Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mina Spiegel Rees

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Aug 1902

Cleveland, Ohio, USA

25 Oct 1997

New York City, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mina Ris u rrit deri në New York City dhe ndoqi shkollën publike atje. Ajo mori pjesë në Hunter College High School me të cilin ajo ishte që të kemi një shoqatë të gjatë. Ajo u diplomua me dallim në vitin 1923 dhe u emërua si asistent një mësues në shkollë, ndërsa ajo vazhdoi studimet e saj në Universitetin Kolumbia. Në një intervistë, të parë, ajo foli për qëndrimin që ajo ka hasur atje:

Kur unë, ta kisha marrë katër nga gjashtë të tyre kurse pasuniversitare kredi në matematikë dhe kishte filluar të mendoni rreth një teme, u transmetoi fjalën për mua - nuk ka zyrtar ndonjëherë më tha këtë, por kam mësuar - që departamenti i matematikës Columbia nuk ishte vërtetë i interesuar në që gratë kandidate për Ph.D s. ' Kjo ishte një shok shumë të pakëndshme. ... I vendosur për të kaluar në Kolegjin e Mësuesve dhe të marrë kurse mbetur e nevojshme për një MA atje.

Pas marrjes MA saj në 1925 ajo u kthye në Hunter College, ku ajo u emërua në funksionin e instruktorit. Vendosur të mos lejojë qëndrimin e Columbia University për të parandaluar atë nga përfundimin e doktoraturës së saj, ajo e regjistruar në Universitetin e Çikagos në vitin 1929 pas marrjes leje mungesë nga Hunter College. Në doktoraturë Çikago e saj ishte e mbikqyrur nga Dikson i cili ra dakord për një temë në algjebër associative pavarësisht nga interesat e veta që kanë lëvizur në teori numri nga kjo kohë. Ris është diplomuar në vitin 1931, me doktoratë e saj për një tezë të drejtë algebras Divizioni i lidhur me një ekuacion grup të cilit ka katër gjeneratorëve. Saunders Mac Lane shkruan në:

Tani për një mundësi e humbur për matematikën në lidhje me Mina. Teza e Mina ishte kryer në pranverën e vitit 1931. Profesor Dikson mund atëherë kanë rekomanduar atë për një shoqëri QKR Akademik. Në qoftë se ajo kishte fituar një, dhe nëse ajo kishte dëgjuar për Noether, ajo mund të ketë shkuar në Göttingen, ku ajo me siguri do të kenë marrë pjesë në Noether 's leksione mbi sistemet hypercomplex dhe vendos faktor. Nga arritjet e mëvonshëm Mina e ne e dimë se ajo do të kuptohen këto nocione dhe bërë përdorimin e tyre për të lehtësuar provën e saj më parë. Ne e dimë se Emmy Noether u kujdesin e bashkëpunëtorëve të saj dhe studentët, të dy burrat dhe gratë. Ne gjithashtu e dimë për Mina dhe kështu mund të paramendoni rezultatet e shumë hulumtimeve i shkëlqyer.

Mundësi është humbur, megjithatë, Ris dhe u kthye në Hunter College, ku ajo u graduar profesor asistent në 1932 dhe pastaj profesor në vitin 1940. Megjithatë, në vitin 1943 ajo mori leje në mënyrë që ajo mund të kontribuojë në përpjekjet e luftës. Ajo ka punuar si ndihmës teknike dhe ndihmës ekzekutiv me Paneli Matematikë e Aplikuar në Zyrën e Kërkimit Shkencor dhe Zhvillim. Në këtë punë ajo kishte për të marrë problemet e paraqitura në Panelit, gjeni matematikë themelor pas problemeve, dhe pastaj gjeni matematikan drejtë universitetit për të zgjidhur atë.

Për këtë punë, Ris u prit Certifikata e Presidentit të Meritës në fund të luftës. Ajo gjithashtu ka marrë Medaljen e Mbretit për Shërbimin në rrugën e Liria nga qeveria britanike.

Në 1946 të marinës amerikane Ris ftuar për t'u bërë shef i degës matematikë e Zyrës së Naval Research për të mbështetur kërkimin shkencor dhe matematikore. Në vitin 1949 ajo u bë drejtor i Divizionit të Shkencave matematike dhe pastaj, në 1952, Zëvendës Drejtor Shkencës. Në takimin e dhjetor 1953 American Mathematical Society, arritjet Ris në këto role të rëndësishme u njoh me rezolutën e mëposhtme (shih Bull. Amer. Math. Soc. 60 (1954), 134):

Nën udhëheqjen e saj kërkimore, bazë në përgjithësi, dhe sidomos në matematikë, mori mbështetjen më të madhe inteligjent dhe i përzemërt. Nuk ka urtësi të madhe dhe largpamësi mund të ketë qenë shfaqet dhe pas gjithë zhvillimit të luftës e kërkimit matematik në Shtetet e Bashkuara i detyrohet një borxh i pafund për të punës pionier i Zyrës së Kërkime Detare dhe të politikës alarm, i fuqishëm dhe largpamës i kryer nga Miss Ris .

Në 1953 u kthye në Ris Hunter College se ajo kishte lënë të shtrirë lënë 10 vjet më parë për të ndërmarrë punë të luftës. Ajo u emërua profesor i matematikës dhe dekan i fakultetit, pozicionet ajo mbajti deri në 1961. Megjithatë, gjatë këtyre tetë viteve të kthehet në Hunter College ajo shërbeu në organet e komisioneve të shumta të cilat përfshihet Kërkimit Këshilli Kombëtar, Zyrës Kombëtare të standardeve dhe Fondacioni Kombëtar i Shkencës. Ris ka vepruar gjithashtu si një konsulent në trajtimin e makinës e të dhënave për regjistrimin e 1960.

Ris majtë Hunter College në vitin 1961, duke marrë postin e deri dekan i studimeve pasuniversitare në sapokrijuar City University of New York-ut. Studimet e diplomuar në CUNY ishin shumë drejtuar nga Ris gjatë viteve 11 të saj ka si ajo u emërua dekan i divizionit diplomuar për 1968-1969 dhe më pas president i diplomuar Shkollën dhe Universitare Qendra nga 1969 deri ajo në pension në vitin 1972. Ndërsa dekani i studimeve pasuniversitare në CUNY ajo shkroi në 1965 (shih:

Kjo mund të jetë për shkak Dean diplomuar është një grua, apo ajo mund të jetë për arsye krejt objektive, se e jona është provuar një universitet ideal për të nxjerrë në diplomuar përparuar punën burimi më e dukshme e talenteve të papërdorura në një shoqëri që ka nevojë për dëshpërim shtesë numrit të personave të me trajnim përmes doktoratë, domethënë grave.

Ris ka marrë shumë çmime për kontributet e saj të pazgjidhura. Në 1962 Ris mori çmimin e parë për të nderuar Shërbimi në Matematikë nga Shoqata matematik i Amerikës:

... për shërbimin e shquar për matematikën, të tjera se hulumtimet matematikore ... [dhe] kontributin [se] ndikojnë ndjeshëm fushën e matematikës ose arsimim matematikor në një shkallë kombëtare.

Në vitin 1970 ajo u bë presidenti i zgjedhur i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës dhe në vitin 1971 ajo u bë presidenti i parë grua e Shoqatës. Në vitin 1983 u dha Ris Akademisë Kombëtare të Shkencave Medaljen e Mirëqenies Publike:

... në njohjen e kontributeve të shquar në aplikimin e shkencës për mirëqenien publike.

Në Ris Përveç kësaj ishte dhënë diploma nderi nga rreth njëzet universitete dhe kolegje.

Në [) Uta Merzbach Ris përshkruan me këto fjalë:

Mina Ris është jashtëzakonisht racional. Përkushtimin e saj për arsye të ndihmuar synimet e saj formuluar në mënyrë të qartë dhe të caktojë Resurset judiciously në përputhje me këto qëllime. ...

Mina Ris ishte jashtëzakonisht inteligjente. Ajo kuptohet shpejt, komunikuar në mënyrë efektive, dhe mendohet në mënyrë kreative. Aftësinë e saj për të bashkëngjitni copa raelisable e kërkimit bazë të misionit të orientuar aplikimet e matematikes ka shumë për të krijuar një bazë të zgjeruar mbështetjen për punën e Matematikanë '.

Mina Ris ishte jashtëzakonisht të civilizuar. Aftësitë e saj diplomatike janë të konsiderueshme; teknikë e saj bisedor bespoke gjerë e njohurive bazë të saj, si dhe interesin e saj të gjerë në tema matematikore dhe jo matematike. Përvoja dhe reflektimi i saj çoi në një opinion të balancuar të mësimdhënies dhe të kërkimit, artet dhe shkencat, me rreze të gjatë dhe të shkurtër për planifikim varg dhe obligimet e jetës profesionale dhe private.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland