Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William John Macquorn Rankine

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 July 1820

Edinburgh, Scotland

24 Dec 1872

Glasgow, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Rankine 's ishte Barbara Grahame nënë, bijë e një bankier Glasgow, dhe babai i tij ishte Davidi Rankine, një inxhinier civil dhe toger në brigadën e pushkë. Edhe pse ai ishte e dytë e fëmijëve të prindërve të tij, vëllai i tij, Davidi i vjetër kur vdiq aq i ri, Uilliam u ngritën si një fëmijë i vetëm. Kjo ishte një edukim të rreptë fetare me babain e tij të mësimdhënies aftësitë e tij jo vetëm aritmetik por edhe mekanikë. William nuk gëzojnë shëndet të mirë si një fëmijë dhe mund të ndjekin shkollën vetëm për periudha të shkurtra. Shumica e edukimit të tij u bë në shtëpi me tutorët privat por ai ishte i pranishëm Ayr Akademia për rreth një vit në 1828-29 dhe gjithashtu për një periudhë të shkurtër, ndërsa Shkolla e Lartë në Glasgow 1830.

Interesat Rankine ishin ndarë në mes muzikës dhe matematikë. Në fillim ai ishte i tërhequr me forcë në teori por numrin kur ai ishte 14 vjeç, një nga xhaxhallarët e tij i dha atij një botim latinisht e Newton-s Principia i cili lexoi padurim. Për dy vitet e 1836-1838 Rankine studiuar në Universitetin e Edinburgut, duke ndjekur një gamë të gjerë të ligjëratave në lëndët shkencore, por zgjedhin që të mos ndjekin mësimet e matematikës. Ai fitoi një medalje ari për një ese mbi teorinë valë e lehtë në 1836 dhe një medalje ari për një ese mbi Metodat fizike në hetim dy vjet më vonë. Ai nuk ka marrë një diplomë, por zgjodhi të largohet nga universiteti në 1838 dhe të bëhet një nxënës të MacNeill inxhinier Gjoni Beniaminit. Kjo nuk ishte eksperienca e parë Rankine e inxhinierisë për të, ndërsa ai ka studiuar në Universitetin e Edinburgut ai kishte punuar në Edinburg dhe Dalkeith të hekurudhave që babai i tij ishte mbikqyrur.

Nga 1839-1841 Rankine punuar në projekte të shumta që John Benjamin MacNeill ishte përfshirë me të, duke përfshirë përmirësimin e lumit, ujësjellës, hekurudhat dhe dy porteve detare. Disa nga puna u Rankine në Irlandë. Pas kthimit të tij në Edinburg ai ndërmori disa puna hetimore me babain e tij dhe ata shkruan e botuan Një hetim eksperimental në avantazhet e të ndjekur shfrytëzimin e rrotave cilindrike mbi hekurudhat (1842). Të mëtejshme për të lexuar gazetat Institucioni i Inxhinierët Civile u menduar shumë për disa dhe fitoi çmime Rankine.

Rankine u emërua në karrige regius e inxhinierisë civile dhe mekanikë në Glasgow në 1855. Tij:

... Adresa e inagurimit mbështetën harmoni e teorisë me praktikën në mekanikë, dhe paraqiti një teori tre-palëshe të diturisë - teori, praktikë, dhe aplikimin e teorisë në praktikë - të cilat lënë vend për një racë të re të shkencëtarëve inxhinierisë për të kapërcyer domains teorike dhe praktike.

Ai vendosi të gjetur një version skocez i Institucionit të Inxhinierët Civile dhe kështu ai dha dorëheqjen nga Institucioni i bazuar Londër në 1857 dhe u bë presidenti i parë i institucionit të ri të Inxhinierëve në Skoci. Si edhe mbajtjen e presidencës në 1857-59, ai u zgjodh për një mandat të dytë në 1869-70.

Studim Rankine e aplikimeve të matematikës filloi shumë herët në karrierën e tij si inxhinier. Ndërsa një inxhinier praktikant ai bëri një analizë matematike ftohje të tokës (1840). Ai ka punuar për ngrohje, lexim Clapeyron 's punon, dhe u përpoq të rrjedhin Sadi Carnot' s ligj nga hipoteza e tij. RH Atkin, shqyrtimin, përshkruan idetë Rankine mbi termodinamikës, dhe në veçanti qasjen e tij krahasohet me atë të Clausius:

Energji Rankine konsiderohet me sa duket, si ne bëjmë sot, si të klasifikohen në dy lloje, dmth., Kinetike dhe potenciale, dhe teoria e tij termodinamike u zhvilluar duke konsideruar transformimin e një në të tjera. Ai filloi me hipotezat se materia u formua nga vortices molekulare (pa marrë parasysh procesin ciklik) dhe mori sasitë "presion", "ngrohjes specifike", etj, nga se konsideratë. Klasifikimin e tij të energjisë është e ngjashme për të, por jo saktësisht të njëjtën si, atë të Clausius. Dy Rankine dhe Clausius afrua ligji i dytë i termodinamikës nga pikëpamja e transformimit nga një lloj i energjisë në të tjera. Por ndërsa Clausius konsiderohet konvertimit ndërmjet nxehtësisë dhe punës dhe rrjedhën e ngrohjes nga në temperaturë të ulët të lartë në një proces ciklik, Rankine koncentruar në ndryshim nga kinetike (molekular), për të energjive potenciale, dhe lidhur këtë ndryshim për të ngrohur rrjedhin nga përdorimi i tij "ngrohjes e mundshme" funksion.

Hutchison, në dhe, duket në funksion entropisë që Rankine përcaktuar dhe implikimet e saj për teorinë e termodinamikës që ai zhvilloi. Punës Rankine u zgjatur nga Maxwell. Rankine gjithashtu shkroi mbi lodhje e metaleve e boshtet hekurudhor, në presionet e tokë në mekanikën e tokës, dhe stabilitetin e mureve. Ai gjithashtu zhvilluar metoda për zgjidhjen e shpërndarjes fuqi në kuadrin e strukturave dhe punuar në hidrodinamikë dhe projektimin e anijeve. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg në 1849 dhe një shoku i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në 1853. Ai u zgjodh edhe Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në 1856 dhe të Akademisë Mbretërore suedeze e Shkencave në 1868. Ai u dha një diplomë nderi nga Trinity College, Dublin, në 1857.

Ndër veprat e tij më të rëndësishme janë Manuali i Mekanikë Aplikuara (1858), Manuali i Engine avulli dhe të tjera kryeministri Levizesit (1859), Inxhinieri civile (1862), Makineri dhe Millwork (1869), të dobishme Rregullat dhe Tabelat (1866), Mekanike libër mësimi (1873), dhe mbi Teoria termodinamike të Valët e fundme gjatësisë shqetësim.

Sa i përket interesave të tij jashtë studimet e tij profesionale, ai ishte:

Një violonçelist mprehtë, pianisti, dhe këngëtar, përbërjen e tij të botuar ishte një shoqërim në piano një këngë me titull poezi Iron Horse '; si një luan Shoqata britanike e kuqe, e përshëndeti si luan-mbret në vitin 1871, ai shkroi "quirky dhe me humor si' Matematikan në tre Love 'dhe'-këmba Rregulla '(një protestë kundër sistemit metrikë). Këto Këngët dhe mit (1874) u shfaq pas vdekjes me ilustrime nga Jemima Blackburn, gruaja e profesor Glasgow Kolegjit matematikë.

Rankine shëndetin e përkeqësuar me shpejtësi gjatë gjashtë muajt e fundit të jetës së tij. Simptomet e parë pa vizionin e tij të bëhet i paaftë, atëherë fjalën e tij të dështuar dhe në fund ai u bë i paralizuar pjesërisht.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland