Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Helena Rasiowa

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 June 1917

Vienna, Austria

9 Aug 1994

Warsaw, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edhe pse Helena Rasiowa ka lindur në Vjenë, prindërit e saj ishin polakë. Në vitin 1918 Polonia e rifitoi statusin e saj si një shtet i pavarur dhe prindërit Rasiowa u shpërngul për në Varshavë. Ajo ishte edukuar atje, marrjen e një arsim të mirë të shkollave të mesme me muzikë mësimet e marra në një shkollë muzikë të veçantë. Pas përfundimit të studimeve të saj shkollore ajo mori një kurs në menaxhimin e biznesit para se të hyjnë në universitet.

Rasiowa hyri në Universitetin e Varshavës në 1938, por, pas pushtimit gjerman të Polonisë në 1939, universitetit të mbyllura. Rasiowa dhe prindërit e saj u zhvendos në Lvov, por polakët u bllokuan midis sovjetikëve dhe gjermanët dhe Lvov ra nën kontrollin e Bashkimit Sovjetik. Jeta nuk u duk edhe më e vështirë se sa nën pushtimin gjerman, kështu që pas një viti familje u kthye në Varshavë.

Nuk ishte një koleksion mbresëlënëse Matematikanë në Universitetin e Varshavës në këtë kohë duke përfshirë Borsuk, Lukasiewicz, Mazurkiewicz, Sierpinski, Mostowski dhe të tjerët. Ata kishin organizuar një version nëntokësore të universitetit që u kundërshtua fuqimisht nga autoritetet naziste. Borsuk, për shembull, u burgos pasi autoritetet zbuluan se ai kishte ndihmuar për të drejtuar universitetit nëntokësore.

Në këtë situatë të rrezikshme matematikë Rasiowa mësuar, duke ditur se dënimet për të qenë zbuluar ishin ekstreme. Megjithatë, në këtë mjedis Rasiowa studiuar për Diplomë Master e saj nën Lukasiewicz 's mbikëqyrje.

Kur forcat sovjetike erdhën afër për në Varshavë në 1944, Rezistenca Varshavë u ngritën kundër garnizonit gjerman dobësuar. Megjithatë përforcimet gjermane arriti dhe shkruaj rezistencë. Rreth 160.000 njerëz vdiqën në kryengritjes së Varshavës të vitit 1944 dhe qyteti ka mbetur në një gjendje të shkatërrim pothuajse total. Rasiowa kohë të gjatë Kryengritjes është përshkruar në:

Në vitin 1944 shpërtheu Kryengritja e Varshavës dhe si pasojë Varshavës ishte shkatërruar pothuajse plotësisht, jo vetëm për shkak të luftës, por edhe për shkak të shkatërrimit sistematik që pasoi kryengritjen pasi të kishte hequr poshtë. Teza Rasiowa e dogjën së bashku me gjithë shtëpi. Ajo shpëtoi veten me nënën e saj në një bodrum mbuluar nga rrënojat e ndërtesës demoluar.

Pas luftës Rasiowa mësohet në një shkollë të mesme ndërsa Lukasiewicz mbikqyrësi i saj u largua Poloni pas vuajtjeve të tmerrshme që kishte kaluar. Mostowski megjithatë kujtua puna impresive Rasiowa dhe bindi të saj për t'u kthyer në Universitetin e Varshavës për të përfunduar një master teza e dytë nën mbikëqyrjen e tij.

Në vitin 1946, që ka fituar shkallën e magjistraturës e saj, ajo u emërua si asistent në Universitetin e Varshavës dhe vazhdoi të punojë për doktoraturë saj nën Mostowski 's mbikëqyrje. Teza e saj, të paraqitur në vitin 1950, është në algjebër dhe logjikës trajtim algjebrike e gur funksionale e Lewis dhe Heyting dhe këto tema do të jenë fushat kryesore të studimeve të saj në të gjithë jetën e saj.

Rasiowa u promovua në mënyrë të qëndrueshme, duke arritur gradën e Profesor në vitin 1957 dhe plotë Profesor në vitin 1967. Ajo udhëhequr Parimet e Matematika Neni nga 1964 dhe Logjika matematike Seksioni pas krijimit të saj në vitin 1970.

Hulumtimi i saj kryesor ishte në logjikën algjebrike dhe bazat matematike e shkenca kompjuterike. Në logjikën algjebrike ajo vazhdoi punën nga Post, Stone, Tarski dhe Lukasiewicz:

... që kanë për qëllim gjetjen e një përshkrim të saktë për strukturën e sistemeve të zyrtarizohet matematikore logjike.

Sigurisht puna Rasiowa mbi logjikën algjebrike ishte në fushë pikërisht të drejtën për të bërë një kontributor i saj natyror në shkencën teorike kompjuter. Megjithatë kjo është një gjë që të jetë në zonën e drejtë dhe një tjetër që të ketë aftësinë për të parë rëndësinë e një lëndë të reja të tilla si shkenca kompjuterike. Kontributet e saj janë përshkruar në:

Kontributin e saj në shkencën teorike kompjuter buron nga bindja e saj se ka marrëdhënie të thella midis metodave të algjebër dhe logjikën në një anë dhe problemet thelbësore të themelet e shkencës kompjuter në tjetrin. Ndër këto probleme ajo dallohet qartë metodat nxjerrje karakteristikë e shkencave kompjuterike dhe aplikimet e saj. Kjo bindje e hers ka qenë i mbështetur nga rezultatet e saj të shumë-vlerësuar dhe jo-klasike logics, veçanërisht në lidhje me aplikimet e përgjithësimet të ndryshme të algebras Post to logics e programeve dhe logics përafrimit.

Në fakt, në 1984 Rasiowa futi një koncept i rëndësishëm i informacionit konkluzion ku bazë ka qenë i paplotë. Kjo çoi në arsyetim përafërt dhe logics përafërt të cilat tani janë qendrore në studimin e inteligjencës artificiale.

Rasiowa ka shkruajtur mbi 100 dokumente, libra dhe monografi. Ajo gjithashtu e mbikqyrur dissertations e doktoraturës e më shumë se 20 studentë. Megjithatë kontributet e saj nuk ishin të kufizuara për hulumtim. Ajo ka ndihmuar ngritur ditar Fundamenta Informaticae që ajo ishte redaktor i përgjithshëm prej saj ngritjen në vitin 1977 deri në vdekjen e saj. Përveç këtyre detyrave redaktuese ajo gjithashtu ishte Mbledhja Redaktor i Studia Logica nga 1.974 dhe, nga viti 1986, një redaktor i asociuar i të Journal of Arsyetimi përafërt.

Ajo gjithashtu ka luajtur një rol të madh në jetën e matematike të Polonisë. Një anëtar i Shoqërisë polonisht matematike, ajo ishte sekretar i saj në 1955-57 dhe nënkryetar të saj-president në 1958/59. Ajo shërbeu në Komitetin për Matematikë e Akademisë Polake e Shkencave dhe i kryesuar komitete të ndryshme të Ministrisë polake e Shkencës dhe Arsimit të Lartë. Kjo ishte pjesërisht me përpjekjet e saj që të mësuar më shumë për Logjika dhe filozofia e Shkencave u ngritur.

Drejtë Rasiowa mbetur aktive deri në vdekjen e saj, duke përfunduar tetë kapitujt e një monografi të ri analizë algjebrike e jo-logics klasike të parë për spital para se të hyjnë me sëmundje të saj përfundimtar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland