Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Recorde

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1510

Tenby, Wales

1558

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Recorde 's prindërit ishin Thomas Recorde dhe Rose Jones. Ati Thomas Recorde ishte nga Uells dhe Rose Jones ishte bija e Thomas Jones nga Machynlleth në Montgomeryshire. Robert ishte djali i dytë i Thomas dhe Rose dhe, edhe pse data nuk është aspak i njohur, është menduar që ai hyri në Universitetin e Oksfordit në rreth 1.525. Përsëri ne nuk e di ai ka studiuar temat, por ne e dimë se ai u diplomua me BA në 1531 dhe u zgjodh anëtar i All Souls College, Oxford në atë vit.

Të gjitha Souls College ishte një i diplomuar në këtë kohë të pajisura për studimin e muzikës Kishës. Ajo burra të trajnuar në teologji, ligjit dhe mjekësi. Sigurisht ne e dimë se ai studioi mjekësi në Oksford dhe ishte një njeri me arsim të lartë. Në jetën e më vonë ai ishte i interesuar në histori, grumbullimin e antikave britanike dhe dorëshkrime, dhe ai ishte një ekspert në gjuhën anglo-saksone. Kjo është e arsyeshme të supozojmë se ai fitoi dashurinë e tij të antikave at All Souls College për John Leyland, i cili ishte në 1531 kapelan dhe bibliotekari Mbretit Henry VIII i punësuar nga mbreti për ekspertizën e tij të antikave dhe dorëshkrime, ishin studimet në të gjithë shpirtrat në njëjtën kohë, apo pak përpara, Recorde.

Është e mundshme se pas zgjedhjes së tij në një shoqëri në 1531 Recorde mësohen në Oksford për disa vjet, por nuk ka të dhënat për të provuar këtë. Tjetër se ne dimë për disa është se ai shkoi në Kembrixh dhe studiuar atje e tij MD Ka një rekord në Kembrixh i cili thotë se Recorde marrë një licencë në mjekësi në Oksford dymbëdhjetë vite më parë dhe kjo pothuajse me siguri do të thotë se Recorde marrë shkallën e BM nga Oxford edhe pse nuk përsëri rekord të këtij ka qenë gjetur. Ai u diplomua në Kembrixh në 1545, duke marrë shkallën e MD Ai mund të ketë mësuar në Kembrixh pas dhënies së shkallës së tij, por të gjithë ne e dimë të sigurt është se disa herë gjatë dy vitet e ardhshme 1545 ai shkoi në Londër, ku ai praktikuar mjekësi.

Henry VIII vdiq më 28 janar 1547 dhe djali i tij Eduard, nga gruaja e tij e tretë Jane Seymour, arriti në fron. Edward ishte vetëm dhjetë vjeç dhe Edward Seymour, duke e Somerset, u emërua regjent me titullin e mbrojtës. Recorde ishte në Londër, duke praktikuar mjekësi në kohën e vazhdimësisë së Edward. Në vitin e ardhshëm Këshilli i fshehtë që ka bërë për të shqyrtuar Recorde dikush i cili ishte burgosur në Kulla e Londrës i ngarkuar me duke pretenduar të jetë një profet të rremë. Në 1549 u emërua Recorde kontrollues i nenexhik Bristol.

Seymour efektivisht qeveriset vendi deri në tetor 1549 kur ai ishte rrëzuar nga John Dudley, Earl of Warwick i cili më vonë duke marrë titullin e Northumberland. Sir William Herbert ishte një guvernator të mbretit rinj Edward VI, dhe ndihmoi për të shtypur rebelimin në Wiltshire, Devon dhe Cornwall në 1549. Ai u përpoq të marrë paratë shmangen në mbështetjen e ushtrisë së tij në këtë sipërmarrje, por refuzoi të Recorde arsyetimin se nuk ishin urdhra nga Mbreti. Herbert akuzuar Recorde e tradhti, hoqi atë nga kontrolli i nenexhik Bristol cila ndaloi prodhimin. Recorde ishte izoluar në gjykatë për gjashtëdhjetë ditë.

Në 1551 Recorde ishte kthyer në favor të ai ishte caktuar nga mbreti që do të topograf të përgjithshëm të minave dhe paratë në Irlandë. Në këtë funksion ai ishte përgjegjës për miniera argjendi në Wexford dhe mbikëqyrës teknike të nenexhik Dublin. Argjendi ishte i rëndësishëm në strategjinë financiare King Edward VI për rivendosur një fjalë e sajuar në anglisht prej argjendi. Është interesante se ai paraqiti kurorën argjendi e pesë denarë që është monedhë e parë në anglisht që të ketë një datë të shkruara në arabisht Numrat më tepër se Numrat romak. Kur themi se Recorde ishte kthyer në favor, kjo duhet të kuptohet se tij sherr me Sir William Herbert kishte qenë kurrë të banuara dhe ka vazhduar të jetë armiqësi midis dy. Herbert u bë e rritjes rëndësi në vend dhe, në tetor 1551, u krijua Baron Herbert e Cardiff dhe Earl e Pembroke.

Mina argjendi në Wexford nuk ka bërë një sipërmarrje të suksesshme për Recorde. Ka qenë një problem shumë i madh, të gjitha jashtë kontrollit të tij, që do të thoshte se nuk projekti kishte një shans të ketë sukses. Teknologji e nevojshme për të minierë argjendi ishte subjekt i një debati me minatorët gjermane që vepronte mina. Përveç kësaj të thesarit do të ketë nevojë për të investuar një shumë parash në ndërmarrjen e para se ata do të kanë parë një kthim dhe këtë ata nuk ishin në gjendje, ose ndoshta jo të gatshme, për të bërë. Earl e Pembroke sigurisht nuk ka dhënë mbështetje Recorde dhe nga 1553, me mina tregon një humbje, projekti u mbyll dhe Recorde u tërhoq në Angli.

Ka pasur vështirësi të tjera të cilat janë shkaktuar nga sëmundje të Edward VI. Ai tregoi shenjat e para të tuberkulozit në janar 1553 dhe fraksioneve të ndryshme përpjekur të ndikojë tek pasardhësi i tij, veçanërisht pas majit kur ishte e qartë për të gjithë se ai ishte shumë afër vdekjes. Edward VI vdiq më 6 korrik dhe Lady Jane Grey, duke e bija të Northumberland-in-law, përjashtoi nga 10 korrik - 19 korrik, para se të rrëzohej nga Mary unë, një vajzë e mbretit Henry VIII. Kisha e Anglisë ka qenë themeluar në 1534 nga i ati i Marisë dhe Recorde ishte një mbështetës i Reformimit. Megjithatë, Maria u përpoq të rikrijojë Kisha katolike romake në Angli dhe pas ajo u martua me Philip II të Spanjës në 1554 ata kthehen ligjeve kundër herezisë. Gjatë tre viteve të ardhshme mbi 300 heretik u dogjën në lojë duke fituar titullin e saj "të përgjakshme Mary".

Earl e Pembroke, Recorde e armikut, mori pjesë në shpalljen e Merjemes, unë në Londër. Maria shpërblehet besnikërinë e tij duke e bërë atë një këshilltar i fshehtë. Kur u bë e qartë se Maria do të martohet me Filipi kishte një rebelim dhe Pembroke udhëhoqi trupat Maria kundër rebelëve në fillim të 1554. Kjo ishte me të vërtetë një veprim shumë i trashë nga ana Recorde, prandaj, kur në 1556 ai u përpoq të ngarkuar Pembroke me sjellje të keqe në mënyrë që të rimarrë pozitën e tij të gjykatës. Natyrisht kjo është pothuajse e sigurtë se Recorde kishte një rast të vlefshme kundër Pembroke por nuk kishte asnjë mënyrë që dikush aq afër te Maria dhe Filipi do të lejojë që një shërbyes civil të vogla si Recorde të merrni më të mirë të tij.

Lëvizshme kundërshtoi akuzat Recorde duke Recorde paditur për shpifje, projekt-ligji që shërbeu më 16 tetor 1556. Dëgjimit u zhvillua në janar 1557 dhe, pothuajse në mënyrë të pashmangshme, Earl e Pembroke fitoi veprimin e tij kundër Recorde. Dhënien e 1000 e cila Recorde ishte urdhëruar të paguajë Pembroke është bërë më 10 shkurt. Ose Recorde nuk mund të paguajnë këtë shumë, ose ai nuk zgjodhi për të, sepse ai u burgos. Nëse me të vërtetë ai nuk mund të paguani dyfish ishte fatkeq për Recorde që ai ishte i detyrohet pikërisht kjo shumë për shërbimet e tij në Irlandë të cilën ai kurrë nuk kishte marrë. Në fakt 1000 për punën e tij në Irlandë është paguar për të pasurive të tij në 1570, por kjo nuk ishte shumë përdorim të tij si, nga kjo kohë, ai kishte qenë i vdekur për dymbëdhjetë vjet. Në burg Vend Mbretit në Southwark, ai bëri një vullnet më 28 qershor 1558 duke e lënë shuma të vogla të parave për të katër bijtë e tij dhe pesë vajza. Ai vdiq në burg, ndoshta jo më shumë se disa javë më vonë.

Nëse Recorde tregoi sens të vogël të përbashkët në argumentin e tij me Earl e Pembroke, kjo ishte në kontrast i zymtë për kuptimin e shquar të mirë dhe të të nxënit që ai tregoi në të gjithë punën e tij akademike. Recorde praktikisht themeluar shkollën angleze e matematikës dhe i pari algjebër futur në Angli.

Ai shkroi shumë tekste shkollore fillore dhe ai e bëri këtë me një politikë shumë të qëllimshme në mendje. Së pari ai donte të prodhuar një kurs të plotë të mësimit matematikore dhe ai i shkroi librat e tij në mënyrë që në të cilin ai mendonte se ata duhet të studiuar në një kurs matematike. Ishte një kurs studimi që ai donte të jetë në dispozicion për të gjithë, jo vetëm disa njerëz të arsimuar të cilët mund të lexoni latin apo grek. Ai pra shkroi të gjithë librat e tij në anglisht dhe, përveç kësaj, ai u përpoq të përdorni shprehje të qartë dhe të thjeshtë. Në mënyrë që të bëjë këtë ai kishte për të futur fjalë të reja anglisht në jetë ekuivalent i termave latine ose greke në përdorim në atë kohë. Do të ishte mirë që të mendojnë se disa nga këto kushte zgjedhura me kujdes mund të kishte mbijetuar, por trishtim asnjë prej tyre kanë.

Kushdo që lexon veprat Recorde do të drejtohet për të besuar se, edhe pse nuk ka prova të mbijetojë, ai duhet të ketë mësuar për një kohë që ai ka një kuptim të thellë se si të mësojnë. Ide janë zhvilluar në mënyrë të qartë hap pas hapi, me pikë të vështirë të lënë deri studenti ka fituar përvojë të mjaftueshme për të kuptuar ata. Edhe pse ai përdori veprat e të tjerëve si një bazë për shumë punën e tij, ai me siguri nuk i kanë ndjekur këto slavishly, në vend picking ide të mira dhe të tjerët discarding. Është e qartë se kur lexoi një libër ai gjithmonë ka kaq kritike e cila, edhe pse nuk e shquar sot, sigurisht ishte në shekullin e 16-të, kur ishte ende e arsimit të bazuar kryesisht në slavishly pas shkrimtarëve klasik pa dyshim.

Recorde botuar Grounde e Artes në 1543 që ishte një libër shumë i suksesshëm komercial aritmetike:

... mësimore punë të përsosur dhe praktikën e Arithmeticke etj

me fjalë të veta Recorde's. Libri diskuton operacionet me Numrat arabe, llogaritje me kundërvihet, proporcion, rregull 'të tre', aritmetike të gjitha që po studiohet për numrat natyrore në versionin e parë e cila kishte të dytë dhe të tretë editons në 1549 dhe 1550. Në 1552 Recorde botuar një version të dytë të zgjeruar të Grounde e Artes zgjeruar punën e edicionit të parë të racionale, si dhe numrat e tërë dhe duke përfshirë tema të tilla si 'pozicion të rreme ".

Në 1551 Recorde ka shkruajtur Pathwaie të Njohuri për të cilat disa e konsiderojnë një version i shkurtuar i Elementet e Euklidit. Kjo është vetëm një nga librat e tij nuk i shkruar në formën e një dialogu në mes të një master dhe dijetar. Nuk ka prova janë dhënë në këtë libër, por në vend Recorde shpjegon pse Teorema janë të vërteta dhe jep shembuj për të ndihmuar një studenti për të kuptuar jo vetëm atë që u është mësuar, por edhe pse ai ishte duke u mësuar.

Kalaja e Njohuri të parë u botua në 1556 dhe i jep një hyrje fillore të Ptolemeut 's version i astronomisë. Prandaj është në thelb një punë matematikore në sferën dhe sigurisht Recorde lexuar vepra nga Ptolemeu, Proclus, Sacrobosco dhe Oronce Bukura para se të shkruar tekstin e tij. Ne e dimë se ai kishte lexuar këto vepra, sepse ai shtetet këtë në tekst dhe gjithashtu jep një llogari kritik të punëve korrigjimin e gabimeve textural në to. Është në këtë punë se Koperniku 's teori heliocentrik është përmendur, dhe edhe pse Recorde nuk them se ai vetë beson se teoria, shumë historianë mendojnë se ai ndoshta ka. Ne kemi përmendur më lart si Maria kisha reestablished Kisha Katolike dhe ligjet e herezisë në 1554 dhe se shumë heretik u dogjën. Kjo mund të jetë se këtu Recorde tregoi sens më të zakonshme se ai e bëri mbi çështjen Pembroke e 1556, dhe zgjodhi të mos angazhohej për të Koperniku 's teori. Ai ka shkruajtur:

Kopernikus një njeri të mësuar të madh, e shumë përvojë, dhe e kujdesit të mrekullueshme në vëzhgim, ka përtërirë mendimin e Aristarkun Sainius, dhe affirmith se toka jo vetëm moveth ne menyre rrethore rreth qendrës së vet, por edhe mund të jetë, po dhe po, vazhdimisht jashtë qendrës saktë e botës 38 njëqind mijë kilometra, por për shkak të kuptuarit e asaj dependeth polemikë me njohuri profounder se në këtë Hyrje mund të folur të përshtatshme, unë do të të lë të kalojë deri në një kohë tjetër.

Simbol 'është e barabartë me' = 'duket në librin e Recorde grihë e Witte botuar në 1557. Ai e justifikon përdorimin e dy segmente paralele linjë:

... Noe bicause equalle 2 thynges mund të moare.

Simbol = Nuk ishte menjëherë popullor. Simboli | | u përdorur nga disa dhe ae (ose oe), nga fjala 'aequalis' kuptim të barabartë, është përdorur gjerësisht në Vitet 1700.

Nuk është më shumë për të grihë e Witte se është e barabartë me shenjë natyrisht. Së pari le të na komentoni mbi titullin që shumë njerëz shumë puzzles. Kjo është në të vërtetë një lojë fjalësh zgjuar nga Recorde cili, me trishtim, është e pakuptueshme për njerëzit sot, pa shpjegim. Cosa është Latine për një gjë "e cila ishte përdorur për të panjohur në algjebër e hershme. Algebraists u quajtur algjebër cossists dhe ishte i njohur si arti cossic për shumë vite. Për shembull, në 1525 Rudolff botuar librin Coss cila ishte teksti i parë gjerman algjebër. Cos Fjala Latine për grihë, një gur për mprehje makina rroje dhe mjetet. Prandaj pun - kjo ishte një libër algjebër mbi të cilat të theksoj një mendje e matematike!

Libri është dedikuar të kompanisë Muscovy e cila ishte një shoqatë e adventurers tregtare e themeluar nga Sebastian Cabot eksplorues në 1555 dhe iu dha monopol i tregtisë anglo-ruse. Kompania ka pasur edhe si një nga synimet e saj për të kërkuar për Passage Northeast. Duket se Recorde këshilloi Kompania Muscovy mbi lundrimin.

Libri është pjesa e dytë e Aritmetike, Grounde e Artes të parë, që mbulon nxjerrjen e rrënjëve, teorinë e ekuacioneve dhe aritmetike me surds. Në studimin e tij të ekuacioneve kuadrate, Recorde nuk lejon zgjidhje që janë negative, por ai nuk lejon Koeficientët negativ. Ai bën mirë përdorimi i shumës dhe produktin e rrënjëve duke theksuar se për ekuacionin

x 2 = px - q

shuma e rrënjët është p dhe produkti i tyre është q.

Një koment të mëtejshëm mbi këtë libër algjebër. Për shumë vite Stifel konsiderohej si burim kryesor Recorde së, por në Hughes argumenton bindshëm se compendiosa Algebrae nga J Scheubel botuar në Paris në 1551 është burim kryesor Recorde's.

Së fundi kemi parasysh se Recorde ka shkruar një tekst mjekësor oturak e Physick (1547) i cili është:

Një punë tradicionale mjekësore në gjykimin e urines, e plotë të praktikës pleqsh të ndjeshme, [por] më pak moderne se sa veprat e tij matematikore dhe më pak kritik të pushtetit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland