studentët shumë mungesa, kur ata arrijnë në universitet dhe, që ata presin për të fituar mbi kursin e shkallës së tyre. Sipas Pastor megjithatë, ajo është një gabim didaktike dhe historike absurde të orvatet t'i drejtohen konceptet e analizës në këtë mënyrë të kundërtën.

Ai vdiq në shtëpinë e tij në Buenos Aires.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland