Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Alexander Rankin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Oct 1915

Garlieston, Wigtownshire, Scotland

27 Jan 2001

Glasgow, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Rankin 's babai, Oliver Rev Shaw Rankin, ishte ministër i famullisë së Sorbie, Wigtownshire në kohën e lindjes së Robert. Oliver Rev Rankin u bë profesor i Dhiatës së Vjetër Gjuha, Letërsi dhe teologji në Universitetin e Edinburgut në vitin 1937. Robert ishte emëruar pas gjyshi i tij, Robert Rankin, i cili ishte Ministri i Lamington, Lanarkshire.

Robert ndjekur Garlieston Shkolla dhe prej andej shkoi në Fettes College, një shkollë e pavarur në Edinburg. Ai fitoi një bursë për të Clare College, Cambridge, që ai hyri në vitin 1934. Atje ai u ndikuar sidomos nga Littlewood dhe Ingham cilit ai ndoqi leksione ndërsa duke marrë Pjesa III Tripos matematike. Rankin diplomuar në vitin 1937 dhe në të njëjtin vit i ati i tij u bë profesor i Dhiatës së Vjetër Gjuha, Letërsi dhe Teologjisë në Universitetin e Edinburgut.

Në Kembrixh Rankin filloi të ndërmarrë kërkime në teori nën numrin Ingham 's mbikëqyrje. Dalyell kujton në atë Ingham i tha atij:

Robert ishte më serioze të të gjithë nxënësit e mi të talentuar.

Hulumtimit që Rankin ndërmori në këtë kohë, në ndryshim mes dy primes të njëpasnjëshme, ai fitoi çmimin Rayleigh në 1939. Ai botuar katër gazeta të ndryshim mes numrit të njëpasnjëshme kryesor mes kësaj kohe dhe 1950.

Rankin u zgjodh anëtar i Clare College në vitin 1939. Në të njëjtin vit ai filloi të punojë me GH çartur mbi rezultatet e Ramanujan. Edhe pse Ramanujan kishte vdekur gati njëzet vjet më parë, ai kishte lënë një numër të fletoret pabotuar mbushur me teorema se çartur dhe matematikanet e tjera të vazhdueshme për të studiuar. Rankin nuk keni punuar gjatë në Ramanujan në këtë kohë, megjithatë, para se Lufta e Dytë Botërore do të thotë se ai duhej të përkushtohej punës luftës. Ai u kthye për të studiuar Ramanujan 's punë dhe në shumë mënyra mund të shihet si një temë e vazhdueshme gjatë gjithë jetës së tij. Ai dëshiron të bashkohet ushtrisë dhe të përfshihet në luftën kundër, por ai ishte urdhëruar të punojnë për Ministrinë e Furnizimit në Fort Halstead në Kent. Një matematikan i kalibrit të tij ishte parë të ketë një rol shumë më të rëndësishëm për të luajtur në përpjekjet e luftës.

Në Fort Halstead Rankin punuar në zhvillimin e raketave. Ai zhvilloi një teori për të lejuar trajektore e raketa të llogaritet nga kushtet fillestare. Qeveria britanike, megjithatë, kushtuar pak vëmendje për punën e Rankin dhe ekipin e tij. Ai u transferua nga Fort Halstead në Uells, ku ai vazhdoi të punojë deri në fund të luftës. Sigurisht gjatë luftës punën e tij mbi raketat u klasifikua e informacionit, por kur lufta u mbi u hoqi sekretin e informacionit dhe Rankin u lirua nga shërbimi i tij në fillim të luftës më kusht që ai shkroi deri punës teorike që ai kishte bërë me raketave. Në të vërtetë ai ka shkruar punës deri sa teori matematikore e lëvizje të ndërruar dhe unrotated raketa dhe ajo u botua në transaksionet filozofike e Shoqërisë Mbretërore në një gazetë e cila ishte më shumë se çdo të botuar më parë në këtë gazetë. Kelley, në një përmbledhje të letrës, shkruan:

Autori bën një studim të plotë dhe gjithëpërfshirës të levizjes të një raketë gjatë djegies. ... Problemi është që të lë me testament një teori matematikore që do, pas matjeve eksperimentale e kosntanta të përshtatshme, parashikohet pozicioni, shpejtesia, pozita këndore, dhe shpejtesia kendore e një raketë në fund e djegies nga një njohje e këtyre dhe të dhëna të tjera fizike në fillim të përvëlues. Nga domosdoshmëri, pasi puna është menduar për aplikim direkt llogaritjeve balistike, hollësi të konsiderueshme është dhënë, dhe kjo, nga ana tjetër, kërkon një listë me të vërtetë e vështirë notations.

Gjatë luftës ishte martuar Rankin Mary Llewellyn në vitin 1942, ata do të ketë katër fëmijë, një djalë dhe tre vajza. Rankin kthye në Kembrixh me gruan e tij në vitin 1945 ku ai u bë një fakultet Asistent Ligjërues. Në 1947 ai u bë një Tutor Asistent dhe pastaj në vitin e ardhshëm ai u gradua nga Asistent Ligjërues në Ligjërues. Në vitin 1949 ai u bë një Praelector në Kembrixh. Një koleg i cili ka punuar me atë në Kembrixh në këtë kohë kujton (shih):

Ai ishte një mësues i ndërgjegjshëm dhe kishte një interes të gjerë në matematikë. Ata që u probleme për të kërkuar atë pyetje serioze u shpërblyen me përgjigjet e sakta dhe shumë serioze.

Në 1951 Rankin la Kembrixh, kur ai u emërua profesor i pastër Mason Matematika në Birmingham University. Ai nuk ishte të kalonte për të gjatë në Birmingham, në vitin 1954, TM MacRobert pension nga Kryetari i matematikës në Universitetin e Glasgout dhe kryesor të këtij universitetit për të joshur Rankin kthehem në Skoci për të plotësuar vende të lira. Martin shkruan:

Kështu filloi një periudhë prej 28 vjetësh gjatë të cilëve intelekt të fuqishëm Robert's, memory jashtëzakonisht të sakta dhe energji të jashtëzakonshme, së bashku me integritetin e tij absolut dhe përkushtim unstinted me detyrën, ia ka mundësuar që të merr sinjal të shërbimit universitar.

Rankin ka shkruajtur mbi 100 dokumente hulumtimi, kryesisht në teorinë e numrave dhe teorinë e funksioneve. Ai shkroi grup modular dhe nëngrupe të saj të botuar në vitin 1969 dhe format Modular dhe funksionet e cila u botua në vitin 1977. Ish i këtyre është përshkruar nga Rankin vetë në Parathënie:

Ky kurs i shkurtër i ishte dhënë leksione në Institutin Ramanujan për Advanced Study in Matematikë, në Universitetin e Madras, në shtator 1968. Objekti i kursit ishte për të studiuar grupit modular dhe disa nëngrupe të saj, me ndihmën e algjebrike me më tepër se sa analitik ose topological metoda.

Sigurisht lidhje me Ramanujan, temë e vazhdueshme kemi përmendur më parë, nuk ishte vetëm se ishin të dhënë leksione në Institutin Ramanujan por që Instituti Ramanujan List botuar në libër. Një punë e madhe historike u Ramanujan: Letra dhe koment një punë të përbashkët me pes Berndt që Rankin botuar në vitin 1995, ajo ka qenë e njohur në çast si një kontribut të jashtëzakonshëm në historinë e matematikës. Më parë ai kishte botuar letrat Ramanujan si një pacient në vitin 1984, dhe Srinivasa Ramanujan (1887-1920) në vitin 1987. Në konferencë Ramanujan rishqyrtohet në Urbana-rrafshinë, Illinois në vitin 1987 ai paraqiti një material mbi t Ramanujan-së funksionit dhe përgjithësimet e tij. Letër u paraqit në punimet Konferenca e së cilës ishte vetë Rankin një redaktor. Marvin Knopp shkruan:

Kjo është një informuar (dhe informativ) llogari të Ramanujan 't function (n) dhe shumë prej zhvillimeve të rëndësishme më vonë bazuar në atë punë. Me kuptimin e zakonshëm të tij gjobë të historisë, [Rankin] Fillon diskutimi, jo me Ramanujan veten, por jo me të vjetër në anglisht Glaisher matematikan JWL (Lindur në 1848), i cili filloi studimin e pronave të multiplicative Koeficientët Furierit e formave modulare në serinë e tij të letrave, të botuar në 1907, që kanë të bëjnë me të ... numrin e përfaqësimit të n si një shumë e s sheshe. Duke marrë këtë punë ku komplikime të rënda Glaisher kishte detyruar të braktisin atë (18 është vlera më e madhe e ai e trajtoi s), Ramanujan ka çuar në punën e tij i farës për t (n) në hetimin [numri i përfaqësive të n si një shumë e 24 sheshe].

Ne duhet të kini parasysh se Rankin vetë kishte bërë një numër të kontributeve për të studiuar numrin e përfaqësimit të një numër të plotë si një shumë e shesheve. Edhe pse komentet e mësipërme për botime të tij të përqëndrohen në kontributin e tij historike, ne e kemi dhënë vetëm se këtë tatëpjetë që ky aspekt është më e lehtë të përshkruhet. Ne duhet të theksojë se kontributet e tij të shquar në teorinë e numrave kanë luajtur një pjesë majr në Zhvillim moderne e teme.

Një karakteristikë e Rankin u kujdes me të cilin ai ka ndërmarrë të gjitha gjërat në jetën e tij. Jo vetëm që ishte shkruar artikuj e tij kërkimore me kujdes të madh, por ai aplikuar të njëjtën vëmendje për detaje në drejtimin e Departamentit të matematikës në Glasgow dhe gjithashtu në mësimin e tij. Direkt vjen nga doktrina e tij ishte teksti parauniversitar Një hyrje të analizës matematike.

Ai ishte ende botuese gazetave, dhe duke i dhënë leksione, deri në kohën e vdekjes së tij. Ai botoi libra studiuar nga Ramanujan në Indi në vitin 2000 (përsëri bashkëpunon me Berndt pes) dhe udhëtoi për në Londër për leksionin e ka pak para vdekjes së tij, edhe pse mjekët e tij e kishte këshilluar atë me forcë që të mos shkojë.

Rankin pranuar nderon shumë për kontributin e tij të shquar në matematikë. Zgjidhet një anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg në 1955, ai mori Çmimin Keith Shoqërisë për botimet e tij në 1961-63. Mathematical Society në Londër i dha atij Çmimin e lartë e tyre Whitehead në 1987 dhe Morgan De Medaljen në vitin 1998.

Matematika është sigurisht jo vetëm interesin e Rankin së. Ai ishte shumë i muzikore:

Organi Veprat e JS Bach ishin me interes të veçantë për atë dhe ai e kishte një njohuri të hollësishme të shumë preludes korale. Ai ka luajtur organi shumë kompetencë.

Ai mori një qasje të studiuesve për interesin e tij në Scottish Gaelic që Presidenti i Shoqërisë Glasgow Gaelic nga 1957 deri në vdekjen e tij, dhe atij i pëlqeu në këmbë kodër. Ai përdori njohuritë e tij të Gaelic në një kapacitet profesional kur ai ishte pedagog i jashtëm në Universitetin College, Galway në Irlandë, kur ai shqyrtuar dokumentat e matematikës shkruar në Gaelic irlandez.

Mund [EFR] përfundojë këtë biografi për një notë personale. Dija Rankin nga fundi i viteve 1960. Ai gjithmonë bërë të ndihem shumë e mirëpritur sa herë kam vizituar Universitetin Glasgow dhe të trajtohen më me shumë dashamirësi. Kohët e fundit, me interesin e tij të thellë në historinë e matematikës, Rankin ishte jashtëzakonisht inkurajues për mua në zhvillimin e këtij arkivi. Ai ka kontribuar një artikull të shkëlqyeshme në të Robert Simson të arkivit në bazë të ai dha një leksion të Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut, e cila isha mjaft me fat të dëgjojnë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland