Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Remak

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1888

Germany

1942

Auschwitz, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Remak ishte nip i parë çifut në Prusisë për të dhënë një habilitation pa hequr dorë besim hebre. Gjithashtu i quajtur Robert Remak, ai u dha habilitation e tij nga Universiteti i Berlinit në 1847 dhe, me përkrahje nga Alexander von Humboldt, ai vazhdoi të jetë bërë një profesor në Fakultetin e Mjekësisë.

Nipi i tij Robert Remak matematikan, studioi në Universitetin e Berlinit dhe ishte e mbikqyrur nga Frobenius për punën e tij e doktoraturës. Disertacioni i doktoraturës e tij Über die Zerlegung Gruppen der endlichen në Faktoren indirekte unzerlegbare u paraqit në 1911 me Shvarc si ekspert e tjera të përfshira. Kjo punë e rëndësishme konsiderohet dekompozim e grupeve të fundme në një produkt i drejtpërdrejtë i faktorëve të pakalueshëm, një rezultat që emri i tij shpesh është bashkëngjitur tani së bashku me ato të Wedderburn, Schmidt dhe Krull.

Edhe pse doktoraturë e tij u dha në 1911, ajo ishte një rrugë e gjatë dhe e vështirë për Remak që do të jepen habilitation tij. Ai kishte paraqitur një tezë për habilitation e tij disa herë, dhe çdo herë kjo nuk ishte pranuar. Megjithatë ai persevered: si Schappacher shkruan në:

Familjes Remak kishte diçka për një traditë në ngadalë kapërcimin e pengesave administrative në Universitetin e Berlinit.

Në 1929 Remak përfundimisht mori habilitation e tij dhe të drejtën për të dhënë mësim në universitet, por nuk kishte asnjë post për atë. Ai e bëri leksion në grupe në Universitetin e Berlinit gjatë semestrit të verës 1929 dhe këto ligjërata u ndoq nga Bernhard Neumann. Njëjtin vit 1929 ishte një, në të cilën Remak botuar një ese në lidhje me aplikimet e matematikës në ekonomi. Ai kishte interesa të gjera, që punojnë në ekonomi matematikore si teori dhe si grup dhe gjeometria e numrave.

1929 Në esenë e tij mund të bëhet një ekonomi e shkencës ekzakte Remak shkruan:

Unë theksoj ... se unë nuk kam bërë ndonjë politiko-ekonomik deklarata, por tha vetëm probleme dhe tregoi disa skemave calculational, ... se ajo është ende e hapur si nëse rezultati i kapitalizmit mirat llogaritje, socializmit, apo komunizmit. ... keto ekuacione jane shumë të vështirë për të trajtuar matematikisht. Nuk është, megjithatë, puna në vazhdim në lidhje me zgjidhjen numerike të ekuacioneve lineare me të panjohura duke përdorur disa qarqeve elektrike.

Në këtë punë është e kthjellët Remak shohim tash në aplikacionet që kompjuterët do të ketë në subjekt, por këto janë zona në të cilat është ishte i pamatur për dikë si Remak të venturing në Gjermani në këtë kohë.

Remak bërë kontribute të rëndësishme në teorinë algjebrike numër. Në një botim në vitin 1932 ai dha një ulët i detyruar për rregullatorin e njësive të një fushe numri algjebrike e cila varet vetëm nga numri i conjugates reale dhe numrin e palë conjugates komplekse. Ai vazhdoi të prodhuar zgjerime të mëtejshme të kësaj pune e cila vazhdoi të botohet dhjetë vjet pas vdekjes së tij. Gazeta tjera nga Remak në fushat e fundme numrin algjebrike me metë njësi paraqit në vitin 1952 dhe 1954.

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe natyrisht të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Sipas këtij ligji, Remak humbur të drejtën për të mësuar në universitet në shtator 1933.

Remak nuk e lënë të Berlinit në këtë kohë, megjithatë, dhe ai ka vazhduar të jetojnë në qytet dhe vazhdoi me hulumtimet e tij matematikore. Ai ishte i interesuar veçanërisht në zhvillimet e emocionuese e re matematikore të cilat ishin shkruar në van der Waerden 's dy vëllimit Algjebra botuar në vitin 1930 i cili përmbante zhvillimet e reja në teori rrjet nga Emmy Noether, Hilbert, Dedekind dhe Artin.

Remak ishte i martuar me një grua gjermane, që bëri përmbushë kushtet arian, dhe kjo e bëri atë me siguri dëshironi të vazhdoni të jetoni në Gjermani. Ai mund gjithashtu kanë pritur se ai do të t'i japim atij një mbrojtje të caktuar kundër politikave naziste.

Më 10 korrik 1936 Schur shkroi një raport mbi Remak:

Unë e konsideroj Dr Robert Remak të jetë një studiues i shquar, i cili dallohet me shkathtësi e tij, origjinalitetin, forcën dhe madhështi. ... Ai mund, pa dyshim, do të quhet një studiues kryesore në fushën e shkëlqyer dhe të rëndësishëm të Gjeometria e numrave.

Në Kristallnacht (i quajtur kështu për shkak të xhama të thyer në rrugë në mëngjes në vijim), 9-10 nëntor 1938, Remak u arrestua. Atë natë 91 Judenjtë u vranë, qindra u plagosën rëndë, dhe mijra prej tyre u nënshtruar me eksperiencat tmerrshme. Mijëra e bizneseve hebrenj u dogjën së bashku me mbi 150 sinagoga. 30.000 Gestapos arrestuar edhe-off hebrenjve dhe një kusht për lirimin e tyre ishte se ata emigrojnë. Remak u vu në kampin e përqëndrimit Sachsenhausen pranë Berlinit dhe gruaja e tij bërë përpjekje të fuqishme për të marrë një dëshmi me betim që do të lejojë që ata të emigrojnë në Shtetet e Bashkuara.

Duke dështuar të marrin leje për të emigruar në Shtetet e Bashkuara, Remak u lirua pas rreth tetë javë në kampin e përqendrimit, pasi gruaja e tij e organizuar se të shkoni në Amsterdam. Kjo Remak bëri në prill 1939, por gruaja e tij nuk ka shkuar në Amsterdam me atë. Hans Freudenthal shkroi Hopf më 7 mars 1940 përshkruar problemet që Remak ishte shkaktuar:

Problemi im kryesor është Remak, i cili nuk është i kënaqur me vizituar ligjëratat e mia, por që edhe na jep pa fund e telashe. Kjo kryesisht shqetësime në konflikt me pronarët e tij, i cili pastaj drejtuar menjëherë në zyrën e regjistrimit të huaj. ... edhe shprehje Remak është "atëherë unë do të shkoj në vend në një kamp përqendrimi" ka zemëruar mjaft njerëz tashmë. Çështja është tejet serioze, por është e sigurtë sa kohë që ende mund të parandaluar atë nga të qenit i dëbuar në Gjermani. ... Është e kuptueshme se gruaja e tij nuk duan të vijnë këtu, por tregon një mungesë të lojalitetit të tij.

Në fakt, gruaja e divorcuar Remak atë që pothuajse me siguri e bëri të pamundur qëndrimin e tij. Ai u arrestua nga forcat gjermane pushtuese në Amsterdam në 1942 dhe u dërguan në kampin e përqendrimit në Auschwitz. Ai vdiq atje në disa ditë të panjohur në 1942. Merzbach shkruan në atë Remak's:

... refuzim - në matematikë dhe çështjet e përditshme - për kompromis, ose të jetë "realist", mori atë nga e përgjithshme të matematikës dhe i kushtoi jetën e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland