Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alfréd Rényi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 March 1921

Budapest, Hungary

1 Feb 1970

Budapest, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alfred Rényi mori një letrar, në vend se sa shkencor, shkollimit. Në vitin 1944 ai ishte i detyruar në kampin e punës fashiste por ja doli disi të shpëtojnë. Ai marrë dokumente të rreme dhe fshehu për gjashtë muaj shmangur kapjes. Gjatë kësaj kohë prindërit e tij ishin mbajtur të burgosur në geto Budapest. Alfred shpëtoi ata me një akt ekstrem e trimëri:

Alfred u mbajtur uniformën e një ushtari të, u largua në geto, dhe marshuan nga prindërit e tij. ... Ajo kërkon familjaritet me rrethanat për të vlerësojmë aftësitë dhe kurajon e nevojshme për të kryer këto bëmat.

Në fund të Luftës së Dytë Botërore, Rényi fituar një Ph.D. në Szeged nën F Riesz për të punuar për Cauchy - seri Furierit. Ai u mësoi nga Fejér në Budapest, pastaj ai shkoi në Rusi dhe ka punuar me Linnik në teorinë e numrave, në veçanti duke punuar në hamendje Goldbach. Ai zbuloi metodat e përshkruara nga Turan si

pranishëm në një nga metodat më të fortë e teorisënumrit analitike.

Pas kthimit në Hungari ai punoi në probabilitetin e cila do të jetë temë kryesore e tij kërkimore gjatë gjithë jetës së tij.

Ai botoi punën e përbashkët me Erdös në grafikët rastit dhe konsiderohet gjithashtu hapësirë të rastit të plotësojë kthesa. Njohur nga pseudonimi i Buba, ai përmendet më të mirë për të provuar se çdo numër i plotë edhe është shuma e një kryeministër dhe një numër pothuajse kryesor (një me vetëm dy faktorët kryesor), ai përmendet edhe si autor i anekdotë

një matematikan është një makinë për konvertimin e kafe në teorema

Turan zhvilluar anekdotë nga përshkruar kafe dobët si i aftë vetëm për lemmas.

Rényi ishte themelues, dhe për 20 vite drejtor, i Institutit matematik i Akademisë Hungareze të Shkencave. Ai ishte një tregimtar i famshëm mend për shfaqje shumë e dialogut të tij, të cilin ai foli me vajzën e tij, në natyrën e matematikës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland