Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Johann Müller Regiomontanus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 June 1436

Unfinden (near Königsberg), Lower Franconia (now in Bayern, Germany)

6 July 1476

Rome, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Regiomontanus ka lindur Johan Müller e Königsberg. Pari ceket se na le Königsberg pranë qytetit që ai ka lindur nuk ishte një shumë i famshëm në Lindjen e Prusisë. Version latin i Königsberg (do të thotë mal King's) është Regio Monte ose, siç më vonë u bë, Regiomontanus. Në fakt para se të fillojnë të përshkruaj ngjarjet e jetës së tij, ne duhet të themi pak më shumë për shumëllojshmërinë e emrave, sipas të cilës ai ishte i njohur. Ai matriculated në universitet si Johannes Künigsperg Molitoris de, duke përdorur 'Molitoris' e cila është një formë latine të 'Müller'. Variante të tjera të përfshira Johannes Germanus (Johann gjermanisht), Johannes Francus (Johannes nga Franken), Johan von Künigsperg (Johann nga Königsberg), dhe frëngjisht kumbues Joannes de Monte Regio që Gassendi quajtur atë kur ai shkroi biografinë e tij.

Ai ishte bir i një mullixhi, dhe u bë i njohur si nje talent matematikore dhe astronomike në një moshë shumë të hershme. Edukimi i tij në fillim ishte në shtëpi, por ai hyri në universitet në moshën njëmbëdhjetë, dialektikë që studiojnë në Universitetin e Leipzig 1447-1450. Ai pastaj hyri në Universitetin e Vjenës më 14 prill 1450, ku ai u bë nxënës i Peurbach. Çfarë tërhequr Regiomontanus në Vjenë ishte kryesisht 85-vjeçar i Universitetit dhe veçanërisht veprimtarinë e tij në astronomi dhe matematike kozmologji. Iu dha një diplomë më 16 janar 1452, por rregullat e Universitetit të kërkohet që ai të jetë 21 vjeç përpara se ai mund të jetë dhënë një Diplomë Master's. Kjo ishte dhënë një herë ai ka arritur moshën e kërkuara në 1457.

Më 11 nëntor 1457 ai u emërua në Fakultetin e Arteve të Universitetit të Vjenës, ku ai bashkëpunoi me ish-mësues Peurbach e tij. Nga Peurbach ai mësuar se si të pasaktë Tabelat Alphonsine ishin. Dy astronomët bërë vëzhgimet e Marsit treguan që planet të jenë 2 nga pozita e tij parashikoi, dhe ata gjithashtu vërehet një eklips të hënës e cila ka ndodhur një orë më vonë se tabelat parashikoi. Kurset Regiomontanus dha në Vjenë të përfshira në një perspektivë në 1458, një nga Euklidi në 1460, dhe një në Bucolics Virxhil në 1461. Ai ka punuar në matematikë, astronomi, dhe instrumente të ndërtuara të tilla si astrolabes. Ai ishte i interesuar veçanërisht në lexim dorëshkrime të vjetra dhe ai bëri kopje për përdorimin e tij, disa prej të cilave ende mbijetojnë.

Në 1450 George e Trebizond kishte përkthyer dhe komentuar nga Ptolemeu 's Almagest. Në këtë punë ai e kishte sulmuar koment të shkruar nga Theon të Aleksandrisë dhe, duke bërë këtë, ai i mërzitur kardinali Johannes Bessarion, dërguar papës për të Perandorisë Romake të Shenjtë, i cili ishte një admirues i madh i Theon. Kardinali Bessarion ishte një dijetar dhe Gjuha amtare greke që kishin një mision për të promovuar veprat klasike greke në Evropë. Më 5 maj 1460 Bessarion arriti në Vjenë, me Sigismund vëllain e tij, në një vizitë diplomatike për të rritur mbështetjen ndaj turqve. Bessarion inkurajoi Peurbach për të prodhuar një abridgment e Ptolemeut 's Almagest. Ai kishte dy motive, një njeriu një dëshirë të kemi një version më të lehtë të kuptueshëm e Ptolemeut' s punë në dispozicion; e dytë që të japin mbështetje për Theon të Aleksandrisë kundër sulmit nga Xhorxh e Trebizond. Peurbach Kur ishte në shtratin e vdekjes së tij në 1461, ai e lut Regiomontanus të plotë mishërim i Almagest dhe Regiomontanus entuziazëm për punën e kryer. Mbrojtjen e Theon kundër Xhorxh i Trebizond ishte një pune e cila filloi Regiomontanus ndoshta mendoni për rreth kësaj kohe.

Kardinali Bessarion tani u bë mbrojtës Regiomontanus dhe ai udhëtoi për në Itali me mbrojtës të tij që vijnë në Romë më 20 nëntor 1461. Në David King dhe Gerard Turner përshkruajnë një grup prej njëmbëdhjetë astrolabes. Ata shkruajnë:

Një astrolabe në grup është me rëndësi të veçantë historike për shkak se ajo u paraqit në Romë në 1462, me mbishkrimin kushtues, për Kardinalin Bessarion, patriarku latin i Konstandinopojës titullar nga 1463, dhe një nga dijetarët shquar grek që kontribuan për ringjalljen e madhe e letra në shekullin e pesëmbëdhjetë. Astrolabe u prezantua nga Johannes Regiomontanus, mbrojtës i të cilit ishte Bessarion. Regiomontanus, astronomi kryesor evropiane të kohës, ishte porositur nga kardinali të përgatisë një mishërim i Ptolemeut 's "Almagest", kushtuar edhe për atë në 1462.

Vitet 1461-1465 Regiomontanus kaloi si një anëtar i familjes së zgjeruar Bessarion bazuar kryesisht në Romë. Gjatë kësaj kohe ai ishte në gjendje për të lexuar dorëshkrime të tjera të rëndësishme greke, pasi ka përmirësuar njohuritë e tij të gjuhës me udhëzim nga Bessarion Gjuha amtare greke. Ai gjithashtu vazhdoi të punojë në mishërim të Almagest të cilat ai përfundoi në 1462. Si edhe koha e kaluar në Romë, ai udhëtoi për në Itali me shpenzimet Bessarion verën e vitit 1462 në Viterbo, vendbanimin preferuar kardinali Bessarion e verës, dhe, kur u largua për në Greqi Bessarion në vjeshtë të atij viti, Regiomontanus shoqëruar atë deri sa i Venecias . Ai u largua nga Roma më 5 korrik 1463, kur Bessarion ishte emëruar si përfaqësues papnor në Republikën e Venedikut. Në pranverën e vitit 1464 ai leksione në Universitetin e Padovës (në Republika Veneciane) dhe kur ai ka vëzhguar gjithsej eklipsit të hënës më 21 prill 1464. Tij leksione mbi el-Farhani shkencëtar musliman nuk kanë mbijetuar, por diskursin e tij hyrëse në të gjitha disiplinat matematikore është botuar më vonë.

Ai vizitoi Venecia para se të kthehej në Romë në gusht 1464 pas vdekjes së Papës Pio II. Bessarion kishte për t'u kthyer në këtë kohë për të marrë pjesë në zgjedhjen e pasardhësit të papa. Astronom mbretëror për Hungarinë ishte Martin Bylica e Olkusz dhe ai kishte shkuar edhe në Romë për zgjedhjen e papës të reja. Bylica dhe Regiomontanus u bë miqtë në këtë kohë. Më 19 qershor 1465 Regiomontanus bërë një vëzhgim në Viterbo, përsëri në vendbanimin e verës. Pas kësaj, megjithatë, ekziston një hendek dy vit në njohuritë tona të aktiviteteve të tij. Në një fazë ai udhëtoi për në Hungari, pasi mori një ftesë nga Mbreti Corvinus Matthias i cili ishte dërguar në rekomandimin e Arqipeshkvi i Gran, por ishte pothuajse me siguri për shkak të ndikimit nga Martin Bylica. Sigurisht ne e dimë se nga 1467 Regiomontanus ishte në Hungari ka pranuar një takim nga mbreti për të Bibliotekës Mbretërore në Buda. Mbreti kishte përfunduar vetëm një shumë të suksesshme (nga pika e tij e parë!) Fushatë kundër turqve dhe ishte kthyer me shumë libra të rralla. Kjo siguroi një pozitë ideale për Regiomontanus që ajo ia ka mundësuar që të dy punojnë me Martin Bylica në astronomi dhe gjithashtu të gëzojnë pasionin e tij për librat e vjetër.

Një nga librat e vjetër që Regiomontanus kishin ardhur të gjithë në 1462, ndërsa ai ishte në Venedik, ishte një kopje jo të plotë të Diophantus 's Arithmetica. Ai shkroi Bianchini matematikan Giovanni më 11 shkurt 1464 duke thënë se në qoftë se ai mund të gjeni një kopje e plotë ai do të përkthejnë tekstin grek. Ishte ndërsa ai kishte qenë në një udhëtim në Ferrara se ai kishte takuar Bianchini, i cili kishte qenë një mik i Peurbach. Regiomontanus nuk përkthyer Diophantus 's Arithmetica dhe ai nuk gjeti një version të plotë. Në të vërtetë askush nuk ka zbuluar ndonjëherë një version të plotë, por ky zbulim i rëndësishëm nga Regiomontanus shënon fillimin e Arithmetica duke u bërë i njohur në Evropë.

Regiomontanus bërë kontribute të rëndësishme në trigonometri dhe astronomi. Ne kemi përmendur më lart mishërim i Almagest cila u nisur nga Peurbach por plotësuar nga Regiomontanus. It:

... kontribuar për të kërkimit shkencor në vend se të tanishëm për të përmirësuar kuptimin e kaluara. Për më tepër, "mishërim" nuk ishte thjesht përkthimi i ngjeshur ... [për] është shtuar më vonë vëzhgimet, computations korrigjuar, dhe reflektime kritike - një nga i cili tregoi se teoria e Ptolemeut s 'hënor kërkohet diametër dukshme e hënë për të ndryshojnë në gjatësi shumë më tepër se me të vërtetë ka. Ky kalim në "konspekt", e cila u botua në Venedik, tërhoqi vëmendjen e Koperniku, atëherë student në Universitetin e Bolonjës.

Në Regiomontanus mishërim, kuptuar nevojën për një llogari sistematik të trigonometri për të mbështetur astronomi, premtoi për të shkruar një traktat të tillë. Në të vërtetë ai e bëri këtë dhe librin e tij De triangulis omnimodis (1464) është një llogari sistematik i metodave për zgjidhjen e trekëndëshat. Në hyrje ai shkruan:

Ju, që dëshirojnë të studiojnë gjëra të mëdha dhe të mrekullueshëm, të cilët për çudi lëvizjen e yjeve, duhet të lexoni këto Teorema për trekëndëshat. ... Sepse askush nuk mund të anashkalojë shkenca e trekëndëshat dhe të arrijnë një njohuri të kënaqshme të yjeve. ... Një student i ri duhet as të frikësuar e as dëshpërim. ... Dhe kur një teoremë mund të paraqesin disa probleme, ai mund të duket gjithmonë poshtë për shembujt numerike për ndihmë.

Regiomontanus strukturuar punën e tij në një mënyrë të ngjashme me Euklidi 's Elemente. Triangulis De është në pesë libra, të parë e të cilit i jep përkufizimet themelore: sasia, raport, barazinë, qarqet, harqeve, chords, dhe funksioni sine. Ai jep një listë të aksiomat ai do të marrë, e ndjekur nga 56 Teorema në gjeometri. Me librin II studimin e trigonometri merr në mënyrë të sinqertë. Ligji sine thuhet (në simbol modern, nuk përdoret nga Regiomontanus, kjo është një / mëkat A = b / sin = c B / C mëkat) dhe është përdorur për të zgjidhur trekëndëshat. Formula për zonën e një trekëndësh në drejtim të dy anët dhe kendin e përfshirë nuk shfaqet fare, por në një formë që do të presim. Libra III, IV dhe V trajtuar trigonometri sferike e cila, sigurisht, është e një rëndësie të madhe në astronomi.

Kur ai ishte në Hungari, Regiomontanus llogaritur dy tryezat e sinusit. Parë 1467 ishte llogaritur në Tabelat e drejtimeve që u bazuar mbi numrin e gjashtëdhjetë, ndërsa në vitin e ardhshëm në Buda ai llogaritet tavolina e sinusit për një bazë dhjetore. Me 1471 ai u propozon për të kaluar në Nuremberg, shkruar në një letër për një mik më 4 korrik 1471:

Mjaft kohët e fundit i kanë bërë vërejtje në qytetin e Nurembergut ... sepse unë kam zgjedhur atë si shtëpinë time të përhershme jo vetëm për shkak të disponueshmërisë të instrumenteve, veçanërisht instrumenteve astronomike në të cilat është bazuar tërë shkenca, por edhe për shkak të lehtësuar madhe të gjitha llojet e komunikimit me njerëzit mësuar që jetojnë kudo, që ky vend konsiderohet si qendra e Evropës për shkak të udhëtimeve të tregtareve.

Ne e dimë se Regiomontanus kishte qenë me të vërtetë duke bërë vërejtje në Nuremberg sepse ai mbajti një eklips hënor ka më 2 qershor 1471. Deri më 29 nëntor u kishte dhënë leje për të banojnë në Nuremberg, ku ai ndërtoi një observator dhe një seminar për ndërtimin e instrumenteve. Ai shkroi Scipta dhënë detaje të instrumenteve të tij dhe këto, duke përfshirë dials, quadrants, safea, astrolabes, astrolabe armillary, torquetum, sundimtar parallactic, dhe stafi i Jakobit janë përshkruar në. Në janar 1472 ai bëri vërejtje e një kometë, duke përdorur Jakobit stafin e tij, të cilat ishin të sakta të mjaftueshme për të lejuar atë që të identifikohet me Halley 's kometë 210 vite (dhe tre kthime të kometë 70 vjeçare) më vonë.

Interes Regiomontanus në lëvizje e Moon udhëhequr atë për të bërë vëzhgimin e rëndësishme që metoda e distancave hënor mund të përdoret për të përcaktuar lartësia në det. Ishte shumë vjet, megjithatë, para se pozicioni i Moon mund të parashikuar me saktësi të mjaftueshme për të bërë metodë praktike dhe instrumente të ndërtuara për të dhënë qëndrimin e hënor me shkallë të lartë të saktësisë të nevojshme për metodën. Regiomontanus përshkruan se si pozicioni i Moon mund të përdoret për të përcaktuar në gjatësi Ephemerides për vitet 1474-1506 që ai botoi. Kjo ishte e shtypur në shtypin e tij shtypjen që ai e drejtoi deri në Nuremberg.

Shtypjen e librave të parë evropian filloi në 1454 me shpikjen e llojit të lëvizshme nga Johan Gutenberg. Regiomontanus realizuar vlera potenciale e shtypjes për të prodhuar kopje identike të shumta të teksteve shkencore, e cila mund të redaktohet me kujdes me diagrame të sakta. Në Nuremberg në 1471-1472 ai ngriti një makinë shtypi në shtëpinë e tij, dhe të shtypura një Prospectus njoftuar planet e tij të hollësishme për botimin e teksteve redaktuar shumë kujdes matematikore, astronomike dhe gjeografike. Ai kështu u bë botuesi i parë i këtij lloji i literaturës shkencore që përmbante vepra të lashta, mesjetare dhe moderne. Publikimi i tij i parë ishte teori e re i planeteve nga ish-mësues dhe Peurbach e tij të ardhshëm, në 1474, e tij kalendar Kalendarium, dhe Ephemerides e tij që kemi përmendur më sipër. Këto libra u ribotuan shumë herë dhe ka pasur ndikim të madh, për shembull si Christopher Columbus dhe Amerigo Vespucci Ephemerides Regiomontanus përdorur për të matur longitudes në Botën e Re.

Papa Sixtus IV Regiomontanus thirri në Romë në 1475 për të këshilluar mbi reformën kalendar dhe ai u largua Nuremberg disa kohë pas korrik 28, kur ai shënoi vëzhgimi i tij i fundit atje. Bernhard Walther, nxënësi i tij i pasur i cili kishte financuar dyqanin e tij instrument, observatori dhe punon për shtyp, filluan vëzhgimet nga observatori Regiomontanus në Nuremberg më 2 gusht. Kjo është e sigurtë se Regiomontanus kishte lënë Nuremberg deri atëherë. Ai vdiq në Romë dhe disa llogarive të thonë se ai ishte helmuar nga armiqtë e tij, llogaritë të tjera thonë se ai vdiq nga murtaja. Fundit është shumë më e mundshme, por le të shohim shkurtimisht në dy teori.

Regiomontanus kishte njoftuar se ai do të botojë një vepër që tregon pavlefshmëri të Xhorxh e Trebizond të cilit:

... koment mbi "Syntaxis" ai do të tregojnë me qartësi të madhe që të jetë i pavlefshëm dhe përkthimi i tij i Ptolemeut 's nuk punojnë të lirë të metat.

Kjo u konsiderua si motiv i mjaftueshëm për vrasjen e tij nga dy bijtë e Gjergjit të Trebizond dhe thashetheme qarkullojnë në këtë efekt. Duket një skenar më tepër gjasa, megjithatë, për të tjerët kritikoi George Trebizond si të fuqishëm ashtu siç bëri Regiomontanus akoma asnjë tentativë duket se kanë qenë bërë në jetën e tyre. Shumë më shumë e mundshme që, pas Tiber mbush bankat e saj në janar 1476 dhe u bë një shpërthim që rezultojnë nga murtaja, Regiomontanus u bë viktimë e saj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland